Ki kellett mondania: „a magyarok a mi barátaink”

  • narancs.hu
  • 2021. május 2.

Külpol

Az ukrán képviselő rápirított a csapi ukrán vámparancsnokra.

Mikola Tiscsenko, az ukrajnai parlament kormánypárti frakcióvezető-helyettese különös módját választotta annak, hogy jobbá tegye a magyar–ukrán kapcsolatokat – írja a Telex, a Kárpáti Igaz Szó, illetve a Novoje Vremja beszámolója alapján.

Nagy sor alakult ki a csapi magyar–ukrán határátkelőhely ukrajnai oldalán. A nemrég kárpátaljai koordinátornak is kinevezett Tiscsenko munkalátogatáson járt a vidéken, és érdeklődött a torlódás okáról Mikola Pozso megbízott vámparancsnoknál. A tisztségviselő azt mondta, a magyar oldalon dolgozó határőrök miatt alakult ki ez a helyzet. 

A képviselő ezt mondta neki: „Figyeljen rám, ők a szomszédaink, Magyarország a legfontosabb stratégiai partnerünk. Nem őket kell okolni a problémák miatt, semmiben sem vétkesek, ők a barátaink”. Tiscsenko ezután felszólította a vámparancsnokot, hogy ismételje utána: „A magyarok a mi barátaink.” A jelenetről videofelvétel is készült.

Az esetnél jelen volt Olekszij Petrov, a megyei tanács elnöke és Anatolij Poloszkov, Kárpátalja kormányzója is.

Ezután Tiscsenko a tudósítás szerint a zuhogó esőben elsétált a híd közepéig, ahol tolmács segítségével beszélt a magyar rendőrrel. Azt mondta neki, azért jött, hogy új alapokra helyezze az ukrán–magyar kapcsolatokat, és kezet fogott vele. 

Figyelmébe ajánljuk