Kiderült, hogy Trump tanácsadója a Vitézi Rend felesküdött tagja, és emiatt még bajba is kerülhet

  • Urfi Péter
  • 2017. március 16.

Külpol

Ha Gorka Sebestyén eltitkolta saját vitézségét, akkor elvehetik az állampolgárságát, vagy akár börtönbe is kerülhet – spekulál a Forward.

Az amerikai sajtó radikálbalos része már eddig is azt próbálta rábizonyítani Sebastian Gorkára, hogy tulajdonképpen náci. A Forward című amerikai zsidó lap oknyomozása után pedig még inkább előtérbe kerülhet ez a túlzó vádaskodás. De a cikk felvet ennél érdekesebb kérdéseket is.

Sebastian Gorka nem náci, sokkal inkább kalandor és szélhámos, aki magyarországi tartózkodása alatt valóban összeszűrte a levet magyar szélsőjobbal, tanácsokat adott Orbán Viktornak, majd meg akarta buktatni, alapított egy saját pártot, de állítólag dolgozott az angol kormánynak is, majd szakértett az álhíreket forgalmazó Breitbart Newsnál, míg végül Trump oldalán ért fel a csúcsra. Vagyis nem válogatott az eszközökben – mint az remek portrécikkünkből is kiderül.

Trump magyar hangja – Gorka Sebestyén portréja

Gorkát korábban is támadták azért, mert a Vitézi Rend jelvényét viselte. Trump tanácsadója akkor azt nyilatkozta, hogy ezzel tragikus sorsú apjára emlékezik. A helyzet komolyságát jelzi, hogy Navracsics Tibornak kellett a védelmére sietnie, aki szerint Gorka egész életében fasiszták és antiszemiták ellen harcolt, így a támadás különösen aljas. A Forwardnak azonban most a Történelmi Vitézi Rend két vezetője is megerősítette, hogy maga Sebastian Gorka is felesküdött és felavatott vitéz, ami mindenképpen más megvilágításba helyezi a történetet.

A Horthy által alapított Vitézi Rend története hosszú és kacifántos. A zsidóktól elkobzott vagyonból kistafírozott nacionalista szerveződés kétes szellemi örökségén a rendszerváltás óta több kis egyesület marakodik, akiket sokszor piszok nehéz megkülönböztetni egymástól. Jó példa erre, hogy a Gorka-ügy miatt a Magyar Nemzet megkereste a Vitézi Rendet, amelynek főkapitánya közölte, hogy éppen költöznek, ezért nem tudnak hozzáférni ahhoz a listához, amely a rend tagjait nyilvántartja. Vagyis nem tudják megmondani, hogy Gorkát vagy valamelyik felmenőjét felavatták-e vitéznek, de mindenesetre próbálják felvenni vele a kapcsolatot, hogy gratuláljanak neki a kinevezéséhez.

false

 

Fotó: Facebook

Csakhogy a Forward cikkében megszólaló vitézek nem a Vitézi Rend, hanem a Történelmi Vitézi Rend tagjai. Hatalmas különbség! (A két társaság torzsalkodásáról a Vitézi Rend honlapján olvashatnak nagyon hosszú, de a maga módján szórakoztató összefoglalót.) Pintér Kornél például a rend „területi törzskapitánya”: ő mondta azt az amerikai portál budapesti tudósítójának, hogy „nehéz a mai világban olyan jól nevelt emberekkel találkozni, mint Sebastian és az apja, Pali”. Gorka hivatalos tagságára vonatkozó kérdésre pedig azt válaszolta: „Persze, hogy felesküdött. Sopronban találkoztam vele. Az apja mutatta be.” Gorka vitézsége mellett szól az is, hogy többször használta a nevében a vitéz rövidítést, vagyis Sebastian L. v. Gorka néven prezentálta magát.

Magyarországon a vitézi rendek nem sok vizet zavarnak, de nem is számítanak vállalhatatlannak. A Fidesz köreiben legalábbis biztosan nem: az egymással pereskedő rendek ugyanis abban is vetélkednek, hogy ki tud jobban dörgölőzni a kormánypártok prominenseihez. Akiknek ez láthatólag nincs ellenükre, több közös rendezvényt tartottak, sőt többeket vitézzé is ütöttek: Harrach Péter, Mága Zoltán és Bencsik András például a Vitézi Rend, míg Bayer Zsolt a Történelmi Vitézi Rend tagja, Schmitt Pál pedig az utóbbi díszkardosa vagy mije.

Az Egyesült Államok azonban kissé máshogy tekint ezekre a gittegyletekre. Többről van szó annál, mint hogy arrafelé még mindig kevésbé comme il faut a nácik oldalán harcoló, népirtásban segédkező rezsimek iránti nosztalgia. Az amerikai külügyminisztérium listáján például a mai napig szerepel a Vitézi Rend, mint olyan szervezet, amely együttműködött a nácikkal. Márpedig az ilyen szervezetek tagjaitól megtagadható a vízum. Vagyis ha Gorka a vízuma, majd később az állampolgársága igénylésekor nem számolt be róla, hogy valamelyik vitézi rend tagja, akkor azzal bűncselekményt követhetett el – mondta a Forwardnak egy korábbi bíró, aki kormányzati tisztviselőként ilyen esetekkel foglalkozott. A Forward ugyan erősen sugalmazza, de egyelőre nem világos, hogy a szigorú tiltások és a náci kollaboráció vádja a Vitézi Rend mai tagjaira is vonatkozik, vagy csak az 1945 előttiekre.

Gorka nem válaszolt a Forwardnak többszöri megkeresésre sem, a cikk megjelenése után pedig csak annyit bírt mondani a BuzzFeednek, hogy „küldjenek kérdéseket a Fehér Ház sajtóosztályának”. Azóta többen lemondásra szólították fel Gorkát, és mások mellett egy demokrata kongresszusi képviselő és az Anne Frank Center igazgatója is hevesen kritizálta.

UPDATE

A Tabletmag cikke egyrészt meggyőzően érvel amellett, amit fent én is állítottam, mármint hogy Gorkát hülyeség nácinak nevezni; másrészt szóra bírta végre magát a tanácsadót is, aki mindent tagad. Azt mondja, nem esküdött fel semmilyen vitézi rendnek, és azt a bizonyos "v."-t is csak az apja iránti tiszteletből illesztette a nevébe.

Figyelmébe ajánljuk