Kínában kimaxolják az illiberalizmust

  • narancs.hu
  • 2018. március 16.

Külpol

Az a lényeg, hogy szeressen a hatalom.

Tiltólistára kerülhetnek mindazok, akik például a terrorizmussal kapcsolatos rémhíreket terjesztenek és rendbontást okoznak a repülőgépen, de azok is, akik lejárt jeggyel utaznak vagy dohányoznak a vonaton – közölte pénteken a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság a honlapján.

Hszi Csin-ping kínai elnök

Hszi Csin-ping kínai elnök

Fotó: MTI/AP/Mark Schiefelbein

A pénzügyi szabálytalanságok elkövetői, köztük akik nem fizetik a társadalombiztosítást vagy nem rendezik a bírságokat, ugyancsak hasonló utazási tilalom alá esnek. Az új szabályok május 1-jén lépnek életbe. A lépés egybevág Hszi Csin-ping kínai elnök tervével egy olyan társadalmi kreditrendszert létrehozásáról, amely az „egyszer megbízhatatlan, örökre eltiltva” elven működne. Érdemes megjegyezni, hogy Hszi számára lehetővé vált, hogy élete végig hatalomban maradhasson, mivel múlt vasárnap eltörölték az elnökséget kétszer ötéves ciklusra korlátozó törvényt.

A kínai megfigyelőrendszerről részletesen is írtunk:

A nagy fal füle

A technológiai konferenciák fontos hívószavai a big data, a gépi tanulás, a mesterséges intelligencia és a kiterjesztett valóság, vagyis az AR. Kína pont ezekből épít újfajta totalitárius államot.

Az új szabályozással kapcsolatos közleményt nyolc minisztérium írta alá, köztük a kínai repülésügyi tárca és a legfelsőbb népbíróság. A tervek szerint egy olyan rendszert építenének ki, amelyben a különböző kormányzati szervek megoszthatnák egymás között az állampolgárok megbízhatóságáról szóló információkat, és egy úgynevezett társadalmi kreditpontszám alapján osztanák a büntetéseket.

Ugyanakkor vannak jelei, hogy a belföldi utazásoknál már évekkel ezelőtt bevezethették Kínában a társadalmi kreditrendszert: 2017 elején a legfelsőbb bíróság egy sajtókonferencián arról számolt be, hogy különböző szabálysértések miatt 6,15 millió kínait tiltottak el a repüléstől.

(via MTI)

Figyelmébe ajánljuk