Kulturális hírek

  • 2005. január 13.

Külpol

ÖT ÉV CHA-CHA-CHA Öt éve kínál reggelig nyitva tartó menedéket aludni képtelen budapestieknek a fõváros egyetlen, aluljáróban lévõ eszpresszója, a Kálvin téri Cha-cha-cha. A születésnapi bulin, január 13-án éjjel betér a maga lemezeivel majdnem minden dj, aki valaha ott játszott, név szerint Infra Gandhi, Izil, Mada, Mango, Pedro, Superman, Spiderman és Titusz. VERMEER MÛTERME Daan Hartmann holland restaurátor azt állítja, megtalálta Johannes Vermeer egykori delfti mûtermét - pontosan abban az épületben, ahol õ maga is dolgozik több mint két évtizede.
Két mûvészbarátja is itt alkotott, s egyikük, a néhai Anton Pieck egészen oda is volt a csodálatos fényviszonyoktól. Hartmann levéltári kutatásokkal bizonyítja, hogy Vermeer, aki 1675-ben bekövetkezett haláláig Delftben élt, ebben az egykor egy sörfõzdéhez tartozó épületben bérelt mûtermet. A restaurátor, aki a Vermeer-szakértõk egyikeként igazolta a júliusban 16 millió fontért elkelt Virginálon játszó fiatal lány címû kisméretû Vermeer-kép eredetiségét, azt tervezi, hogy megnyitja a házat a turisták elõtt, s megpróbálja elérni, hogy fölvegyék az UNESCO világörökség-listájára.

SEGÍTSÉG SZÖK'ÁR UTÁN A hongkongi futballstadionban Crossing Borders címmel hátórás jótékony mûsort rendeztek kínai, hongkongi és tajvani sztárok részvételével, a belépés ingyenes volt, viszont perselyekbe lehetett adakozni, és negyven tévéállomás sugározta az eseményt. Jet Li kínai akciófilmhõs beszámolt saját cunamiélményérõl: családjával együtt a Maldív-szigeteken érte a szökõár, kislányával a tengerben fürdött, majd karjába kapva rohant ki a partra. Január 9-én cseh rock- és popsztárok adtak jótékony célú koncertet a prágai Lucerna Színházban. 20-án Berlinben lesz jótékonysági koncert, többek között a H-Blockx fellépésével. Cardiffban január 22-re terveznek egy Live Aid típusú koncertet, Eric Claptonnal és más sztárokkal. A helyszín a Millennium Stadium lesz, a bevételi terv egymillió font. Stingnek Srí Lankán lett volna fellépése, ehelyett Ausztráliában vállalt el egy jótékonysági koncertet február 10-ére. Mike Read rádiós dj és zenei szerkesztõ szervezésében brit sztárok jótékony célú lemezt készítettek az ázsiai földrengés és szökõár túlélõi megsegítésére: Grief Never Grows Old címû dala elõadói között szerepel Cliff Richard, Boy George és Russell Watson operaénekes.

FILMSZEMLE Február 1-8. között rendezik meg a 36. Magyar Filmszemlét, a vetítések a Mammut, a Millenáris és az Uránia termeiben lesznek. A nyitóünnepségen adják át a Magyar Mozgókép Mestere és az életmûdíjakat, s ekkor mutatják be Pejo Róbert Dallas Pashamende címû alkotását, amely meghívást kapott az idei Berlinale Panoráma szekciójába (a berlini Fórum szekcióban Mundruczó Kornél Rövid ideig tartó csend címû rövidfilmjét vetítik, a budapesti programban Mundruczó Kis Apokrif No. 2.-je szerepel a kisjátékfilmek között). A filmszemle díjait 8-án osztják ki, s ekkor vetítik (versenyen kívül) Koltai Lajos Sorstalanságát. A szemle versenyprogramjába 21 alkotást neveztek, információs vetítésen pedig a Sorstalanság mellett még két egész estés mû szerepel (Szabó István: Csodálatos Júlia; Szabó László: Az ember, aki nappal aludt). Külön kategóriába osztották be a kisjátékfilmeket (26) és a kísérleti filmeket (10), szétválogatták a dokumentumfilmeket (11 szociográfiai, néprajzi és antropológiai, 5 történelmi témájú, 10 portré-, riport- és interjúfilm, valamint 11 ismeretterjesztõ), s kategóriát képeztek a besorolhatatlan, kísérleti és egyéb dokumentumfilmeknek (5).

KAPUK A PARKBAN A New York-i Central Parkban megkezdõdtek Christo és felesége, Jeanne-Claude The Gates címû projektjének kivitelezési munkálatai. Február 12-re a park gyalogútjain 23 mérföldnyi hosszúságban 7500, közel öt méter magas kapu áll majd, s mindegyikrõl sáfrányszínû anyag lóg alá 2,13 méter magasságig, hogy alattuk kényelmesen elférjenek a sétálók, kocogók. Ha minden acélkapu áll már, s az idõjárás is engedi, február 7-én hétszáz munkás a helyükre emeli a textíliát tartó rudakat, de maga az anyag február 12-ig nem lesz látható: ha az idõjárás is úgy akarja, akkor leengedik a textilt. Ezután tizenhat napon át kígyózik majd a sáfránypatak a parkban, valóra váltván Christóék 1979 óta dédelgetett vágyát, akik azért választották a februári idõpontot, mert ilyenkor a még kopasz ágak között teljesebb a látvány, mint lombos fák alatt. Minden költséget maguk fedeznek, s a kapuk elbontása után eredeti állapotában adják vissza a városnak a Central Parkot.

A HATODIK POTTER Július 16-án jön ki angol nyelvterületen J. K. Rowling könyvsorozatának hatodik kötete, a Harry Potter and the Half-Blood Prince. A szerzõ nem árulja el elõre, hogy ki a címben szereplõ félvér herceg, csak annyit közölt, hogy nem az immár hatodéves varázslótanonc, de nem is Lord Voldemort, a gonosz varázsló. A regény egyik szereplõje meghal - egyelõre titok, hogy ki. Az eddigi kötetek mintegy 250 millió példányban keltek el, ötven nyelvre fordították le õket. A filmváltozat negyedik része, a Harry Potter és a tûz serlege premierjét novemberre tervezik.

SUNDANCE Január 20-30. között rendezik Park Cityben az idei Sundance Filmfesztivált, az amerikai független film Hollywood figyelmét is élvezõ seregszemléjét, amely évek óta nemzetközi kitekintést is nyújt és külön online szekciót is mûködtet. Magyar produkció nem található a programban, a világmozi játékfilmes kategóriájába viszont meghívást kapott a lengyel Malgosia Szumowska Ono (angol változatban Stranger) címû filmje, melynek története egy 22 éves állapotos lányról szól.

2005: CORK 123 ezer lakójával a legkisebb települések egyike Cork, amelyek Európa Kulturális Fõvárosa címével büszkélkedhetnek: az ír városban a hétvégén karnevállal, tûzijátékkal, 2005 lufival megkezdõdtek az egész éven át tartó rendezvények. Az eseménysorozat költségvetése 13,5 millió euró. Az új látványosságok közé tartozik a Daniel Libeskind által tervezett pavilon a tengerparti város egyik parkjában.

2010: ??? 2010-ben Magyarország és Németország egy-egy települése lesz a földrész kulturális fõvárosa. Debrecen, Eger, Gyõr, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Pécs, Sopron, Székesfehérvár és Veszprém mellett Budapest is pályázik. Demszky Gábor fõpolgármester szerint az expó és az olimpia irreális álmai után a Víz és metropolis mottóval ellátott budapesti terv megvalósítható. Döntés õsszel.

Figyelmébe ajánljuk