Kulturális hírek

  • 2004. szeptember 2.

Külpol

GOETHE ÉS GRASS Johann Wolfgang Goethe születésének 255. évfordulóját ünnepelte a hét végén Weimar.
A helyi Nationalmuseumban ez alkalommal kiállítás nyílt Goethe és a Nobel-díjas Günter Grass kilencven tájképrajzából Diesseits und jenseits von Arkadien címmel. Goethe, akire különösen 1786-os itáliai útja volt nagy hatással, rajzaiban az ember és a természet összhangját, az ideális tájat kereste - Grass, akit 1986-87-es olasz útja inspirált, a harmónia megbomlását is megmutatja szemetes tájakat és halott fákat ábrázoló lapjain. A korábban a lübecki Grass-házban is bemutatott kiállítás Weimar után Berlinbe utazik.

úJRA PRODIGY Hét évvel a The Fat Of The Land után új albummal jelentkezett a Prodigy - pontosabban az 1996-os Pepsi Szigeten szerepelt brit zenekarból mostanra egyedüli hírmondóként megmaradt Liam Howlett (képünkön). A táncos Leroy Thornhill kiszállt, állítólag súlyos lábsérülése miatt, Howlett pedig úgy találta, jobb, ha az énekes, Keith Flint és a rapper, Maxim Reality (azaz Keith Palmer) sem marad. Így most õ maga a Prodigy, s Always Outnumbered, Never Outgunned címû új albumára olyan vendégeket hívott, mint Liam Gallagher (Oasis), Kool Keith (Ultramagnetic MCs) vagy Juliette Lewis színésznõ. A The Fat Of The Land világszerte 8,5 millió példányban kelt el, 23 országban a lista elsõ helyén debütált - az új lemeztõl aligha várható ugyanez.

SZTáROK KONTRA MELEGEK Támadásba lendültek a melegek és leszbikusok jogvédõ szervezetei egyes, homofób szövegeket elõadó reggae-sztárok ellen. Fõ célpontjuk Beenie Man, akinek hét végi fellépését az MTV Video Music Awards miami gálaestjén tüntetéssel fenyegetõzõ csoportok nyomására visszamondta a zenés tévécsatorna. Az OutRage nevû brit szervezet elõbb az EMI-hoz intézett felhívást, hogy a hozzá tartozó angol Virgin Records ejtse Beenie Mant (akit egyébként a Virgin amerikai cégéhez köt szerzõdés), majd nyílt levélben homofóbiával vádolta meg a Music of Black Origin Awards (MOBO) szervezõit, amiért nem hajlandók elállni olyan elõadók díjra jelölésétõl, akik zenés hangot adnak homofóbiájuknak. Az OutRage feketelistáján a következõk szerepelnek: Beenie Man, Buju Banton, Bounty Killer, Capleton, TOK, Sizzla, Elephant Man, Vybz Kartel - e két utóbbi a legjobb reggae-mûvész kategóriájának jelöltjeként fel is lépne a MOBO szeptember 30-i gálaestjén, Londonban. A Virgin közleménye szerint a kiadó nem támogatja az erõszakot, a kifogásolt Beenie Man-szövegek tõlük független cégek kiadványain jelentek meg. A MOBO is elhatárolódott az erõszakra felhívó zene támogatásától, hozzátéve, hogy Beenie Man idén nincs a díjra jelöltek között, s hogy Elephant Man ugyan négy éve valóban elõadott homofóbként értelmezhetõ szövegeket, de mostani anyaga nem ilyen. Beenie Man hivatalos közleményben kért elnézést mindenkitõl, aki sértve vagy fenyegetve érezte magát a dalai miatt, a Miami Heraldnak viszont azt nyilatkozta, nem érti a felhajtást, õ csak az általa helyesnek tartott életvitelre szeretne tanítani. Egyik vitatott sorában ez áll: I'm dreaming of a new Jamaica, come to execute all the gays (Egy új Jamaicáról álmodom, nyírjunk ki minden meleget), egy másikban pedig ez: Hang chi chi gal with a long piece of rope (Hosszú kötélre akasztani a leszbi csajt).

SAGRADA FAMÍLIA Antoni Gaudí nem érte meg a Sagrada Família teljes felépültét, 1926-ban meghalt. Spanyolországban és Barcelonában azóta is vitatkoznak, hogy be szabad-e fejezni Gaudí templomát vagy sem, s ha igen, a polgárháborúban elpusztult eredeti makettek híján hogyan. Ezzel együtt folyik az építkezés, aminek a végét kb. 2030-ra teszik. Ez annyira messze van, hogy Toni Meca barcelonai reklámügynökség-vezetõ és filmproducer nem bírta kivárni, s 150 építészeti és számítógépes szakember bevonásával, a Gaudí-épületek motívumkincse alapján elkészítette a Sagrada Família 3D-animációs modelljét, melyet a Glory Day projekt keretében idén New Yorkban és La Coru–ában is bemutatott (bõvebben: www.tmdreams.com; képünkön balra az épület jelenlegi állapota, jobbra Meca jövõvíziója).

MORZE

SZEMÉT-ART A londoni Tate Britainben egy takarító szemétnek vélt és kidobott egy mûtárgyat: az eset még június 30-án történt, azóta Gustav Metzger újra elkészítette alkotását - új papírszeméttel és kartondarabokkal töltött meg egy zsákot. A 78 éves német mûvész ezzel elõállította Az önpusztító mûvészet elsõ nyilvános bemutatása címû, 1960-as mûve másolatának másolatát - merthogy a kidobott példány sem a legelsõ, eredeti darab volt. Az eset kapcsán a BBC megjegyezte, hogy három éve, Damien Hirstnek a londoni Eyestorm Galleryben kiállított egyik installációja - mûtermi rendetlenséget ábrázoló sörösüveg, kávéscsésze és csordultig telt hamutartó - is hasonló sorsra jutott.

KULTúRA.HU új kulturális portált nyitott meg egyetlen kattintással hétfõn Hiller István miniszter: a www.kultura.hu címen zenés, irodalmi, színházi, filmes, képzõmûvészeti, építészeti, történelmi és kikapcsolódást segítõ információkat tesznek közzé, folyamatos frissítést és bõvülést ígérve.

YOUSSOU ÉS A SáSKA-JáRáS Youssou N'Dour 13 ezer eurót juttatott hazája, Szenegál kormányának a sáskajárás elleni harc támogatására. Szenegálban eddig 65 ezer hektárnyi területen szórtak szért irtószert, de a sáskajárás ugyanígy fenyegeti Malit, Mauritániát és Nigériát is.

MAGYAR MAGIC Szeptember 6-án indul a Magyar Magic õszi programsorozata: a nagy-britanniai magyar kulturális évad záróeseményét Mádl Ferenc köztársasági elnök és II. Erzsébet királynõ együtt celebrálja októberben, Canterburyben - ha minden jól megy, az események nézõszáma addigra az egymilliót is elérheti.

GYáSZ 47 éves korában elhunyt Laura Branigan: az amerikai énekesnõ halálát agyértágulat okozta. 1982-ben, Gloria címû slágerével vált ismertté, összesen hét albuma jelent meg, 2002-ben õ alakította Janis Joplint a Love, Janis címû off-Broadway-musicalben.

Nyirokrák következtében, 45 éves korában meghalt Dennis Miles, aki D-Roc néven gitározott a rapper Ice-T hardrock zenekarában. Nyolc év alatt õ a harmadik halott a Body Countban, melynek neve a holttestek összeszámlálására utal: 1996-ban a dobost, Beatmaster V-t vitte el a leukémia, 2000-ben a basszusos Mooseman vesztette életét egy lövöldözés során.

Figyelmébe ajánljuk