Kulturális hírek

  • 2004. június 10.

Külpol

HOUDINI TITKA A Wisconsin állambeli Appleton városában lévõ Outagamie Museumban AKA Houdini (Houdini néven is ismert) címmel rendezték újra a világhírû illuzionista életét és mûvészetét bemutató kiállítást. Harry Houdini 1874-ben, Erich Weiss néven született Budapesten, négytõl nyolcéves koráig élt Appletonban, 1926-ban halt meg.
Hírnevét elsõsorban szabadulómutatványainak köszönhette. Az ezekhez kapcsolódó tárgyakat (bilincseket, kényszerzubbonyt, zárnyitó pálcikákat) és közel kétszáz egyéb dokumentumot felvonultató kiállítás fõ szenzációja, hogy a látogatók számára is kipróbálhatóan bemutatja egyik látványos trükkje, a Metamorfózis titkát, melyben Houdini asszisztense három másodperc alatt a mesterré alakult át. A trükköt leleplezõ részt külön térben helyezték el, s felirat figyelmeztet, hogy aki hinni akar a csodákban, ne lépjen be oda. E módszert követik a tudósítások is, figyelmeztetvén az olvasót, ne tovább, ha nem akarja elrontani saját illúzióját. Ugyanis a trükk (melynek lényege, hogy - VIGYÁZAT, LELEPLEZÉS KÖVETKEZIK - az egyik elõadó egy lepel mögött elõbújik egy rejtett nyílású dobozból, a másik pedig villámgyorsan a helyére ugrik) ma is szerepel illuzionisták repertoárján, ezért leleplezését a szakma egy része, például David Copperfield is felháborodva fogadta. A múzeum szerint azonban mindez nyílt titok, a mutatvány leírása szakkönyvekben és az interneten is megtalálható.

HELMUT NEWTON MÚZEUMA Berlin új fotómúzeumában megnyílt Helmut Newton munkáinak gyûjteménye - az idén januárban elhunyt mûvész pályaívének köre ezzel visszatért kiindulópontjához, hiszen 1936-ban, még Helmut Neustädter néven, a német fõvárosban kezdte tanulmányait. A Bahnhof Zoo közelében található Jebenstrassén, egy hajdani tisztikaszinó épületének lépcsõházában Newton nagyméretû aktjai fogadják a látogatót. Az állandó kiállításon elsõ ízben láthatja a közönség azokat a felvételeket, amelyek halotti ágyában mutatják a mûvészt, Los Angelesben - ezek özvegye, a szintén fotográfus June Newton (sz. Alice Springs) munkái.n MEGHALT NINO MANFREDI 83 éves korában, Rómában elhunyt Nino Manfredi, a világháború utáni olasz filmgyártás egyik legnagyobb sztárja. Száznál több filmben szerepelt - köztük Koltay Gábor 1991-es Julianus barátjában is (II. Endrét alakította, miközben Franco Nero egy szerzetest). Szülei kívánságára jogi diplomát szerzett, majd saját feje után ment: római színitanulmányait követõen a milánói Teatro Piccolo társulatában vált ismertté, de idõvel otthagyta: "A Piccolo a komoly mûvészet szentélye volt. Eljöttem, mert nem lehetett egy jót nevetni." 1948-49-ben mutatkozott be a moziban, elsõ fõszerepét tíz évvel késõbb alakította (Gianni Puccini: L'impiegato; a forgatókönyv részben saját munkája volt). Ezután sikerek sora következett, a legnagyobb talán Gepetto szerepe 1971-ben (Luigi Comencini: Le avventure di Pinocchio), de Dino Risi (Il gaucho), Ettore Scola (Sikerül-e hõseinknek megtalálni Afrikában eltûnt barátjukat?), Alberto Bevilaqua (Nézd a bohócot) vagy Giullio Paradisi (Spagetti-ház; képünk ennek egy jelenete) filmjeiben is emlékezeteset alakított. Rendezett is, elsõ szkeccsfilmjét L'amore difficile címen Italo Calvino novellájából, 1962-ben. Per grazia ricevuta címû antiklerikális komédiája 1971-ben a legjobb elsõ film díját nyerte Cannes-ban. Utolsó szerepét a spanyol Miguel Hermoso La Luz Prodigiosa címû filmjében játszotta, ezt vetítik is az idei Velencei Filmfesztiválon, ahol életmûdíjat vehetett volna át, ha megéri.

KAIR" KATALOGIZÁL Várhatóan öt évig tartó munka kezdõdött Egyiptomban: a fõváros elsõ számú múzeumának pincéibõl egy másik raktárba szállítanak mintegy 90 ezer darab régészeti leletet, amelyek feltárásuk óta évtizedeken át ott hevertek. Most majd valamennyit lefényképezik - már amelyik egyáltalán megvan, mert jócskán akad olyan is, amelyiknek, úgy tûnik, nyoma veszett -, regisztrálják õket, és megállapítják, melyikük szorul restaurálásra. "A kairói múzeum alagsora olyan, mint egy útvesztõ, számos folyosóval, és senki nem tud róla semmit" - fogalmazott a Reuters tudósítása szerint az antikvitások ügyeiért felelõs Zahi Hawass. Miközben a mûkincsekkel máshol dolgoznak, a raktárakat felújítják, korszerûsítik, ami lehetõvé teszi, hogy kisebbre vegyék, de egyúttal sokkal látványosabbá tegyék a jelenlegi állandó kiállítást is. Eközben továbbképzik a szakalkalmazottakat, hogy az intézmény muzeológiailag is haladjon a korral, a gizai piramisok közelébe pedig egy új, nagy múzeumot terveznek, ahol a fáraók kincseit mutatják majd be.

MORZE

MELEG MTV Meleg és leszbikus nézõk meghódítását célzó kábelcsatornát indít az MTV-t is birtokló Viacom: a LOGO névre keresztelt csatorna 2005 februárjában, 10-14 millió háztartást elérve startol. A komoly vásárlóerõvel bíró célcsoport elkölthetõ éves jövedelmét 500 milliárd dollárra becsülik. A mûsorfolyam negyede eredeti gyártás lesz, jellege mainstream.

FELOSZLIK A PHISH A www.phish.com honlap közleménye szerint nyári amerikai turnéjuk végeztével búcsút int közönségének a Phish: "Nem akarunk önmagunk karikatúráivá vagy ami még rosszabb, nosztalgiamûsorrá válni." Utolsó stúdiólemezük, az Undermind június közepén jelenik meg, utolsó fellépésük augusztus 15-én lesz a Vermont állambeli Coventryben - a lemezekhez képest élõben általában meggyõzõbben teljesítõ zenekar 1983-ban, a vermonti egyetemen alakult.

DÍJ Az 1943-ban Mannheimben született Wilhelm Genazino veheti át október 23-án Darmstadtban az idei Georg Büchner-díjat: a legrangosabb német irodalmi elismeréssel 40 ezer euró is jár. Genazino újságírással kezdte pályáját, elsõ irodalmi mûve 1977-ben jelent meg, legutóbbi regénye tavaly: Eine Frau, eine Wohnung, ein Roman.

Ötven próbálkozó közül Vörös István nyerte a Kafka címû folyóirat által hazánk uniós csatlakozása apropójából kiírt, Mit szólna KafkaÉ, ha Brüsszelben lenne hivatalnok? címû pályázat második díját - elsõ díjat nem adtak ki.

GYÁSZ 68 éves korában elhunyt Faragó Vera: a színésznõ négy évtizeden át volt a Vidám Színpad tagja, de számos televíziós komédiában is sikert aratott.

PICASSO A MÛCSARNOKBAN Július 2. és szeptember 12. között kb. száz Picasso-grafikát, 1944-69 közötti könyvillusztrációkat láthat a közönség a Mûcsarnokban: a Picasso és a spanyol 50-es évek címû kiállítás másik részét a kor spanyol képzõ- és iparmûvészetét reprezentáló festmények, szobrok, fotók és használati tárgyak - köztük egy tûzpiros Pegaso Z-102 Spider Serra sportkocsi - alkotja. Utoljára 37 éve volt hasonló méretû Picasso-kiállítás Budapesten.

Figyelmébe ajánljuk