Kulturális hírek

publikálva
2001/30. (07. 26.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

56 éves korában, tüdőrák következtében elhunyt Mimi Farina amerikai énekesnő, Joan Baez húga, aki legnagyobb sikereit férje, az 1966-ban meghalt Richard Farina oldalán készített lemezeivel érte el (Reflections in a Crystaln DREAMTIME E címmel látható az ausztrál őslakosok kortárs festészetét bemutató kiállítás az Essl Gyűjtemény múzeumában, Bécs/Klosterneuburgban szeptember 30-ig. A gyűjtő, Karlheinz Essl tavaly februárban egy hónapos utat tett Ausztráliában, s múzeumokat, galériákat és nemzeti parkokat látogatva szeretett bele az őslakosok képzőművészetébe.

Vásárolt is, és más gyűjteményektől kölcsönzött alkotásokkal és a történelmi hátteret ismertető anyagokkal teljes kiállításon osztja meg az élményt a látogatókkal. A téma ausztrál szakértője, Michael Eather által rendezett tárlat az utóbbi harminc év terméséből ad áttekintést. (Illusztrációnk: Jarinyanu David Downs: Kurtal Lying Down at Muwa, 1988.)

n LOVE PARADE, BERLIN Rendőrségi becslés szerint 800 ezren, a szervezők szerint 1,2 millióan vettek részt szombaton a tizenharmadik Love Parade-on, amelynek helyszínét és időpontját illetően némi bizonytalanság uralkodott az utcai technopartit megelőző hetekben, hónapokban. A német vasút 65 különvonatot indított Berlinbe, ahol közel ötven kamion szolgáltatta a zenét, több mint 800 egészségügyis és kétezer rendőr állt készenlétben. 180 embert tartóztattak le, közülük 88-at droggal kapcsolatosan, csaknem négyezren részesültek elsősegélyben, s több mint 400 főt szállítottak kórházba. Vasárnap hajnalban egy húszéves osztrák turista részegen a gyorsvasút alá esett és szörnyethalt. Mivel idén a Love Parade immár nem politikai tüntetésként kapott közterület-használati engedélyt, a tömeg után maradó 2-300 tonna szemét eltakarításának közel egymillió márkás költsége a szervezőket terheli, így mintegy másfél milliós veszteséggel zártak.

n WORLD MUSIC Az európai rádióadók által az elmúlt hónapban legtöbbet játszott világzenei albumok élcsoportja:

1. Habib Koite: Baro (Mali)

2. Manu Chao: Proxima Estacion: Esperanza (Franciaország/Spanyolország)

3. Nitin Sawhney: Prophesy (Nagy-Britannia)

4. Cheb Mami: Dellali (Franciaország/Algéria)

5. Natacha Atlas: Ayeshteni (Egyiptom/Nagy-Britannia)

6. Orlando Cachaito Lopez: Cachaito (Kuba)

7. Baaba Maal: Missing You (Mi Yeewnii) (Szenegál)

8. Hijas Del Sol: Pasaporte Mundial (Egyenlítői Guinea)

9. Kékélé: Rumba Congo (Kongó)

10. Gangbe Brass Band: Togbe (Benin)

n MIES VAN DER ROHE, NEW YORK A Museum of Modern Art és a Whitney Museum of American Art egyszerre kínál átfogó áttekintést szeptember 11-ig a múlt század egyik legfontosabb modern építésze, Ludwig Mies van der Rohe munkásságáról. Ez az első ilyen szintű együttműködés a két nagy intézmény között. A MOMA Mies in Berlin címmel az építész európai éveit mutatja be 1905-ös Berlinbe érkezésétől 1938-as emigrációjáig, a Whitney pedig Mies in America címmel a haláláig, 1969-ig tartó időszakot. Míg a MOMA kiállítása az időrendet követi, a Whitney inkább tematikus megközelítést alkalmaz. New York után a tárlat berlini fele Berlinbe, majd Barcelonába, amerikai része Montrealba és Chicagóba utazik (www.moma.org; www.whitney.org).

n ODB: KÉT ÉV Kettőtől négy évig terjedő börtönbüntetésre ítélte a bíróság kábítószer birtoklása miatt Russell Jonest: a Wu-Tang Clan rapkollektíva Ol´ Dirty Bastard művésznéven szereplő tagjánál még 1999 júliusában talált kokaint és marihuánát a New York-i rendőrség, miután áthajtott a pirosban, és igazoltatták. Az ítélet szerint meg kell vizsgálni, hogy a 32 éves rappernek szüksége van-e pszichiátriai kezelésre vagy drogelvonó kúrára.

n MEGHALT MÉSZÖLY MIKL"S 81 éves korában elhunyt a második világháború utáni magyar irodalom egyik legjelentősebb alkotója: Mészöly Miklós regényekből, elbeszélésekből, esszékből, tanulmányokból, publicisztikai írásokból, versekből, drámákból, ifjúsági regényekből épült életműve éppoly megkerülhetetlen része az elmúlt évtizedeknek, mint amilyen kikezdhetetlenül határozott ívet mutat politikai szerepvállalása is az 1956-os írószövetségi nyilatkozat megfogalmazásában való részvételtől az 1968-as csehszlovákiai beavatkozás elleni tiltakozás és a Charta 77 aláírásán keresztül a rendszerváltás körüli megnyilatkozásaiig. Első elbeszéléskötete 1948-ban jelent meg Vadvizek címmel, elbeszéléseinek gyűjteménye, a Volt egyszer egy Közép-Európa 1989-ben. Esszéi A tágasság iskolája (1977) és Érintések (1980) címmel láttak napvilágot, drámáit Bunker címmel gyűjtötte kötetbe (1979), visszaemlékezéseit Az én Pannóniám címmel (1991). Legismertebb művei közé tartozik regénye, a Saulus (1968) és kisregénye, a Magasiskola, melyből Cannes-ban díjazott film készült. Legutóbbi regényei a Családáradás és a Hamisregény. 1990-ben Kossuth-díjat kapott.

n WENDERS, KUBA A Buena Vista Social Club rendezője filmet készít Rudi Calzado New Yorkban élő kubai énekes-dalszerzőről. Az 1929-ben Santiago de Cubában született muzsikus a 40-es években komponálta első slágereit, s 1957-ben telepedett le New Yorkban, ahol olyan nagyságokkal dolgozott együtt, mint Ray Barreto, Eddie Palmieri vagy Mongo Santamaria.

n MAGYAR KULTÚRA OLASZORSZÁGBAN Az idei franciaországi évad után 2002-ben Olaszországban mutatkozik be a magyar kultúra: a Rómában aláírt szándéknyilatkozat szerint jövő szeptembertől november végéig tart a rendezvénysorozat. A program még nem állt össze, de az olaszok szívesen látnának itáliai alkotók készítette, magyar gyűjteményekben lévő műkincseket, lenne egy kiállítás a magyar impresszionista festők műveiből és Pannónia római provincia életéről, s a lengyel Krzysztof Zanussi rendezésében egy olasz társulat színre vinné Az ember tragédiáját.

n GYÁSZ 81 éves korában elhunyt Beate Uhse, aki az 50-es évek felvilágosító füzeteinek kiadásától küzdötte fel magát a német szexipar egyik nagyvállalkozójává.Wind; Celebrations for a Grey Day). A 60-as évek e korszakáról szól David Hajdu könyve, a Positively 4th Street: The Lives and Times of Joan Baez, Bob Dylan, Mimi Baez Farina and Richard Farina. Mimi Farinához fűződött a Bread and Roses nevű cég alapítása, amely börtönök, kórházak és egyéb zárt intézmények számára szervezett koncerteket.

77 éves korában meghalt Morris, azaz Maurice de Bevere, a Lucky Luke című cowboy-képregény belga származású szülőatyja. Lucky Luke 1946-ban jelent meg először, s azóta 87 könyvben, több mint 300 millió példányban, 30 nyelven szórakoztatta az olvasókat.

publikálva
2001/30. (07. 26.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...