Kulturális hírek

  • 2001. augusztus 30.

Külpol

STARLIGHT EXPRESS: A VÉG Befejezte londoni menetét Andrew Lloyd Webber musicalje, a
működteti, amelyet Kováts Lajos, a Blitz Galéria alapító tulajdonosa és Winkler Márton, az Amma Bőrkereskedelmi Rt. vezérigazgatója, maga is műgyűjtő, hozott létre. A MEO (e betűszónak egyelőre nem kerestek a régi, ipari szakkifejezésen túli jelentést) több száz darabból álló gyűjteményét Kováts Lajos hozta össze az elmúlt évek során, elsősorban a 90-es évek hazai művészetére koncentrálva, az idősebb alkotók mellett erősen odafigyelve a fiatalabb nemzedékekre is. A programokért Bencsik Barnabás művészeti igazgató felel. A mintegy 2600 nm-es kiállítási térben olyan bemutatókat terveznek, amelyek egyrészt nemzetközi kontextusba helyezik a hazai művészetet, másrészt a divat, a design és a társművészetek integrálása plusz a kávéház és a múzeumi bolt révén képesek Újpestre vonzani az érdeklődőket. A Váci út és a József Attila utca sarkán álló épület a Városkapu metrómegállótól néhány perces sétával érhető el, interneten a www.meo.org.hu címen. A MEO nyitását beharangozó sajtóértekezleten elhangzott, hogy az egész volt szocialista térségben egyedülálló léptékű, új kortárs művészeti intézmény fenntartásához évi 70-80 millió forint szükséges. Ehhez saját bevételeiken (például az épület tereinek rendezvények számára történő bérbeadásán) túl intézményi, önkormányzati és magántámogatásokra is számítanak.

n BEETHOVEN-´SBEMUTAT" Szeptember 20-án a washingtoni Kennedy Center hangversenytermében lesz az ősbemutatója Ludwig van Beethoven Macbeth-nyitányának: az eddig ismeretlen, nyolc-tíz perces darabot a National Symphony Orchestra adja elő Leonard Slatkin vezényletével. A mű keletkezéstörténetének lényege, hogy Beethoven és Joachim von Collin librettista 1810-ben operába kezdett Shakespeare Macbethje nyomán, de mivel Collin túl borúsnak találta a nyitányhoz készülő zenét, kiszállt, s ezután Beethoven sem folytatta a komponálást. Beethoven halála után (1827) a nyitány vázlatai szétszóródtak, egy-egy része Bonnba, Berlinbe és Londonba került. Ezekből a darabokból rekonstruálta a nemsokára bemutatandó nyitányt - az első jelenetet a három boszorkánnyal - Willem Holsbergen holland zeneszerző, számítógép-programozó.

n THAIFÖLDI SZUPERPRODUKCI" Hollywoodi mércével szerény, thaiföldi viszonylatban azonban hatalmas összegből, 400 millió bahtból (8,9 millió dollárból) forgatták a Suriyothai című, monumentális csatajelenetekkel teli produkciót, amellyel a thaiföldi filmipar nemcsak a nemzetközi piacra szeretne kitörni, hanem egyenesen Oscar-álmokat is dédelget 2002-re. Chatri Chalerm Yukol herceg, a kaliforniai UCLA filmiskoláján végzett 59 éves rendező "egzotikus" filmként jellemzi művét, amelyben van háború, és vannak elefántok, s a thai történelem ismerete nélkül is érdekes, szórakoztató. A Suriyothai egy 1490-1540 között élt thai királynő legendás kalandjait meséli el, aki bátran belevetette magát kora politikai küzdelmeibe, halálát pedig csatában, elefántháton lelte. Példája nagy hatást gyakorolt Thaiföld mai királynőjére, aki az előkészítés és a gyártás hét éve során mindvégig segítette a produkciót, sőt állítólag ő választotta ki a címszerepre Piyapas Bhirombhakdit is - a színésznő édesanyja egyébként valaha Sirikit királynő titkárságán dolgozott. A királynő születésnapján, augusztus 12-én bemutatott film operatőre a német Igor Luther, zeneszerzője az angol Richard Harvey.

n BERLINI FILHARMONIKUSOK Sir Simon Rattle-t nevezték ki a Berlini Filharmonikusok új művészeti vezetőjének: a brit karmester jövő szeptemberben veszi át a pálcát a következő tíz évre az olasz Claudio Abbadótól, aki pedig 1989-ben lépett Herbert von Karajan örökébe. Az 1955-ben Liverpoolban született Simon Rattle-től a művészi színvonal megőrzése és a sikeres működés mellett merész újításokat is várnak Berlinben. Rattle szerződtetéséről a német főváros szenátusának személyügyi bizottsága határozott. Ugyane testület készül meghosszabbítani Daniel Barenboim zeneigazgatói megbízatását a Staatsoper élén. Starlight Express: Az 1984 januárjában bemutatott görkorcsolyás darabot több mint nyolcmillióan látták az angol fővárosban, ahol 200 millió font fölötti bevételt hozott. A búcsút követően már csak két Webber-musical fut Londonban, a Macskák (20 éve) és Az opera fantomja. A Starlight Express ezek után brit turnéra indul, és várhatóan animációs tévésorozat is készül belőle; a németországi Bochumban egyébként külön színházat építettek a kedvéért, ahol eddig csaknem 5500-szor adták elő.

n AZTÉK TEMPLOM Egy lengyel és mexikói régészekből álló csapat Mexikó középső részén 4300 méteres magasságban, a hegyek között fölfedezte Tlaloc esőisten eddig ismeretlen, 15. századi templomjának romjait.

n HOLLYWOOD Új elnöke van az Oscar-díjakat odaítélő Amerikai Filmakadémiának: Frank R. Pierson, az Amerikai Forgatókönyvírók Céhének korábbi elnöke maga is Oscar-díjas, nevéhez olyan filmek forgatókönyve fűződik, mint a Dog Day Afternoon vagy a Cool Hand Luke. A filmakadémia egyébként kiállításra készül Los Angelesben a 40-es és 50-es évek boszorkányüldözésnek is nevezett kommunista-ellenes hisztériájáról. A terv szerint 2002-től látható tárlaton filmjelenetek, fotók, írásos és hangdokumentumok idézik fel az amerikai filmtörténet e sötét korszakát.

n KÖZKÖNYVTÁRBAN KEROUAC HAGYATÉKA A New York Public Library - nyilvánosságra nem hozott összeg ellenében - megvásárolta Jack Kerouac több mint ezer dokumentumból (kéziratokból, feljegyzésekből, fotókból, személyes tárgyakból) és 1800 levélből álló hagyatékát az 1969-ben elhunyt író özvegye, Stella Sampas gyermekeitől.

n Gyász Meghalt Aaliyah Haughton: a 22 éves amerikai énekesnő, aki zenei és filmes karrierjéhez csak a keresztnevét használta, légi szerencsétlenségben vesztette életét. A kis Cessna, amelyen utazott, röviddel felszállás után zuhant le a Bahamákhoz tartozó egyik szigeten, ahol épp egy videoklip forgatását fejezték be. Első albuma egymillió példányban kelt el, a harmadik - Aaliyah címmel - júliusban jelent meg.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.