Kulturális hírek

  • 2001. október 18.

Külpol

Londonban, a Christie´s árverésén 88,3 ezer fontért talált vevőre John Lennon levele, amelyet Paul és Linda McCartneynak írt 1970-ben, a Beatles feloszlása idején. A keserű, hatoldalas levél az előző héten nem kelt el, ezért ismételten aukcióra bocsátották.n FRANKFURT A görög fókuszpont helyett az Amerika elleni terrortámadás és Afganisztán bombázása nyomta rá bélyegét a hétfőn véget ért 53.
Frankfurti Nemzetközi Könyvvásárra. Minden korábbinál nagyobb volt az érdeklődés az iszlám tematika iránt. A friss terméshez tartozik az Ullstein kiadó Uszáma bin Ladin és a nemzetközi terrorizmus című újdonsága (Michael Pohly, a Berlini Szabadegyetem professzora és Khalid Duran, a téma amerikai szakértője munkája) és a Rowohlt Kedd, 2001. szeptember 11. című kötete, többek között Paul Auster, Toni Morrison és John Updike írásaival. A könyv bevétele az áldozatok családjainak megsegítésére létrehozott alapot gyarapítja.

A volt szocialista országok bemutatkozásának sorában (1999: Magyarország, 2000: Lengyelország), 2002-ben Litvánia lesz a vásár díszvendége - a balti állam irodalma egyelőre alig van jelen a német könyvpiacon. Már meg is van a mottó: Litvánia: Folytatása következik. 2003 Oroszország éve lesz.

n MENEKÜLTEK MAGYARORSZÁGON E címmel s Az emberi méltóság és helytállás alcímmel láthatók október 31-ig a Mai Manó Házban Bánkúti András, Sopronyi Gyula, Stalter György és Szabó Barnabás fotói.

n TORZ"K AZ OSCARÉRT A Barbalics Péter producer, Hirsch Tibor kritikus, Janisch Attila rendező, Koltai Lajos operatőr és Tóth Erzsébet, a Magyar Mozgókép Közalapítvány főtitkára alkotta zsűri döntése nyomán hazánk Sopsits Árpád Torzók című filmjét nevezi a 74. Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű alkotás kategóriájában. Az Amerikai Filmakadémia február 12-én hozza nyilvánosságra a kategóriánként díjra jelölt öt-öt mű címét, a gálaest március 24-én lesz. A Budapest Filmstúdiónál 140 millió forintból készült Torzók a Montreali Nemzetközi Filmfesztivál megosztott fődíját nyerte el. Sopsits Árpád az idei filmszemlén rendezői díjat kapott, ugyanitt Mácsai Pált a legjobb epizódalakításért díjazták. A film hazai forgalmazása október 25-én indul.

n VILÁGZENE, SZEPTEMBER Az európai rádióadók világzenei szerkesztői által az elmúlt hónapban legsűrűbben forgatott albumok:

Mory Kante: Le Voyageur (Guinea)

Taraf de Haidouks: Band Of Gypsies (Románia)

Susheela Raman: Salt Rain (India/Nagy-Britannia)

Trilok Gurtu: The Beat Of Love (India/különböző országok)

Orchestra Baobab: Pirate´s Choice (Szenegál)

Sergent Garcia: Sin Fronteras (Franciaország)

Manu Chao: Proxima Estación: Esperanza (Franciaország/Spanyolország)

Dissidenten: 2001: A Worldbeat Odyssey (Németország)

Seydou: Diamond Tears (Sierra Leone)

Válogatás: Golden Brass Summit (különböző országok)

n NOBEL: NAIPAUL Az angolul író trinidadi V. S. Naipaul veheti át december 10-én Oslóban a 943 ezer dollárral járó, épp százéves irodalmi Nobel-díjat. A Svéd Királyi Tudományos Akadémia indoklása szerint "a lényeglátó elbeszélésmódot megvesztegethetetlen, tüzetes vizsgálódással egyesítő" műveivel Naipaul "rákényszerít az eltitkolt történetek jelenvalóságának meglátására". Külön kiemelik 1987-ben megjelent The Enigma of Arrival című önéletrajzi regényét, melyben a szerző megteremti "a régi gyarmaturalmi kultúra csendes összeomlásának és az európai környezet kimúlásának könyörtelen képét", illetve útikönyveit és nem fikciós műveit, mint az indonéziai, iráni, malajziai és pakisztáni muzulmán fundamentalizmus kritikáját megfogalmazó Among the Believers: An Islamic Journey (1981) és a Beyond Belief: Islamic Excursions among the Converted Peoples (1998).

Vidiadhar Surajprasad Naipaul Észak-Indiából bevándorolt hindu családban született 1932-ben. Tizennyolc éves korában utazott Trinidadból Oxfordba tanulni, ma is Angliában él. Pályáját újságíróként kezdte (a BBC-nek dolgozott), első regénye, a The Mystic Masseur 1957-ben jelent meg. Az irodalmi elitbe 1961-ben került be az A House for Mr. Biswas című regényével, tíz évvel később az In a Free State című munkájával Booker-díjat nyert. Guerrillas (1975) című könyve a harmadik világ nacionalista mozgalmairól szól, szülei szülőhazájáról az India: A Wounded Civilization (1977) és az India: A Million Mutinies Now (1990), Trinidadról pedig a The Loss of El Dorado (1969). Afrikában játszódó 1979-es regénye, A nagy folyó kanyarulatában magyarul is olvasható.

n GYÁSZ 74 éves korában elhunyt Herbert Ross: az amerikai rendező, koreográfus táncos-színészként kezdte, koreografálni 1950-ben kezdett, előbb az American Ballet Theater, majd különböző Broadway-show-k számára. Olyan filmeket rendezett, mint a Funny Girl, Barbra Streisanddal a címszerepben, a Woody Allen főszereplésével forgatott Játszd újra, Sam!, a Neil Simon darabjából készített Napsugár fiúk, az Acélmagnóliák, benne Julia Roberts és Shirley MacLaine vagy a Turning Point, melyben az emigráns orosz balett-táncos, Mihail Barisnyikov színészként debütált.

n BESZÉLő: 20 Október 19-én déltől éjfélig a Zrínyi Nyomda üzemcsarnokában írók, költők, színészek, festők, zenészek és mindenféle szabad emberek szereplésével ünnepli születésének huszadik évfordulóját a Beszélő című folyóirat.

n BEATLES Több mint húsz, különböző nyelvű, de minden tekintetben azonos kivitelű kiadás után a Kossuth Kiadó gondozásában magyarul is megjelent a The Beatles Anthology című, csaknem három kg súlyú, eddig publikálatlan fotókkal teli kötet a zenekar történetéről, John, Paul, George és Ringo elmondásában.

n ANTHRAX: MARAD A NÉV Az amerikai lépfenefertőzések ellenére sem szándékozik nevet változtatni az Anthrax. Saját bevallásuk szerint sem túl cool név ez már, de húsz éve viselik, ezzel adták el sikerlemezeiket, mint a Spreading the Disease (A kór terjesztése) vagy a The Threat is Real (A fenyegetés valóságos), emiatt ragaszkodnak hozzá a metálbanda tagjai.

n POLAROID: CS´D Több mint 900 millió dollárra halmozódott adóssága miatt csődeljárást kezdeményezett maga ellen a Polaroid. Az 1937-ben, Edwin Land által alapított cég, melynek neve évtizedek óta egyet jelentett a másodpercek alatt pozitív papírképet produkáló fényképezőgépekkel, egyre kevésbé bírta a versenyt a digitális kamerákkal. A mentőövet új befektetőktől várnák, de közel háromezer alkalmazottat már elbocsátottak, a részvények kereskedését pedig túlzott zuhanásuk miatt leállították.

Figyelmébe ajánljuk