Kulturális hírek

  • 2002. február 14.

Külpol

Robert Altman életműdíjat kapott a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A 76 éves amerikai rendező következő filmjét májusban kezdi forgatni,n SERRANO ÉS BUDAPEST Kováts Lajos, a MEO Kortárs Művészeti Gyűjtemény alapítója "szomorúnak és megalázónak" nevezte Tarlós István óbudai polgármester álláspontját, aki elérte, hogy lekerüljön a hirdetőoszlopokról Andres Serrano amerikai fotóművész kiállításának plakátja, melyen egy idős budapesti asszony (évtizedeken keresztül képzőművészeti főiskolai modell) aktképe látható.
"A polgármester szerint megöregedni közszeméremsértő. Úgy érzem, közbotrányt nem a plakátok okoznak, hanem a polgármester úr" - fogalmazott Kováts Lajos. Részben e nem várt felhajtásnak is köszönhetően igazi társasági esemény lett a március 10-ig nyitva tartó, Az Idő és a Gonosz helye című kiállítás megnyitója (ott volt a MEO tereit inspirálónak találó angol filmrendező, Peter Greenaway is, aki Tulse Luper bőröndjei című, következő filmjét magyar-angol-holland-olasz koprodukcióban forgatja majd, részben Magyarországon). A Serrano 1985-2001 közötti munkásságát összefoglaló anyag európai bemutatókörútja végén Budapestről utazik vissza New Yorkba.

n GRASS ÚJ MÛVE Im Krebsgang (Ráklépésben) című új regényével a huszadik századi német történelem egyik érzékeny pontjára tapintott rá Günter Grass: a Nobel-díjas író könyvének középpontjában a Danzigból, a mai Gdanskból menekülő közel kilencezer német sorsa áll, akiknek zöme a tengerbe veszett, amikor 1945. január 30-án egy szovjet tengeralattjáró elsüllyesztette a Wilhelm Gustloff nevű hajót. Habár fiatal katonák is voltak rajta, az utasok döntő többségét asszonyok és gyermekek alkották. A hajózás történetének egyik legnagyobb katasztrófája ez, a halálos áldozatok száma több mint ötszöröse a Titanic tragédiájakor elpusztult ezerötszáznak.

A Steidl kiadó által ötvenezres induló példányszámban megjelentetett könyv felélesztette az elvesztett világháború után Kelet- és Közép-Európából kitelepített németek sorsát. A szerző a Harmadik Birodalom bukásának metaforájaként látja a hajó elsüllyedését. Természetesen nem a revans szándékával, de Grass révén most közismertté válik az eddig jórészt elhallgatott, s leginkább neonáci propagandának alapanyagot szolgáltató történet. "Günter Grass életben tartja azoknak a millióknak az emlékét, akik megszenvedték a kitelepítést, vagy életüket vesztették" - vélekedett Hans-Dietrich Genscher egykori külügyminiszter. "Ha egy történet engem megríkat, akkor az, mondom elbizakodottan, jó, sőt nagy irodalom" - fogalmazott tévéműsorában Marcel Reich-Ranicki, az egyik legtekintélyesebb német irodalomkritikus.

A háború előtt üdülőhajóként használt Wilhelm Gustloff elsüllyesztéséről Grass könyvétől függetlenül tervezett UFA-film forgatása jövőre kezdődik Rainer Berg forgatókönyve alapján.

n FILMSZEMLE A múlt héten csak megtippelhettük a várható végeredményt (nem is rosszul), most jöjjenek a tények: a 33. Magyar Filmszemle nagyjátékfilmes fődíját Fekete Ibolya Chico című alkotása nyerte el, a dokumentumfilmes fődíjat Almási Tamás Sejtjeink című munkája, a kísérleti-kisjátékfilmes kategóriáét pedig Pölcz Boglárka és Pölcz Róbert Szafarija. Rendezői díjat kapott Kamondi Zoltán a Kísértésekért és Forgács Péter a Bibó-breviáriumért, produceri díjat Muhi András a Citromfej és a Legkisebb film a legnagyobb magyarról című filmekért, illetve Durst György (Duna Műhely). Az operatőri díjon ifj. Seregi László (Az utolsó blues) és Medvigy Gábor (Kísértések) osztozott, rendezői látványdíjat Gulyás Gyula (Fény hull arcodra), forgatókönyv-írói díjat Pozsgai Zsolt, Dörner József és Zsigmond Dezső kapott (Hetedíziglen). A legjobb főszereplőnek Nagy Mari (Hetedíziglen) és Gazsó György (Ébrenjárók; Kísértések) bizonyult, a legjobb karakteralakítást Tóth Orsolya (Szép napok) és Rajhona Ádám (Hetedíziglen; Aranyváros) nyújtotta. Különdíj jutott Tolnai Szabolcsnak (Arccal a földnek) és Mundruczó Kornélnak (Szép napok), a legjobb első film díját Pálfi György (Hukkle) vihette haza, a legjobb elsőfilmes forgatókönyvért Miklauzic Bence és Maruszki Balázs kapott elismerést (Ébrenjárók). A legjobb vágó Kornis Anna (Chico), a legjobb hangmérnök Sipos István (Hamvadó cigarettavég) lett. A dokuk között díjat kapott Füredi Zoltán (Északföld), Kogut Szandra (Magyar útlevél), Kármán Irén (Rozi), Tóth Zsolt Marcell és Fiar Sándor (Fortyogó Föld).

n VIZSOLYI BIBLIA A rendőrség három-, a kulturális minisztérium egymillió forint jutalmat ajánlott fel annak, aki közvetlenül elősegíti a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vizsolyi templomból vasárnap hajnalban ellopott, 1590-ben nyomtatott Vizsolyi Biblia egyik példányát.

n DEMME: KOKAIN A halottkémi vizsgálat eredménye szerint csekély mennyiségű kokaint találtak Ted Demme vérében, ami hozzájárulhatott ahhoz, hogy a 38 éves amerikai filmrendező még január közepén, kosárlabdázás közben szívrohamot kapott, és meghalt.

n DÍJ A 29 éves chilei születésű Alejandro Amenabar The Others című, 1945-ben Jersey szigetén játszódó alkotása nyolc kategóriában, köztük a legjobb filmében is nyert a Spanyol Filmakadémia díjkiosztó gálaestjén. A spanyol filmipar Oscarjának számító eseményen többen megkérdőjelezték, mennyiben tekinthető spanyolnak az angol nyelven írt és forgatott, részben külföldi finanszírozású mű. A legjobb rendező díját Vicente Aranda nyerte, s az ő Juana la Loca című filmjének főszereplője, Pilar Lopez de Ayala vehette át a legjobb női alakítás díját, a The Othersben játszó Nicole Kidman előtt.Voltage címmel.

Az első fordulóban február 20-ig, a másodikban március 20-ig lehet szavazni a Pesti Est színházi magazinja alapította Súgó Csiga-díjra, melyet a közönség által legnépszerűbbnek tartott magyar színész vehet át március 27-én, a Színházi Világnapon. A szavazás menete és minden egyéb részlet a www.csiga.sugo.hu címen található.

Figyelmébe ajánljuk