Kulturális hírek

  • 2002. május 16.

Külpol

80 éves korában elhunyt Gink Károly fotóművész: munkásságát Balázs Béla- és Pécsi József-díjjal jutalmazták.n A TIZEDIK SZIGET "Hozd ki anyádat is!" - recsegi a jubileumi, tizedik Sziget emblémafigurája, a kis tehén nevében Garas Dezső a fesztivál animációs klipjében: megkezdődött a visszaszámlálás a július 31.-augusztus 7. közötti rendezvényre.
Az egy napra kiadható belépők számát a tavalyi 60 helyett 65 ezerben maximálták, de így is érdemes élni az elővételi kedvezménnyel: a hetijegy június 15-ig 12 000, onnantól a nyitányig 15 000, a kapuban 18 000 Ft lesz, a helyben vásárolható napijegy a tavalyi 2500-hoz képest 3000 Ft. A most megnyílt Kultiplexben tartott sajtótájékoztatón az áremelkedés kapcsán a szervezők felhívták a figyelmet arra, hogy míg tíz év alatt a fesztivál költségvetése negyvenszeresére nőtt (idén lépi át az egymilliárd Ft-ot), addig a napijegyek tízszer, a hetijegyek pedig csak 6,6-szor drágábbak, mint 1993-ban. A fesztivál új szponzorációs struktúrájában a Pepsi és a Pannon GSM a két fő támogató, de remélik, hogy most is megkapják a közterület ingyenes használati jogát a fővárostól - ez ügyben a héten várható döntés.

A Pepsi-nagyszínpad sztárjai közül kiemelkedik a Cure, a Pulp, a Muse, a Toten Hosen, a Nightwish, a Stereo MC´s, a HIM, a Sergent García, a Transglobal Underground, a Herbalizer és Mambo Kurt, s még továbbiakkal is tárgyalnak. A Pannon Praktikum világzenei nagyszínpadon fellép Cesaria Evora, Baaba Maal, Femi Kuti, Natacha Atlas, Mory Kante, Boban Markovic, Orlando Cachaito Lopez, a Hedningarna, a Klezmatics, a Radio Tarifa, a Fanfare Ciocarlia és mások. A világzenei faluban áll majd a Rádió C sátra, a PeCsa a Petőfi Folkszínpadon és Csárdában, a Wanted immár új címén, a Wan2-sátorban várja a népet, működik majd egy tehetségkutató színpad, a Luminárium pedig fényélményt kínál a zene mellé. Ezek a főbb újdonságok. A színes Sziget-hagyomány - a metáltól a klasszikusokon át a technóig ívelő menü, színház, mozi, tánc, civil utca stb. - megmarad, az infrastruktúra pedig, ígérik, javulni fog.

n MARTHA GRAHAM: VISSZATÉRÉS Kétévi pereskedés és pénzügyi zavarok után visszatért a színpadra Amerika egyik legrégibb modern táncegyüttese, az 1926-ban alapított Martha Graham Dance Company. Előadásuk címe (Indisputably Martha Graham) arra utal, hogy immár vitathatatlanul jogosan, bírósági döntéssel a birtokukban adhatták elő az 1991-ben, 96 éves korában elhunyt Martha Graham koreográfiáit. A táncosnő élettársa, Ron Protas fotográfus, a nonprofit alapon működő Martha Graham Kortárs Táncközpont művészeti vezetője szerint ugyanis őt illetik a Graham által egyébként soha le nem jegyzett koreográfiák és a tánctechnika tanításának szerzői jogai, mivel a végrendelet csak annyit tartalmazott, hogy mindent ő örököl, viszont őt a társulat veszteségessé válása miatt elmozdították posztjáról.

n AZ ELS´ RIPORTFOT"K 182 650 fontért kelt el a Sotheby´s londoni árverésén Thibault francia fényképész két dagerrotípiája: a világ legelső riportfotóiként számon tartott felvételek 1848 júniusában készültek a több mint háromezer ember halálával járó párizsi forradalom idején. Egyikük a barikádokkal lezárt, kihalt Rue St Maurt ábrázolja kijárási tilalom idején, a másik ugyanitt katonákat és szétvert barikádokat mutat a csata után. A fotókat a Musée d´Orsay vásárolta meg Geoffroy de Beauffort gróftól, aki a bevételt egy állatvédelmi alapítványnak juttatta.

n DUGJ MEG: CENZÚRA Jóllehet április 24. óta engedéllyel vetíthették az ausztrál mozik a francia Virginie Despentes és Coralie Trinh Thi Dugj meg című filmjét (nálunk a 2000-es Titanic Fesztiválon játszották: Narancs, 2001. január 14.), az irodalmi és filmalkotásokat besoroló testület, az OFLC korábbi döntését felülvizsgálva betiltotta a szex- és erőszakos jelenetekben bővelkedő mű további bemutatását. Új-Zélandon a legfelsőbb bíróság tiltotta be az ottani besorolás szerint eredetileg 18 éven felülieknek engedélyezett film vetítését.

n P"KEMBER: CSÚCS Rekordidő, két hétvége, azaz tíz nap alatt átlépte a 200 millió dolláros jegybevételi határt Észak-Amerikában a Spider-Man; 1999-ben a Star Wars: Episode I-nek 13 nap kellett ugyanehhez. Sam Raimi filmje egy másik csúccsal is "büszkélkedhet": a movie-mistakes. com szerint az éber rajongók 77 "folytonossági hibát" fedeztek fel a képregény filmváltozatában. A Pókember bevételi rekordját valószínűleg napokon belül átadja a múltnak George Lucas új Star Wars-epizódja, A klónok támadása.

92 éves korában elhunyt David Riesman: az ifjúsági kultúra társadalmi tényezővé válását előre jelző amerikai szociológust 1950-ben megjelent Magányos tömeg című kötete tette világhírűvé.

Elhunyt Gabriele Mucchi olasz festőművész, a futurista mozgalom egyik megalapítója. 102 éves volt.

74 éves korában elhunyt Berlin leghíresebb transzvesztitája, a Lothar Berfelde néven született Charlotte von Mahlsdorf: tizenévesen, a náci uralom idején kezdett női ruhákban járni, a háború utolsó éveit börtönben töltötte, mert - önéletrajza szerint önvédelemből - megölte édesapját, aki kifogásolta életmódját.

n MACSKÁK: A VÉG 21 év után utoljára játszották a New London Theaterben Andrew Lloyd Webber Macskák című musicaljét: az 1981. május 11-i premier óta 2500 estét ért meg a jelenleg világszerte 18 más előadásban látható produkció. A londoni előadás tavaly szeptember 11 óta egyre rosszabb helyzetbe került anyagilag, a turistaforgalom megcsappanása miatt alig sikerült kitermelnie költségeit. A zeneszerző új darabját június 19-én mutatják be Londonban: a Bombay Dreams egy indiai filmrendező lányáról és a lány nincstelen szerelméről szól.

n FESZTIVÁLZENEKAR A 2002/03-as évadban négy rangos európai fesztiválon (Edinburgh, Luzern, London, Brüsszel), a New York-i Carnegie Hallban, valamint Párizsban, Bécsben és Rómában is koncertezik a Budapest Fesztiválzenekar, mely - az alapítványa kuratóriumát vezető Marshall Miklós szerint - a fővárosi önkormányzat mellett támogatást remél az új kormányzattól is. A Fischer Iván vezette zenekar június 29-én, a Budapesti Búcsún Dvorák Újvilág szimfóniáját adja elő a Hősök terén.

n MÉG EGY ERNST Csak nevében emlékeztet rá, a valóságban semmi köze az Ernst Múzeumhoz az V., Irányi utca 27. alatt nyílt Ernst Galériának: a tulajdonos osztrák Wastl Ernst nevét viselő galéria a magyar és nemzetközi festészet mellett bútorokkal, kerámiával, ötvöstárgyakkal és ritkaságnak számító könyvekkel is kereskedik.

Figyelmébe ajánljuk