Kulturális hírek

publikálva
2002/25. (06. 20.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A 6. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál nagydíját Péterffy Zsófia nyerten SZÍNHáZI TALÁLKOZ" Martin McDonagh A kripli című darabjának színreviteléért Gothár Péter kapta a II.

Pécsi Országos Színházi Találkozón a legjobb rendezés és a közönség díját, s a Radnóti Színház előadásának két szereplője, a képünkön látható Schell Judit és Csomós Mari nyerte a legjobb női epizodista megosztott díját. A legjobbnak ítélt előadás, a Bűn és bűnhődés a rácsok mögött Sopsits Árpád nevéhez fűződik: Dosztojevszkij regényét ő írta és rendezte a Budapesti Kamaraszínházban. Két szereplője, Bertók Lajos és László Zsolt vehette át a legjobb férfi főszereplő díját. A legjobb női főszereplő díját Törőcsik Mari kapta Weöres Sándor Szent György és a sárkányában, a budapesti Katona József Színházban nyújtott alakításáért, nyert az előadás díszlettervezője, Khell Csörsz, s díjat kapott a jelmeztervező Szakács Györgyi is (aki a Kaposvári Csiky Gergely Színház Osztrovszkij: Az erdő, valamint a budapesti Madách Kamara Molnár Ferenc: A testőr című produkcióinak jelmezeit is tervezte). A legjobb férfi epizódalakítást Miske László és Kóti Árpád nyújtotta a különdíjjal jutalmazott Háy János A Gézagyerek című darabjában, a Debreceni Csokonai Színház előadásában.

n NEMZETI SZÍNHÁZ, NKA Lemondott a Nemzeti Színház ügyvezető igazgatói posztjáról Huszti Péter, akit korábban öt évre nevezett ki Görgey Gábor kulturális miniszter, majd a pályáztatás mellőzése miatti felzúdulás hatására kinevezését az év végéig szóló hatályúra módosította, és bejelentette, hogy mégis pályázatot ír ki. Ennek elbírálásáig Bosnyák Miklós irányítja a Nemzetit ügyvezetőként.

Görgey Gábor fölmondott Jankovics Marcellnek; a Nemzeti Kulturális Alapprogram elnökének utódja várhatóan Harsányi László közgazdász lesz, aki 1998 őszén az NKA önállóságát csorbító változtatások ellen tiltakozva mondott le kuratóriumi tagságáról.

n SATPAL RAM SZABAD Elhagyhatta a börtönt Satpal Ram, akinek szabadon bocsátásáért évek óta kampányolt Bobbie Gillespie (Primal Scream) és a nálunk is többször járt Asian Dub Foundation: utóbbi készített is egy kislemezt Free Satpal Ram címmel. A most 36 éves, indiai származású férfit 1987-ben gyilkosság miatt életfogytiglanra ítélték, miután egy birminghami indiai étteremben 1986 novemberében megölt egy fehér fiatalembert. A kiengedéséért küzdők szerint a tárgyaláson nem vették figyelembe, hogy miután hatan támadtak rá, és egy törött üveggel meg is sebezték az arcát, önvédelemből használta a bicskáját, ráadásul egy fontos tanút be sem idéztek, egy másiknak pedig, aki csak bengáli nyelven értett, nem biztosítottak tolmácsot. Satpal Ram ügye a strasbourgi európai bíróságig jutott, ahol számára kedvező döntést hoztak.

n MAGYARORSZÁG EL´TÉRBEN Az Esterházy-örökség: XVII. századi olasz mesterek rajzai című, a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből válogatott kiállítással nyílt meg Rómában a magyar kulturális évad rendezvénysorozata. Az 1999-es Frankfurti Könyvvásár és a brüsszeli Europalia, valamint a tavalyi, franciaországi MAGYart után ez a magyar kultúra negyedik nagyszabású bemutatkozása Nyugat-Európában. Az év végéig tartó rendezvénysorozat az Ungheria in primo piano (Magyarország előtérben) címet kapta, megvalósítását az olasz kulturális minisztérium 650 ezer euróval, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 350, a Gazdasági Minisztérium 40 millió forinttal finanszírozza, s egyes helyszínek és cégek is támogatják. Az 54 településen zajló több mint 300 program kiválasztásakor figyelembe vették a MAGYart franciaországi tapasztalatait, a kínálat így elég széles spektrumot ölel fel. A nagyobb kiállítások között említhetjük a herendi porcelánmanufaktúra kincseinek, Robert Capa fotóinak, az 1832-1914 közötti korszak kolorista festőinek vagy a mostanában Olaszországban is fölfedezett Márai Sándor életének a bemutatását. A kortárs festők közül Fehér László és Kelemen Károly Sandro Chiával és Roberto Barnival közösen állít ki. Több filmfesztivál lesz, egymást érik a legkülönbözőbb koncertek: túl a klasszikus kínálaton, meghívást kapott például az Egy Kiss Erzsi Zene, a Kampec Dolores, a Korai Öröm, a Másfél, a Rémember, a Besh O Drom, dj Palotai, a Muzsikás, az Ökrös, a Hegedős, a Romano Drom, Balog Kálmán Gypsy Cimbalom Bandje, a Kalyi Jag, a Szilvásy Gypsy Folk Band, a Makám, az Amadinda, Jeney Zoltán, Ittzés Gergely, az Odessa Klezmer Band, a Trottel, az Uzgin Üver, a Grencsó Kollektíva, a Tudósok és Yonderboi. A színházi előadások sorában megtalálhatók a Krétakör, Péntek Kata Társulata, a Győri Balett, a Budapesti Bábszínház, a fővárosi Katona József Színház produkciói, és több konferenciát is rendeznek a két ország kultúrájának és történelmének egyes érintkezési pontjairól.

n DÍJ Öt kategóriában bizonyult legjobbnak Caroline Link Nirgendwo in Afrika című alkotása az 52. Német Filmdíjak átadásakor, a berlini Tempodromban: a legjobb játékfilm és rendezés díja mellett a zenét szerző Niki Reisner, az operatőr Gernet Roll és a legjobb férfi mellékszereplő, Matthias Habich munkáját is elismerték. A legjobb alakításokat Martina Gedeck (Bella Martha) és Daniel Brühl (Nichts bereuen; Das wei§e Rauschen; Vaya con dios) nyújtotta, a legjobb gyermek- és ifjúsági film a Das Sams, a legjobb külföldi film Michael Haneke műve, A zongoratanárnő lett.A kalózok szeretője című filmmel, Tóth Pál munkája, A szentjánosbogarak nemi élete pedig a legjobb rövidfilm és a felnőtt nézők közönségdíját. Reisenbüchler Sándor életműdíjat kapott, Varga Csaba Don Quixotéje nyerte a nemzetközi mezőny nagydíját, Hurok című filmje pedig a magyar mezőny legjobb kísérleti filmjének díját érdemelte ki.

n AUKCI"S REKORD Az antik műkincsek kereskedelmében rekordösszegért, 7,9 millió fontért cserélt gazdát a Christie´s londoni árverésén egy i. e. II. vagy I. századból származó római márvány aktszobor, melyet egyik korábbi tulajdonosa után Jenkins Vénuszként vagy Barberini Vénuszként tartottak számon. A vevő kilétét nem hozták nyilvánosságra.

n ELVIS ÉL Angliában és Európa más országaiban is a legkelendőbb slágerek közé került Elvis Presley A Little Less Conversation című 1968-as száma, melyet a Junkie XL nevű holland technocsapatban dolgozó dj Tom Holkenburg kevert újra a Nike reklámfilmje számára, ahol a legnagyobb sztárok fociznak egy hajón. A most kislemezen megjelent szám címében JXL-re rövidítették a remixerek nevét, elkerülendő a drogos asszociációkat.

publikálva
2002/25. (06. 20.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...