Kulturális hírek

publikálva
2002/26. (06. 27.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A frankfurti S. Fischer kiadó megjelentette 38 kötetre tervezett, kommentárokkal ellátott Thomas Mann-kiadásának első három kötetét, an GREENAWAY "Számos és sokféle módon kapcsolódnak egymáshoz e művek és a velük egy időben készített filmjeim: gyakorta azt mutatják, hogy milyen különbözőképpen lehet megközelíteni ugyanazokat a gondolatokat és eseményeket, megkeresni és megtalálni olyan jelenségek kommunikálásának a módját, mint az egymásutániság, a fény, a tér, a tartalom és az illúzió, melyek mind a festészet, mind a film jellemző alkotóelemei" - üzente Paul Melia kurátoron keresztül a személyes jelenlétére számító sajtónak Peter Greenaway abból az alkalomból, hogy Budapesten, a MEO-ban megnyílt az 1963-1999 között készített festményeinek, rajzainak és kollázsainak retrospektív kiállítása, a filmrendező tulajdonában lévő kollekció első ilyen nagyszabású bemutatója.

A képzőművészeti tevékenysége iránt világszerte megnyilvánuló érdeklődést Greenaway éppúgy filmrendezői munkásságára vezette vissza, ahogy távolmaradását is ezzel indokolta: hosszú előkészület után végre elkezdhette forgatni a The Tulse Luper Suitcases című filmjét, melynek gyártásában a Focus Film jóvoltából jelentős részt vállaltak a magyarok is. Jelenleg Spanyolországban dolgoznak, de lesznek magyarországi helyszínek is. Greenaway megígérte, ha ideje engedi, bepótolja budapesti látogatását. A kiállítás szeptember 29-ig tart nyitva.

n EMLÉKMÛ A RABSZOLGÁNAK Az amerikai Annapolisban emlékművet állítottak Alex Haleynek és Gyökerek című regénye főhősének, Kunta Kintének. A szobrot abban a kikötőben emelték, ahol 1767-ben kikötött a Kunta Kintét - akinek az író a leszármazottja volt - is szállító, Gambiából érkező rabszolgahajó. Ez az első olyan szobor Amerikában, amely egy névvel is jelzett afrikai rabszolga emlékét őrzi.

n OPERA A RAF-R"L Bonnban, az experimentális zenés színházi fesztivál keretében mutatják be FM Einheit, az Einstürzende Neubauten egykori tagja és Andreas Ammer hangjátékíró Alzheimer 200 - Toter Trakt című multimédia-operáját: a korabeli hang- és tévéfelvételekkel teljes darab a 70-es évek NSZK-jában aktív Vörös Hadsereg Frakció két ismert terroristájáról szól. Az előadás végigvezet Ulrike Meinhof (Jasmin Tabatabai) és Andreas Baader (Erik Biegel) közös történetén, megismerkedésüktől a Stuttgart-Stammheim börtönben nem egészen tisztázott körülmények között bekövetkezett halálukig. A zenét a Neubauten és egy finn elektroformáció, a Pan tagjai szolgáltatják. Feltűnik a darabban Otto Schilly jelenlegi német belügyminiszter, a terroristák egykori védőügyvédje is.

n FILM AUSZTRÁLIA SZÉGYENÉR´L Phillip Noyce ausztráliai születésű amerikai rendező filmet készített az ausztrál történelem egyik legsötétebb periódusáról: a Rabbit-Proof Fence három fekete lány igaz történetén keresztül mondja el, hogyan próbálták erőszakkal asszimilálni és gyakorlatilag kihalasztani a kontinens őslakosságát. Az úgynevezett ellopott nemzedékhez tartozó gyerekeket az 1960-as évekig érvényes kormányzati politikának megfelelően vagy nyolcvan éven át tízezerszám vitték el szüleiktől és helyezték el fehér környezetben. A film címe a kontinenst észak-déli irányban, az őslakosok földjei mentén kettészelő kerítésre utal, melyet a termés védelmére építettek.

A forgatókönyvet Christine Olsen írta az őslakos (aborigine) Doris Pilkington Garimara Follow the Rabbit-Proof Fence című önéletrajzi kötete nyomán, ő vette rá a Harrison Ford főszereplésével készült Patriot Games rendezőjét, hogy foglalkozzon a témával. Az ehhez képest minimális költségvetésből, mindössze 5 millió amerikai dollárból készült film egyik kisebb szerepének alakítója, a brit Kenneth Branagh saját sztárgázsiját feláldozva szerzett részesedést a produkcióban, a zenét Peter Gabriel írta. A film premierje hetében a harmadik legtöbb bevételt hozta Ausztráliában.

n LÁNCHÍD Noha a Lánchidat 1849. november 20-án adták át a forgalomnak, Budapest a három éve indult hagyománnyal ilyenkor, egy júniusi szombaton ünnepli meg első kőhídja születését - gyermekprogramokkal, zenével, ökörsütéssel, ingyen lovas kocsizással, tűzijátékkal. A hídünnep egyúttal a nyári szabadtéri szezon nyitánya is: következik a Budapesti Búcsú (június 28-30.), a Sziget Fesztivál (július 31.-augusztus 7.) és a Budapest Parádé (augusztus 24.). Bombay Dreams című musical bemutatóját. Andrew Lloyd Webber ezúttal "csak" producerként áll a 4,5 millió fontból létrehozott előadás mögött: a zenét az egyelőre csak odahaza ismert indiai A. R. Rahman szerezte.

n SANGHAJI NYOMORULTAK Tizenhat napon át, huszonegyszer játsszák Sanghajban a Nyomorultak című musicalt: az angol nyelvű, kínai feliratokkal futó előadást ötévi tárgyalássorozat és bonyolult előkészületek után sikerült eljuttatni Kínába, majd elviszik Szöulba is. Ez az első alkalom, hogy egy Broadway-musicalt bemutatnak a népi Kínában.

n ÚJDONSáGOK THOMAS MANNR"L Erdmann Sturm teológus rábukkant Thomas Mann két, eleddig ismeretlen levelére, melyeket a Nobel-díjas író svájci emigrációja idején, 1939-ben és 1944-ben írt Paul Tillich Amerikában élő német teológus-filozófusnak.Buddenbrook házat, illetve egy levelezés- és egy eddig publikálatlan írásokat is tartalmazó esszégyűjteményt. A sorozat befejezése 2015-re várható.

n 111 ABLAK Oroszország visszaadta Németországnak az Odera menti Frankfurt Mária-templomának száztizenegy ablakát: a 14. századból származó egyedi darabokat a második világháború során vitték a Szovjetunióba. A visszaszolgáltatás ellentételezéseként Németország vállalta egy Novgorod melletti templom renoválásának finanszírozását.

n SZADDÁM, A KÖTELEZ´ Az új tanévtől kezdődően az iraki középiskolások és a felsőoktatásban tanuló diákok kötelező olvasmányként ismerkedhetnek meg Szaddám Huszein elnök három regényével.

n BORGES REKORDÁRON 193,7 ezer euróért talált gazdára a Christie´s párizsi árverésén Jorge Luís Borges nyolcoldalnyi kézirata, az első ízben 1953-ban megjelent A Dél című novella szövege.

n MOLNÁR FARKAS Július 7-ig látható az N & N Galériában Molnár Farkas emlékkiállítása, amely időrendben, korabeli fényképek alapján vezet végig a 20. század egyik legjelentősebb építészének életművén.

publikálva
2002/26. (06. 27.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...