Kulturális hírek

  • 2002. augusztus 22.

Külpol

78 éves korában meghalt Ed Headrick: az aerodinamika törvényszerűségeit alkalmazó, 1966-ban szabadalmaztatott újításával alapvetően javított a Kaliforniában egyébként régóta használt - de frizbinek csak ezután nevezett - korong repülési tulajdonságain. Végrendelete szerint hamvait frizbikbe öntve adják át az örökkévalóságnak: a leendő frizbitörténeti múzeumba kerülnek majd.n LENI RIEFENSTAHL: 100 Jó ötven éve először, augusztus 22-én jelentkezik új produkcióval Leni Riefenstahl: századik születésnapján mutatja be Impressionen unter Wasser című búvárfilmjét az Arte tévécsatorna.
A rendezőnő, akinek még mindig vannak tervei, 70 éves korában kezdett búvárkodni. A napokban egyébként ismét vita kerekedett körülötte: a nürnbergi náci pártnapot megörökítő Az akarat diadala és A berlini olimpia rendezője egy nyilatkozatában ugyanis azt állította, a forgatást követően semmi nem történt a romákkal és szintikkel, akik statisztaként dolgoztak Tiefland című, 1940-42 között készült, 1954-ben forgalmazott filmjében, ám kiderült, sokan közülük koncentrációs táborban pusztultak el.

n ELVIS: 25 ÉV Augusztus 16-án múlt 25 éve, hogy 42 éves korában, kábítószer hatására bekövetkezett szívrohamban meghalt Elvis Presley, aki ma legalább akkora - ha nem nagyobb - Király, mint életében. Első számú hírérték és üzleti vonzerő. Amerikában több (149) dala szerepelt a Billboard százas listáján, mint bárki másnak, mindenkinél több (80) héten át állt a lista élén, neki volt a legtöbb egymást követő Nr 1-slágere, arany- (81) és platinalemeze (43), a többszörös platinák sorában csak a Beatles előzi meg (24:19), akárcsak az összes Nr 1-kislemezek számát tekintve (18:10). Noha százszámra kaphatók válogatáslemezei (Japánban pl. a Koizumi miniszterelnök összeállította My Favorite Elvis Songs; a kormányfő különben egy napon, január 8-án született Elvisszel, fivére a japán Elvis Fan Club tanácsadójaként 1987-ben részt vállalt a tokiói Elvis-emlékmű felállításában), az RCA szeptember 24-én Elvis 30 #1 Hits címmel piacra dob egy újat: legnagyobb slágereinek hangminőségét az eredeti mesterszalagokról javították fel. A kiadó akkora sikert remél, mint amekkorát a Beatles legnagyobb slágereit tartalmazó 1 aratott, s akkor jöhetnek Elvis úgyszintén feljavított minőségű, eredeti albumai is. Az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége szerint világszerte eladott albumainak példányszáma nemrég érte el a 100 milliót. A lemezek, videók, DVD-k, könyvek (csak egy cím a sok közül: David Rosen: The Tao of Elvis), jogíjak, a neten át is meglátogatható Graceland (www.elvis.com) és az Elvis-relikviák tömkelege jóvoltából, a Forbes magazin kimutatása szerint, Elvis több pénzt fial, mint bármely más elhunyt személyiség: 2001 és 2002 júniusa között 37 millió dollárt (ebből 4 milliót az A Little Less Conversation JXL-féle remixe; mögötte Snoopy karikaturistája, Charles Schulz 28, John Lennon és Dale Earnhardt autóversenyző 20-20, Theodor Geisel gyermekkönyvíró, a Grincs szerzője 19, George Harrison 17, J. R. R. Tolkien 12, Bob Marley 10, Jimi Hendrix 8, Tupac Shakur és Marilyn Monroe 7-7, Jerry Garcia és Robert Ludlum 5-5 millióval).

Több tízezren keresték fel Elvis sírját Memphisben: az egykori zenekara által celebrált emlékkoncerten megjelent lánya, Lisa Marie Presley, aki felvételről elénekelte apjához írta dalát (Lisa Marie 1996-ban vált el Michael Jacksontól, az előző hétvégén pedig hozzáment Nicholas Cage-hez). Frankfurt közelében, a Bad Neuheim-i Hotel Grünewaldban, ahol németországi katonai szolgálata idején lakott Elvis, kiállítással emlékeznek meg róla, látogatható egykori szobája is; szolgálati helyén, Friedbergben 1995-ben emlékművet állítottak neki, és teret neveztek el róla. Az információ szabadságáról rendelkező amerikai törvény értelmében hozzáférhető 683 oldalnyi dokumentum, mely az FBI-nál gyűlt össze a sztárról: http:// foia.fbi.gov/presley.htm.

n MUNDRUCZó KORNÉL DÍJA A legjobb első/második filmnek járó Ezüst Leopárdot nyerte a Szép napokért Mundruczó Kornél az 55. Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon. A fődíjat, az Arany Leopárdot Lain Dilthey német filmje, a Das Verlagen kapta, a második helyet jelentő Ezüst Leopárdot az argentin Diego Lerman Tan de repente című munkája, a zsűri különdíját pedig az iráni Rassul Sadr Ameli filmje, a Man, Taraneh, panzdah sal daram (Taraneh vagyok, 15 éves).

n PARáDÉ ELőTT, UTáN A Love Parade túlságosan kommercializálódott, drog- és alkoholdáridóvá vált, nyilatkozta a passaui Am Sonntagban a dj Marushaként ismert Marion Gleiss, aki bejelentette: nem lép fel többé az óriási tömeget megmozgató technobulin.

Tavaly kb. egymillió, az elmúlt hétvégén "csupán" 650 ezer embert vonzott a 11. Street Parade: a berlini Love Parade nyomában járó zürichi rendezvény idején kábítószer-túladagolás következtében meghalt egy 27 éves német fiatalember, egy 58 éves svájci férfi pedig, aki az utcán figyelte a felvonulást, végzetes szívrohamot kapott.

Az Andrássy úton augusztus 24-én 14 órától dübörögnek végig a zenés kamionok (köztük a MaNcs és a Crossroad Records szekere) a Városligetig, a Budapest Parádét záró hivatalos afterparty este kilenckor kezdődik a Népstadion kertben.

n MEGHALT LARRY RIVERS A 78 éves korában elhunyt amerikai festő orosz zsidó emigráns családban született Bronxban. Figuratív képeivel az 50-es években került az amerikai pop-art élvonalába. Szobrokat és filmeket is készített, jelmezeket és díszleteket tervezett a New York-i Filharmonikusoknak (Stravinsky: Oedipus Rex), és szaxofonozott egy dzsesszegyüttesben. Kiállítása augusztus 25-ig látható a washingtoni Corcoran Galleryben.

n MATISSE PICASSO A hétvégén 36 órás nyitva tartással búcsúzott a Matisse Picasso című kiállítás a londoni Tate Moderntől: aki még így is lemaradt a nyár egyik legnagyobb képzőművészeti szenzációjáról (május óta több mint 400 ezren látták), az szeptember 26.- január 6. között a párizsi Grand Palais-ban, február 13.-május 19. között pedig a New York-i Museum of Modern Artban bepótolhatja.

n ZTE: BRAVúR A Zalaegerszeg a csereként beállt Koplárovics Béla utolsó percben lőtt góljával 1-0-ra legyőzte a Manchester Unitedet a Puskás Ferenc stadionban. A BL-selejtező visszavágója augusztus 28-án lesz Manchesterben.

n DETTRE AZ EURóPAI FILMDíJÉRT Dettre Gábor Felhő a Gangesz felett című filmje verseng magyar részről az idei Európai Filmdíjért. Az 1988-ban alapított, jelenleg Wim Wenders elnöksége alatt működő Európai Filmakadémia (EFA) díjait december 7-én adják át Rómában, az EFA kb. 1500 tagjának szavazatai nyomán "döntőbe" került alkotások listáját november elején hozzák nyilvánosságra.

n GYáSZ 88 éves korában elhunyt Jiri Kolar: a cseh költő és képzőművész a 40-es években a szürrealisták csoportjában tűnt fel. 1950-ben egy írása miatt bebörtönözték. Az intellektuális ellenzék egyik vezető képviselőjeként aláírta a Charta ´77-et. 1980-ban Franciaországba emigrált, egy évvel később a New York-i Guggenheim Museumban állított ki. 1989-ben tért haza.

90 éves korában elhunyt Balogh János akadémikus: a Kossuth-díjas zoológus, ökológus rádiós és televíziós műsorai segítségével milliók ismerkedhettek meg a trópusok növény- és állatvilágával és az azt fenyegető veszélyekkel.

n MAGYAROK LUZERNBEN Konrád György beszédével és a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjével kezdődött a svájci Luzerni Nyári Fesztivál: Fischer Iván vezényletével Wagner Lohengrinjének egy részletét és Bartók Kékszakállúját adták elő.

Figyelmébe ajánljuk