Kulturális hírek

  • 2002. szeptember 19.

Külpol

n FOT"AUKCI" A Mai Manó Házban ötödik éve működő Magyar Fotográfusok Háza első ízben rendez árverést, melynek célja az adományszerzésen túl a fotográfia mint műtárgy elismertetése. Török András igazgató reménye szerint a hagyományteremtő szándékú árverés idővel bekerülhet a jelentős európai fotóaukciók sorába, s hozzájárulhat a magyar fotográfia hajdani rangjának visszaszerzéséhez.
A szeptember 20-án 16.00 órakor a Marriott Szállóban kalapács alá kerülő tételek között történeti és kortárs felvételek szerepelnek, készítőik sora Mai Manótól Nádas Péterig ér.

n APALETTA Szeptember 21-én nyílik az Apaletta kávézó és étterem az Ateliers Pro Arts/A.P.A.! galéria és műteremház földszintjén és átriumos udvarában. Az eseményt emlékezetessé teszi, hogy a hely felkérésére tizenhat művész hozott létre alkotásokat "terített asztal" témára.

n 9/11 Az Erdei Péter vezényelte Kecskeméti Pedagógus Énekkar és Kecskeméti Szimfonikus Zenekar is részt vett abban a 24 órán át tartó koncertsorozatban, melynek során szeptember 11-én, a Föld egyes időzónáiban helyi idő szerint 8 óra 46 perckor, a New Yorkot ért terrortámadás évfordulóján fölcsendült Mozart Requiemje. 26 ország 200 helyszínén több mint 17 ezer énekes és közel 5000 hangszeres működött közre a Seattle-i Szimfonikus Kórus által kezdeményezett megemlékezésben. A kecskeméti Római Katolikus Nagytemplom a 12. időzónában, Belgrád, Bécs, Vilnius, a belgiumi Aalst, a csehországi Pardubice, a spanyolországi Roquetas de Mar és a lengyelországi Zabrze mellett kapcsolódott be a körbe. Minderről bővebben: www.rollingrequiem.org.

A megemlékezés részeként látható október 6-ig a Mai Manó Házban Burger Barna Zászlók és emberek - New York, 2001. szeptember című fotókiállítása. Ugyanő, Fényes Gábor fotóriporterrel közösen, a New York-i Magyar Kulturális Központban állította ki 1989 óta készített munkáit In Memoriam World Trade Center címmel - e tárlat október elejétől megtekinthető a budapesti MEO-ban is.

A Gazeta Wyborcza című lengyel napilap a terrortámadás évfordulóján közölte Wislawa Szymborska költeményét: az 1996-os irodalmi Nobel-díj kitüntetettje egy fotót ír le, melyen a Világkereskedelmi Központ épületéből kizuhanó emberek látszanak. A szabadvers e sorokkal végződik: "Csak két dolgot tehetek értük / leírom e repülést / és nem teszek hozzá zárszót."

Világszerte a tragédiára emlékeztek, ám a belgiumi Zichemben Uszáma bin Ládin-hasonmások álltak sorba: Rob Van Eyck készített róluk próbafelvételt Afterman 2 című, 2012-ben játszódó filmjéhez. Az olcsó sci-fijei révén hazájában kisebbfajta kultstátusnak örvendő 63 éves rendező azért választotta épp e napot a szereplőválogatásra, mert előző alkalommal, májusban senki nem ment el rá. Az ironikusnak szánt film főhőse megmenti a világot bin Ládintől, aki a sztori szerint menekültként érkezik Belgiumba, majd uniós politikusként diktatúrát vezet be Európában. (Egyébként nem ez lesz az első alkalom, hogy nyugati kultúrtermékben jelenik meg: a Without Me klipjében Eminem kezdte.)

n DOCUMENTA: CSÚCS Száz napon át, szeptember 15-ig tartott nyitva a nyár egyik legjelentősebb európai kortárs művészeti kiállítása, a 11. Documenta. A nigériai származású amerikai művészeti igazgató, Okwui Enwezor irányításával rendezett eseménynek 650 ezer látogatója akadt (több mint 28 százalékuk külföldi), ez rekord az 1955-ben indult történetben. A Documentát kezdeményező kasseli festőművész-tanárról elnevezett Arnold Bode-díjat a német Maria Eichhornnak ítélték.

n Mindentudás Egyeteme Hétfőn Vízi E. Szilveszter, az MTA elnökének előadásával megkezdődött a Mindentudás Egyeteme címet viselő program. Az Akadémia égisze alatt, a Matáv segítségével a következő három egyetemi félévben hetente tartanak bárki által látogatható előadásokat a Műegyetem B28-as előadójában a magyar szellemi élet legkiválóbbjai a legváltozatosabb témákról, mint például a géntechnológia, a fizikai tudás határai, az űrkutatás vagy éppen a magyar történelem érzékeny pontjai. A francia minta szerint, György Péter esztéta bábáskodása mellett megvalósuló program célja, hogy segítse a tudásalapú társadalom kialakulását Magyarországon. Az előadásokról felvételeket készít az MTV, a szövegek hozzáférhetőek lesznek az interneten, a www.mindentudas.hu honlapon.

n GYÁSZ 41 éves korában, tüdőgyulladást és vérmérgezést követő komplikációk következtében elhunyt Katrin Cartlidge: az elmúlt évtized egyik kiemelkedő angol színésznője Mike Leigh Mezítelenül (1993) című filmjében alakította első főszerepét, amit többek között a Velencében Arany Oroszlánt nyert Eső előtt (Milcso Mancsevszki, 1994; képünk e filmből való), a Hullámtörők (Lars von Trier, 1996), a Career Girls (Mike Leigh, 1997) vagy az Oscar-díjas Senkiföldje (Danis Tanovic, 2001) követett.

79 éves korában meghalt Kim Hunter: az amerikai színésznő legismertebb szerepét A vágy villamosában alakította, amiért a legjobb mellékszereplő Oscar-díját kapta meg 1952-ben.

n DÍJ Grecsó Krisztián novelláskötete, a Pletykaanyu nyerte el az elsőkötetesek idei Bródy-díját, melyet Bródy Sándor pályakezdésének emlékére alapított unokája, Alexander Brody. A díjat szeptember 27-én adják át a Műcsarnokban. (Interjúnk a szerzővel: Magyar Narancs, 2001. december 13.)

n DIXI KONTEXTUSAI Az Artpool Művészetkutató Központ archívumának dokumentumai alapján Galántai György összeállítást készített a nyáron elhunyt Gémes János Dixi életének és művészetének más művészekhez és mások alkotásaihoz való kapcsolódási pontjairól: www.artpool.hu/ketseg/dixi/party.html.

n KRIMIBEN TUD"S Több mint 60 mű érkezett a Gosford Parkot forgalmazó SPI, a Felhőc Produkció és a film.hu kisjátékfilm-kriminovella pályázatára. A film.hu Műhely és az origo Szórakozás rovatában olvasható pályaművek közül szeptember 27-ig lehet szavazni az 50 ezer Ft-os közönségdíj nyertesére a magyar.film.hu/gosford_popup. php címen.

n POSZTUMUSZ SEX PISTOLS A Los Angelestől 55 mérföldre lévő Devore punkfesztiválján 50 ezer néző előtt szerepelt a a Sex Pistols. A nap fő attrakciója előtt brit punkveteránok (Damned, Buzzcocks) és amerikai kedvencek (Blink 182, Unwritten Law) léptek fel. A hírügynökségi tudósítás szerint a 46 éves John Lydon/Rotten egyáltalán nem élvezte, hogy rajongói üdvözlésképpen sörrel is lelocsolták.

n POSZTUMUSZ HARRISON Tíz nappal halálának első évfordulója előtt, november 19-én jelenik meg George Harrison Brainwashed című albuma, melynek felvételein élete utolsó pillanatáig dolgozott fia, Dhani és Jeff Lynne, az egykori ELO vezetője társaságában. Nem szerepel a lemezen a Horse to Water című dal, mely az év elején látott napvilágot Jools Holland albumán.

n POSZTUMUSZ BEATLES Egy 35 évvel ezelőtti, 14 perces Beatles-felvételt jelentet meg Paul McCartney: a Carnival of Lightot egy londoni avantgárd fesztiválon adták elő utoljára, a Sgt. Pepper album készítése idején. McCartney a néhai felesége, Linda fotóiból összeállított filmmontázs zenéjeként használta fel az 1967-es "folyamatzenét".

Figyelmébe ajánljuk