Kulturális hírek

  • 2002. október 10.

Külpol

n BOLYG" HOLLANDOK Hans van der Meer Holland pályák című - az ottani amatőr focipályák világát bemutató - fotókiállítása vezeti be az október 24-28-i Bolygó hollandok című irodalmi fesztivált, melynek keretében Arnon Grunberg, Moses Isegawa, Stephan Lang, Douwe Draisma, Johan Goudsblom, Judith Herzberg és Harry Mulisch látogat Budapestre. Koncertet ad a Gordiusi Comó, lesznek filmvetítések, és más helyszíneken (Collegium Budapest, Károlyi-palota, ELTE BTK, TTK) tartott előadások is.
(A mai holland irodalmi életről és e szerzőkről: Magyar Narancs, 2002. június 20.)

n GRAMOPHONE-DÍJAK Két magyar nyertesük van a klasszikus zenei Oscarnak számító Gramophone-díjaknak: a londoni szaklap értékelése szerint kamarazenében a Takács Quartet három Beethoven-vonóstriót tartalmazó Decca-albuma volt a legjobb, míg a történeti archív kategóriában a Great Conductors of the 20th Century című EMI/IMG-sorozat Fricsay Ferenc-albumát találták a legkiemelkedőbbnek. E dupla lemezen két berlini zenekart és a bécsi filharmonikusokat vezényelte az 1963-ban elhunyt maestro. Az év művésze Maxim Vengerov lett: a 26 éves orosz hegedűvirtuóz az 1998-as Tavaszi Fesztiválon mutatkozott be a budapestieknek, legújabb szólóalbumán Bach, Paganini, YsaØe és Scsedrin műveit játssza. Életműdíjat érdemelt ki Mirella Freni olasz szoprán, őt tartják az elmúlt negyven év Bohémélet-előadásai legnagyszerűbb Mimijének. A legjobb debütáns lemezt Jonathan Lemalu új-zélandi szamoaénekes készítette az EMI-nál. Az év lemeze: Saint-Sa‘ns Complete Works for Piano and Orchestra, Stephen Hough és a birminghami szimfonikusok előadásában (Hyperion). A legjobb kórusfelvétel Schoenberg Gurre-Lieder című műve a Simon Rattle vezényelte berlini filharmonikusokkal (EMI), a legjobb kortárs lemez Birtwistle Pulse Shadows című 1996-os darabja (Teldec), a legjobb operafelvételt a Colin Davis vezényelte londoni szimfonikusok produkálták Berlioz műve, A trójaiak előadásával. A legjobb DVD: John Adams El Ni–o (berlini német szimfonikusok, Kent Nagano; ArtHaus).

n KONCERTKALENDÁRIUM www.koncertkalendarium.hu címen megnyílt a hazai hangversenyélet eseményeiről és a klasszikus zenei világ híreiről tájékoztató site: a programok között dátum, helyszín, előadó, bérlet és rendező szerint lehet keresgélni.

n KATONA: 20, GORKI: 50 E héten ünnepli huszadik önálló évadját a budapesti Katona József Színház, amely 1982-ben két fiatal rendező, Székely Gábor és a Katonát máig igazgató Zsámbéki Gábor vezetésével vált le az akkori Nemzetiről. Első premierjük A manó volt. Húsz év alatt 137 bemutatót tartottak a hazai színjátszás egyik meghatározó intézményévé vált Katonában, legutóbb a múlt héten az Állatfarmot, Bozsik Yvette rendezésében.

50. születésnapjához érkezett a berlini Maxim Gorki Theater: 1952 októberében alapították a város keleti felében, azóta 311 premiert prezentáltak. A Theater der Zeit című folyóirat egy kétszáz oldalas kötetet szentelt a színház történetének, az intézmény leggyorsabban a www.gorki.de címen érhető el.

n HOUELLEBECQ ÉS AZ ISZLÁM Szeptember közepén volt a tárgyalás, októberben várható ítélet a perben, melyet négy franciaországi iszlám szervezet indított Michel Houellebecq ellen, mert az Írországban élő francia író legújabb regénye, a Plateforme megjelenésekor - melynek főszereplője jókedvre derül, valahányszor egy palesztin terroristát megölnek - a Lire című magazinnak adott interjújában az iszlámra nézve úgymond sértő kijelentéseket tett. Vádlói azt sérelmezik, hogy "a legostobább vallásnak" nevezte az iszlámot, a Bibliát pedig irodalmilag értékesebb alkotásnak a Koránnál. A tárgyaláson a 25 nyelvre, így magyarra is lefordított, botrányos sikerű Elemi részecskék szerzője tagadta, hogy muzulmánellenes rasszista volna, azt állította, hogy a cikk írója hatórás beszélgetésüket lerövidítve elferdítette a szavait, de kitartott amellett, hogy a Biblia jobban van megírva. Ha elítélik, akár egy évet vagy 50 ezer dollárnak megfelelő pénzbüntetést is kaphat. A franciaországi Emberi Jogok Ligája szerint Houellebecq "iszlamofóbiája" büntetést érdemel, s elhatárolta magát tőle kiadója, a Flammarion is, ugyanakkor Salman Rushdie az angol Guardianben megjelent cikkében kiállt Houellebecq és a szólásszabadság mellett.

n SZÍNIKRITIKUSOK DíJA Háy János A Gézagyerek című, a debreceni Csokonai Színházban bemutatott műve nyerte el a 2001-2002-es évad legjobb új magyar drámájának díját. A legjobb produkció: Weöres Sándor: Szent György és a sárkány (budapesti Katona József Színház, rendezte Zsámbéki Gábor); főszereplője, Törőcsik Mari kapta a legjobb női alakítás díját. A legjobb rendezés: Zsótér Sándor: Brecht: Galilei (Szegedi Nemzeti Színház); a főszereplő, Király Levente nyújtotta a legjobb férfialakítást. A legjobb alternatív előadás: W - Munkáscirkusz (Krétakör; rendező: Schilling Árpád), a legjobb gyerekelőadás: Lázár Ervin Retemetesz (Kolibri; rendező: Balla Margit) és az Árnyak színháza (kecskeméti Ciróka Bábszínház; rendező: Rumi László).

n AZ ELS´ ELVIS 17 országban az eladási lista első helyét foglalta el az Elvis Presley legnagyobb slágereit, valamint az A Little Less Conversation remixét tartalmazó, 30 No. 1 Hits című album: Anglia, Argentína, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Brazília, Chile, Dánia, Egyesült Arab Emírségek, Franciaország, Írország, Kanada, Spanyolország, Svájc, Svédország, Új-Zéland, Egyesült Államok. Nálunk Lajcsi & Bódi Guszti és a Fekete Szemek Bulizzunk ma együtt című albuma vezet, Elvis csak a 15.

n A MÁSODIK POTTER November 3-án Londonban lesz a világpremierje a második Harry Potter-filmnek: a Harry Potter és a titkok kamráját Chris Columbus rendezte, a címszerepet ismét Daniel Radcliffe alakítja, társai Emma Watson (Hermione) és Rupert Grint (Ron), Gilderoy Lockhart szerepében Kenneth Branagh tündököl. A tavalyi első rész világszerte kb. egymilliárd dollárt hozott. A harmadikat a mexikói Alfonso Cuaron rendezi.

n AZ UTOLS" NYOMORULTAK Március 15-én, a 6612. előadással véget ér a Nyomorultak Broadway-karrierje: Claude-Michel Schonberg musicaljét 1987 márciusában mutatta be a Broadway Theater, 1990 októbere óta játssza az Imperial. Ez alatt nyolc Tony-díjat nyert, összbevétele meghaladja a 390 millió dollárt, 9 millióan látták - de még így sem éri utol a Macskákat, amely 7485 előadással tartja a csúcsot. A Nyomorultak producere, Cameron Mackintosh másik sikerdarabja, Az Operaház fantomja e héten hagyta maga mögött az A Chorus Line-t, és vált a Broadway harmadik leghosszabb szériájává.

n DÍJ Életművéért Kertész Imre kapta az idei Hans Sahl-díjat, melyet a nácik elől az Egyesült Államokba menekült, 1993-ban elhunyt író, újságíró, Hans Sahl emlékére alapítottak Berlinben.

n BENIGNI: PINOCCHIO Október 11-én mutatják be Olaszországban Roberto Benigni Pinocchióját: a 45 millió dolláros produkciót a kb. 3000 moziteremmel rendelkező ország 860 termében kezdik vetíteni. Ez rekord az olasz filmipar történetében. Ha nézőcsúcsot is fel akar állítani, akkor saját előző filmje, az Oscar-díjas Az élet szép rekordját kell megdöntenie - azóta egyébként ez Benigni első rendezése.

Figyelmébe ajánljuk