Kulturális hírek

  • 2003. február 6.

Külpol

85 éves korában elhunyt Mongo Santamaria: a kubai születésű ütőhangszeres zenekarvezető a latin dzsessz egyik legnépszerűbb képviselője volt. Az 1950-es évek elején települt át Amerikába.n MÚZEUM AZ "PIUMR"L Thaiföldön 10 millió dolláros beruházással elkészült a Hall of Opium: a Mae Fah Luang Alapítvány az ország északi részén, az ópiumtermesztésről és heroin-előállításról hírhedt Arany Háromszögben, egy, a Mekong folyóra néző domboldalon építette fel az intézményt.
A mákültetvénnyel teljes múzeum bemutatja az ópium történetét, a belőle készített szerek előállítását, az általuk kiváltott hatást, a 19. századi ópiumháborúkat Kína és Nagy-Britannia között és az addig fájdalomcsillapítóként használt drog kriminalizálását hozó 20. században történteket, hatásosan illusztrálva, milyen tragédiákhoz vezethet az addikció és az illegális kereskedelemhez kapcsolódó bűnözés. Az alapítvány másfél évtizede küzd azért, hogy a délkelet-ázsiai drogültetvények más haszonnövények termesztésére térjenek át: a máknál nagyobb bevételt ígér nekik, ha például kávét ültetnek. (Egyébként az ópiumháborúnak is létesítettek múzeumot, ez Kínában, a Guangdong provinciában lévő Dongguan városában található.)

n REMBRANDT REMBRANDT Szenzációt ígér február 1-jétől május 11-ig a Frankfurt am Main-i Städel múzeum: a Rembrandt Rembrandt címmel bemutatott 47 festményt számos köz- és magángyűjteményből válogatták össze. Január 13-ig a kiotói nemzeti múzeumban volt látható a teljes Rembrandt-életművet átfogó anyag, ott 300 ezren tekintették meg. A Rembrandt Rembrandt egyetlen európai állomása a frankfurti, mely 2,4 millió eurós költségvetésével a múzeum eddigi legdrágább tárlata. Részben vele párhuzamosan lesz egy másik Rembrandt-kiállítás is ugyanitt: március 14-től május 25-ig az intézmény gyűjteményében található rézkarcokat és rajzokat mutatják be.

Különleges újdonságot kínál január 30-tól március 16-ig az amszterdami Rembrandthuis is: a festő "rejtett" önarcképeinek élén mutatják be azt a művet, amelyen egy évszázadokon át rajta volt festmény megtisztítása nyomán jött elő Rembrandt eredetije. A baloldalt látható önarckép egy 1935-ös fotó tanúsága szerint egy idősebb, szőrmekabátos férfit ábrázolt, az azóta eltávolított rétegek alatt azonban a festő fiatalkori portréja rejtőzött, jobb oldali képünkön ez látszik. Az átfestés oka az lehetett, hogy a "raktáron lévő", 1634-ben készült, eladatlan, ifjúkori önarcképet Rembrandt egyik tanítványa valószínűleg "piaci okból" hozzáigazította a festő megváltozott arcvonásaihoz. A kép restaurálása hat évig tartott.

n FESZTIVÁLZENEKAR A Budapesti Fesztiválzenekar Alapítvány kuratóriuma nyilatkozatban tiltakozott amiatt, hogy két hazai zenei szervezet eltorzította, és ennek alapján elítélte Fischer Iván New York-i nyilatkozatát, a karmester pedig a zenekar honlapján, a közönségnek írt levelében közli, hogy a Nemzeti Filharmonikusokat nem ő hozta szóba a New York Timesnak adott interjúban: a Kocsis Zoltán vezette zenekarról a lap újságírója tett egy zárójeles megjegyzést. A cikk, akárcsak a BFZ amerikai turnéjának sajtóvisszhangja, a zenekar honlapjának Press rovatában (www.bfz.hu) olvasható. A BFZ február 15-16-án a Zeneakadémián szerepel, március 14-én pedig egy 500 fős kórus közreműködésével adja elő Beethoven IX. szimfóniáját a Budapest Sportarénát megnyitó rendezvénysorozat keretében.

n A ROLLING STONE LEGJOBBJAI Az amerikai Rolling Stone magazin közzétette a kritikusai által legjobbnak tartott 2002-es albumok listáját - íme:

1. Beck: Sea Change

2. Wilco: Yankee Hotel Foxtrot

3. Coldplay: A Rush Of Blood To The Head

4. Bright Eyes: Lifted Or The Story Is In The Soil,

Keep Your Ear To The Ground

5. Missy Elliott: Under Construction

6. The Streets: Original Pirate Material

7. Eminem: The Eminem Show

8. Queens of the Stone Age: Songs Of The Deaf

9. Spoon: Kill The Moonlight

10. Bruce Springsteen: The Rising

n FRANCIART A 2001-es franciaországi magyar kulturális évad, a MAGYart viszonzásaként hasonló rendezvénysorozat kezdődött Budapesten: a novemberig tartó s a fővároson kívül Pécset, Szegedet, Debrecent is érintő FranciArt nyitányaként a Francia Intézetben részleteket vetítettek a nálunk forgatott Napóleon című filmből. A zenét, táncot, filmet, divatot, fotót, könyvet, képzőművészetet, tudományt felölelő programot a Súgó különszáma részletezi. Márciusban a Budapesti Tavaszi Fesztivál, áprilisban pedig a X. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége lesz Franciaország.

n PETER O´TOOLE: KÖSZ, DE NEM Az amerikai filmakadémia tiszteletbeli Oscar-díjat ítélt meg Peter O´Toole-nak, ám a 70 éves ír színész kijelentette: megtisztelve érzi magát, de mégsem óhajtja március 23-án átvenni a szobrot, várna vele még tíz évet, hátha addig egy filmszereppel, tehát versenyben kiérdemel egy "igazit" is - 1962, az Arábiai Lawrence óta már hétszer volt jelölt, de nyernie még nem sikerült. A filmakadémia nem másítja meg döntését: a díj a színészi teljesítményt ismeri el, nem "nyugdíjazásként" jár, a művész bármikor átveheti.

n SPANYOL FILMDÍJ Noha Pedro Almodóvar Golden Globe-díjas művét, a Beszélj hozzát hét kategóriában is jelölték, csak a legjobb eredeti forgatókönyv díját kapta meg, miközben Fernando Leon de Aranoa Los lunes al sol (Napos hétfők) cimű filmje bizonyult a Goyáról elnevezett spanyol filmdíj legnagyobb nyertesének: öt kategóriában győzött, a legjobb film és legjobb rendezés mellett főszereplője, Javier Bardem kapta a legjobb férfialakítás díját. Spanyolország a külföldi film Oscarjára is Aranoa művét nevezte. A legjobb női alakítást Mercedes Sampietro nyújtotta Adolfo Aristarain Lugares comunes (Közhelyek) című filmjében.

n ISKOLAVÁLASZTÁSI CENTRUM Az alternatív iskolákkal kapcsolatos tanácsadást és igény szerint gyermekvizsgálatot kínál az iskolaválasztás vagy -váltás problémájával szembekerülő szülők számára az Iskolaválasztási Centrum az I. ker., Franklin u. 2-ben. Bejelentkezés a 212-1303-as telefonszámon.

n GYÁSZ 71 éves korában elhunyt Kákosy László akadémikus, a magyar egyiptológia egyik legjelesebb művelője. 1964 óta folytatott ásatásokat Egyiptomban. Az alexandriai időisten című tanulmánygyűjteménye két éve, Az ókori Egyiptom története és kultúrája, valamint a Varázslás az ókori Egyiptomban című kötete tavaly jelent meg - természetesen ezek csak a legfrissebb címek publikációinak hosszú sorából.Amancer című albumáért 1977-ben Grammy-díjat kapott.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.

Hálók és halászok

Harmincnégy év telt el a rendszerváltás egyik meghatározó mozzanata, a Dunagate-botrány, azaz a Kádár-kor belső elhárításának dekonspirálódása óta. A közvélemény érdeklődése azóta sem lankadt, az izgalom fenntartásáról pedig rendre gondoskodtak az ancien régime állambiztonsági hagyatékát ellentmondásos módon kezelő kormányzatok.