Kulturális hírek

  • 2003. február 20.

Külpol

TÍZ ÉV TÁP Tíz éve, a Tilos az Á-ban mutatkozott be a Vajdai Vilmos vezette TÁP Színház. Az azóta eltelt idő néhány produkcióját elevenítik fel most öt napon át:
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Wolfgang Staudtéról elnevezett, 10 ezer euróval járó különdíját. Az Arany Medve fődíjat a brit Michael Winterbottom vehette át az In this Worldért. Ezüst Medvét érdemelt ki az amerikai Spike Jonze alkotása, az Adaptation és a Son frére, a francia Patrice Chéreau munkája. A legjobb alakítások díját Meryl Streep, Nicole Kidman és Julianne Moore, a Stephen Daldry rendezte The Hours három főszereplője, illetve Sam Rockwell, a George Clooney rendezte Confessions of a Dangerous Mind főhőse kapta. Ezüst Medvével gazdagodott a kínai Li Yang a Mang Jing (Vakakna) rendezéséért és forgatókönyvéért, Majoly, Serge Fiori és Mamadou Diabaté a szenegáli Moussa Sene Absa rendezte Madame Brouette zenéjéért. A legjobb európai film Kék Angyal-díját Wolfgang Becker, a Good-bye, Lenin! rendezője, a Berlinale alapítójának emlékét megörökítő Alfred Bauer-díjat pedig Zhang Yimou, a Ying Xiong (Hős) rendezője kapta. A legjobb rövidfilm a szlovén Stefan Arsenijevié műve: (A) Torzija.

n ACB GALÉRIA Február 22. óta egy új, kortárs művészeti galériával gazdagabb Budapest: a Király u. 76. alatt működő acb festményeket, grafikákat, digitális nyomatokat, plasztikákat és videoműveket kínál, tanácsadó irodaként pedig magán- és intézményi gyűjtőknek ajánlja fel szolgáltatásait. A március 14-ig látható kiállításon Ádám Zoltán, Braun András, Csörgő Attila, Előd Ágnes, a Kisvarsó néven alkotó Gálik András és Havas Bálint (ők képviselik hazánkat az idei Velencei Biennalén), Komoróczky Tamás (a 2001-es biennale egyik résztvevője), Németh Hajnal, St. Auby Tamás, Szarka Péter és Várnai Gyula művei szerepelnek. A szerdától péntekig 14-18, szombaton 9-13 óráig nyitva tartó hely művészeti vezetése Szoboszlai János és Szőke Katalin kezében van, s ők társtulajdonosai is a galériát működtető vállalkozásnak, melynek másik két tagja, Pados Gábor és Pajor Zsolt üzletember, a Műcsarnokban 2001-ben bemutatkozott irokéz gyűjtemény két tulajdonosa (www.irokezcollection.hu; www.acbgaleria.hu).

n OSCAR-JELÖLTEK A 13 kategóriában érdekelt Chicago vezeti az Oscar-jelöltek listáját: a rendező Rob Marshall mellett a musical női főszereplője, Renee Zellweger is nyerhet. Tíz kategóriában érdekelt Martin Scorsese Gangs of New Yorkja, kilencben a Stephen Daldry rendezte The Hours. Hétszeres jelölt Roman Polanski műve, a The Pianist (a rendező nem teheti be lábát Amerikába, mert letartóztatnák egy régi bűne miatt - a kislány 13 éves volt), hatszoros A Gyűrűk Ura második része, A két torony, Peter Jacksontól. Eme öt mozidarab valamelyike nyerheti el a legjobb film díját. A nem angol nyelvű kategória öt jelöltje: Carlos Carrera: El crimen del padre Amaro (mexikói), Zhang Yimou: Hős (kínai), Aki Kaurismäki: A múlt nélküli ember (finn), Caroline Link: Nowhere in Africa (német), Paula van der Oest: Zus & Zo (holland). Pedro Almodóvar a legjobb forgatókönyv díjában reménykedhet a Beszélj hozzá jóvoltából. A legfrissebb hírek szerint az életművéért kitüntetendő Peter O´Toole korábbi nyilatkozatától eltérően mégis átveszi a díjat március 23-án, Los Angelesben.

n OPERA AZ ATOMRóL A San Franciscó-i operaház felkérésére John Adams operát ír az atombomba kifejlesztéséről és következményeiről. A Doctor Atomic munkacímű darab főhőse a Manhattan Project fedőnevű kutatást vezető Robert Oppenheimer (bariton), de mellette helyet kap Teller Ede is (basszus). Ez lesz az 1947-ben született szerző (képünkön) harmadik doku-operája: az 1987-ben bemutatott Nixon in China az amerikai elnök történelmi jelentőségű, 1972-es kínai útjáról szól, az 1991-ben bemutatt The Death of Klinghoffer pedig egy terrorakcióról, melynek során az Achile Lauro zarándokhajót hatalmukba kerítő palesztin terroristák 1985-ben megölték a címben említett, zsidó származású, mozgássérült amerikai férfit. Akárcsak a korábbi kettő, a Doctor Atomic librettóját is Alice Goodman írja, a rendező ezúttal is Peter Sellars lesz. A premiert a 2005-ös évadra tervezik. John Adams kompozíciója, a Naive And Sentimental Music az Esa-Pekka Salonen vezényelte Los Angeles-i Filharmonikusok előadásában versenyben van az idei Grammy-díjért. Techno varieté (márc. 5.), Alvó színház (márc. 6.), Odüsszeusz (márc. 7.), Virtuális valóság (márc. 8.), Etchno (márc. 9.). A 6-i előadás színhelye a Városi Színház, a többié a Trafó.

n PAÁL ISTVÁN EMLÉKÉRE Paál István halálának ötödik évfordulója alkalmából február 21-22-én a Szolnoki Szigligeti Színházban beszélgetések, performance-ok, kiállítások és előadások segítségével emlékeznek meg a magyar színházművészet egyik legjelentősebb rendezőegyéniségéről, a Grotowski-módszer egyik alkalmazójáról.

n RUSHDIE-T FENYEGETIK Az iráni iszlám forradalmi gárdisták felújították a halálos fenyegetést jelentő fatwát Salman Rushdie ellen, aki az utóbbi években mind többször jelent meg a nyilvánosság előtt. Közleményük szerint a halálos ítélet, melyet a néhai Khomeini ajatollah 1989-ben mondott ki a Sátáni versek című regény szerzőjére, visszavonhatatlan. Iráni politikusok 1998 óta többször kijelentették: nem áll szándékukban az író meggyilkolása, meggyilkoltatása. A mérsékelt politikusnak számító Khatami elnök 2001-ben azt mondta, a Rushdie-ügy lezártnak tekintendő.

n MALÁJ TILTÁS A maláj cenzúra betiltotta a Daredevilt: annyi kivágandó részt láttak benne, hogy praktikusabbnak találták betiltani az egészet. Az aktus hatásfokát gyengíti, hogy Hollywood más termékeihez hasonlóan ez is kapható kalózvideón és DVD-n. Főhőse, Ben Affleck vak létére természetfeletti látóképességgel rendelkezvén éjszakánként az alvilágot tizedeli. Amerikai premierje első hétvégéjén rekordbevételt, 43,5 millió dollárt hozott a Marvel-képregényből adaptált, 80 millió dolláros produkció, Mark Steven Johnson rendezése.

n DÍJ A debreceni tornász-világbajnokságon készített sorozatával Gárdi Balázs, a Népszabadság fotóriportere első díjat nyert a World Press Photo 2002 sportriport kategóriájában. A nagydíjas képet az örmény Eric Grigorian készítette egy iráni földrengés helyszínén.

Figyelmébe ajánljuk