Kulturális hírek

publikálva
2003/14. (04. 03.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A STONES KIHAGYJA KÍNÁT A világszerte halálos áldozatokat követelő atípusos tüdőgyulladás miatt lemondta kínai vendégszerepléseit a Rolling Stones. Emiatt kissé átalakult a

A novemberig vezető események során májusban egy londoni könyvesboltban irodalmunk képviselői mutatkoznak be (a névsor még nem végleges), a Barbican Centre világzenei fesztiválján a Szászcsávási Banda, Lajkó Félix, az Anima és a Dés-Snétberger duó lép fel. Ezután több magyar résztvevője is lesz egy multikulturális fesztiválnak, a Covent Gardenben Dorothy Bohm budapesti fotóit állítják ki, a richmondi Orange Tree Theatre David Yengibarian zenéjével mutatja be Szilágyi Andor El nem küldött levelek című darabját, a Riverside Studios fesztiválján a rendszerváltás idejének filmjeit vetítik, koncertet ad a Fesztiválzenekar, illetve Szakcsi Lakatos Béla és az Arnie Somogyi Band, a Bloomsbury Theatre-ben bemutatják Erkel Hunyadi Lászlóját, a Táncművészeti Főiskola hallgatói pedig Aberdeenben szerepelnek.

n VAN GOGH: 150 Március 30-án volt 150 éve, hogy megszületett Vincent van Gogh. Az amszterdami Van Gogh Museum két kiállítást szentel az évfordulónak: a június 15-ig nyitva tartó Vincent´s Choice című tárlaton az általa csodált művészek, Rembrandt, Ruisdael, Millet, Delacroix, Toulouse-Lautrec, Signac, Seurat és mások képei láthatók - saját festményeivel együtt, lehetővé téve inspiráció és végeredmény összevetését -, egy teremben pedig a saját otthonában falra tett nyomatokat, többek közt Van Ostade, Isra‘ls, Corot, Daumier, Millet munkáit mutatják be június 1-jéig; a másik nagy évfordulós tárlat, a Gogh Modern pedig június 27-től következik. A Van Gogh Museum és a festő második legnagyobb hollandiai kollekciójával rendelkező, otterlói Kröller-Müller Museum között buszok közlekednek október 12-ig: itt Vincent & Helene címmel a több mint 300 Van Goghot vásárló Helene Kröller-Müller (1869-1939) gyűjteménye látható, a vétel időrendjében. Hollandiában, Belgiumban és Franciaországban sokfelé megemlékeznek a festőről (info a www.vangogh150.nl címen). Holland, angol és francia nyelven jelent meg Jack Nouws és a fotós Vincent van de Wijngaard könyve (Following Van Gogh: From Zundert to Auvers) azokról a helyekről, ahol Van Gogh élt és dolgozott, egy CD-ROM-on pedig (Vincent van Gogh: The Complete Works) a művész mind a 2200 alkotása megtalálható, angol, spanyol, holland és olasz leírással. (Illusztrációinkon Van Gogh 19 éves korában, illetve egy 1888-as önarcképén.)

n NIKI DE SAINT PHALLE Az adomány címmel láthatók Niki de Saint Phalle művei az Ernst Múzeumban: az április 27-ig nyitva tartó tárlat anyagát a nizzai Modern Művészetek Múzeuma kölcsönözte. A Franciaországban és Amerikában nevelkedett Niki de Saint Phalle az elmúlt fél évszázad képzőművészetének egyik legsajátosabb életművét alkotta meg. Első egyéni kiállításán, 1956-ban, a svájci St. Gallenben még festményekkel jelentkezett, majd aktív résztvevője lett a Pierre Restany vezette újrealisták - köztük későbbi férje, Jean Tinguely, Arman, Christo, Yves Klein és a nemrég a Ludwig Múzeumban kiállított Daniel Spoerri - akcióinak. Köztéri plasztikái a világ számos pontján láthatók: Párizsban, a Centre Pompidou melletti szökőkút mozgó szobrait Tinguelyvel közösen készítette, jeruzsálemi játszótér-Gólemjét csúszdanyelvvel látta el, három nőalakja Hannover egyik jelképévé, toscaniai Tarokk-kertje turisztikai célponttá vált, de filmeket is készített és könyveket is írt. Műveinek legjelentősebb gyűjteménye a stockholmi Moderna Museetben és a hannoveri Sprengel Museumban látható. A német városban most nyílt meg egyik legnagyobb szabadtéri alkotása: a Herrenhäuser-kert 1676-ban készült mesterséges barlangjait Niki de Saint Phalle tervei alapján díszítették, de ezt ő már nem érhette meg: tavaly májusban, 71 éves korában hunyt el. (Képünk 1955-ben készült, amikor fotómodellként is dolgozott; ekkortájt ismerte meg Gaudí barcelonai Güell-kertjét, ami nagy hatással volt rá.) 40 Licks-turné ázsiai menetrendje, a tervezettnél egy héttel előbb lépnek fel az indiai Bangalore-ban és Mumbaiban (ez Bombay), Bangkokban pedig két nappal később.

n ZIMBABWEI GOGOL ANGLIÁBAN Az afrikai ország első számú drámaírójának és független színházi személyiségének számító Bart Wolffe két estén át adta elő Hampsteadben Gogol művét, az Egy őrült naplóját. Wolffe eddig tizenhat darabot írt, az általa vezetett társulat Zimbabwén kívül Zambiában, Mozambikban, Namíbiában, Dél-Afrikában, Nagy-Britanniában és Amerikában is szerepelt már.

n DÍJ Életműve elismeréseként Cees Nooteboom holland író vehette át a hamburgi Alfred Toepfer Alapítvány 25 ezer euróval dotált Goethe-díját, Siegfried Lenz pedig ugyanekkor az arany Goethe-érmet kapta meg.

n LENNY KRAVITZ BÉKÉT AKAR Az amerikai gitáros We Want Peace címmel dalt írt és vett fel Irak legnépszerűbb popzenésze, Kadim Al Sahir, valamint Simon Shaheen palesztin gitáros és Jamey Hadded libanoni ütőhangszeres közreműködésével: a háborúellenes üzenetekkel nagyon óvatos amerikai rádióadók kikerülése végett a szám csak az interneten érhető el (www.rockthevote.org/). Az amerikai közönség kétharmada támogatja a háborút, a rádióállomások pedig nem szívesen mennek szembe a közvéleménnyel - a country műfaj legnagyobb sztárjának számító Dixie Chicks együttes számait például 30 százalékkal ritkábban szerkesztették műsorba azt követően, hogy kritizálták Bush elnököt.

n OPERA A CSEH HOKIR"L Jirí Nekvasil, a Státní Opera Praha művészeti vezetője bejelentette, hogy Nagano munkacímmel megkezdődtek az előkészületei egy opera bemutatásának, mely a cseh jégkorong-válogatott olimpiai győzelmét örökíti meg. A premiert jövő április 8-ra tervezik, ugyanabban a színházban, ahol 1787-ben Mozart Don Giovanniját is bemutatták.

publikálva
2003/14. (04. 03.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...