Kulturális hírek

publikálva
2003/15. (04. 10.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Országos tehetségkutatás után rátalált új gitárosára a Limp Bitzkit: Mike Smith, a Snot egykori gitárosa a múlt vasárnap Seattle-ben már be is mutatkozott Wes Borland elárvult helyén. A zenekar új albuma júniusban várható.n EUR"PA SUGÁRÚT Az Európai Unióhoz történő csatlakozásról tartandó népszavazást megelőző szombaton az Európa Kulturális Sugárút rendezvénysorozata töltötte meg a Vártól a Lánchídon és az Andrássy úton át a Városligetig húzódó területet: a szabadban, a múzeumokban, színházakban, kávéházakban és az itt található külföldi kulturális intézetekben minden a nagy IGEN-ről szólt.n ZSIRÁFRA VÁRVA Két kategóriában szerepel a képünkön látható B‘lga a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége Arany Zsiráf-díjának jelöltjei között: a Majd megszokod a rapalbumok sorában verseng (a konkurensek: Dopeman: Az országház fantomja; Ganxsta Zolee és a Kartell: Gyilkosság Rt.; Kicsi Tyson: Ucca; LL Junior: Köszönöm nektek) és az év felfedezettjei között is ott a B‘lga (a többiek: Egyszercsak, Princess, Sugar & Spice, Karaván & Boban Markovics).

Kétszeres jelöltségig jutott a Princess és a Romantic is, előbbi A hegedű hercegnői révén érdekelt az év hagyományos szórakoztatózenei albuma díjában (a többiek: Dupla Kávé: Valami új, valami régi; Lajcsi, Bódi Guszti és a Fekete Szemek: Bulizzunk ma együtt!; Márió: Hol a szerelem; MC Hawer & Tekknő: Mikor a vodka a fejembe száll), utóbbi az év hazai popalbuma címet kaphatja meg A Kelet fényeiért (vetélytársai: Crystal: Fújja el a szél; Fiesta: Tűzön át; V-Tech: Búcsúzz el; Zene a Nyulaknak: A Kis Tehén). A rockalbum kategóriában Ákos, Presser Gábor, az LGT, a Quimby és a Republic érdekelt, a modern rock kategória jelöltjei: Roy & Ádám, Szilárd, Strong Deformity, Tankcsapda, Zanzibár. A legjobb hazai dance-album díját a következők kaphatják: Desperado, Betty Love, First Session, Groovehouse, Nox, a legjobb hazai dzsessz- vagy world music albumét pedig a Baba Yaga, a Budapest Klezmer Band, Charlie, a Ghymes vagy a Kormorán.

Az Arany Zsiráfokat április 15-én adják át, ezúttal nem nyilvános gálaesten: az Index tudósítása szerint a Mahasz így üzen a közvéleménynek, hogy az internetes letöltés és az illegális másolás a zeneipart veszélyezteti. 2002-ben összesen 4,982 millió db albumot adtak el Magyarországban, egymillióval kevesebbet, mint 2001-ben, amikor 5,979 millió fogyott el. A Mahasz honlapján olvasható Szonda Ipsos-felmérés szerint a teljes magyarországi, 14 évesnél idősebb lakosság csupán 4 százaléka, mintegy 300 ezer ember tölt le mp3-as formátumban zenét a netről, a hanghordozót nem vásárló kb. 5,5 millió embernek mindössze 18 százaléka másol, a hanghordozókat vevő 2,8 millió embernek azonban az 56 százaléka. A legtöbb CD-t ugyanazok "írják", akik amúgy is a legnagyobb vásárlók: a fiatalok és a vagyonosabbak.

n ÁRVERÉSI SZEZON Két képzőművészeti és egy könyvészeti árverést rendeznek a héten Budapesten. Április 11-én a Kieselbach Galéria aukcióján, a Vígszínházban kalapács alá kerülő több mint 200 tétel között szerepelnek a Vasilescu-gyűjtemény egyes darabjai, például Nemes-Lampérth József 1920-as műve, a Kolozsvár (kikiáltási ára 15 millió Ft) és Ország Lili életművének egyik meghatározó darabja, a Történelem lapjai (a licit 2,5 millióról indul). A legmagasabb kikiáltási áron, 25 millió Ft-ért Paál László Faluvége és Rippl-Rónai József Sárga zongoraszoba II. című képét kínálják, Vaszary János Akt kék lámpával és Kertben ülő nők című alkotása egyaránt 18 millióról indul. Noha a Kieselbach elsősorban magyar festészettel foglalkozik, az árverésen rangos nemzetközi anyag is szerepel, élén Natalja Goncsarova 13 millióért kínált képével: Jelenetek a szentek életéből.

Másnap a Budapest Kongresszusi Központban rendezik a Mű-Terem Galéria aukcióját. A legnagyobb érdeklődéssel várt tétel Munkácsy Mihály 1879-ben festett műve, A baba látogatói, melyet nemrég kaptak vissza egykori tulajdonosa, néhai Vida Jenő örökösei: a védett kép kikiáltási ára 60 millió Ft (lásd még: 44-45. oldal - a szerk.). Közvetlenül előtte egy-egy kisméretű Mednyánszkyt és Mészöly Gézát kínálnak 1,5, illetve 1,7 millióért, utána kerámiákat.

A Központi Antikvárium 87. árverésén, április 11-én, az ECE City Centerben kínált több mint 300 tétel között a legmagasabb kikiáltási áron kéziratok szerepelnek, közöttük Illyés Gyula Németh Lászlónak, illetve Füst Milán dr. Lengyel Bélának írott saját kezű levele, 80-80 ezer Ft-ért.

n PESTI MOZIK Az Est Média portfóliójához tartozó Toldi mozi pályázat útján elnyerte az Europa Cinemas nevű artmozihálózat tagságát, s így - 51 ország 271 városának 469 filmszínháza egyikeként - részesülhet az EU filmes alapja, az Eurimages támogatásaiból.

Odeon-Lloyd néven ismét működik az egykori Duna mozi: a felújított vetítőterem kisebb ugyan, mint régen volt, viszont így tér nyílt benne egy DVD-ket is árusító videokölcsönzőnek is.

n GYÁSZ 61 éves korában, szívroham következtében elhunyt Edwin Starr: az amerikai születésű, Angliában élő soulénekes (sz. Charles Hatcher) 1957-ben indult karrierjének csúcspontját 1970-ben érte el War című háborúellenes dalával, melyet később Bruce Springsteen, majd a Frankie Goes To Hollywood is feldolgozott. Utolsó lemeze, a For Sale 1983-ban jelent meg.

n LINKIN´ BITZKIT Az amerikai eladási lista élén debütált a Linkin´ Park új albuma: a Meteora a zenekar első Nr. 1. albuma, hiszen a Hybrid Theory és a Reanimation egyaránt csak a második helyig jutott 2001-ben, illetve tavaly.

n FOT"T A MEDIAWAVE-RE Április 15-ig várnak tetszőleges műfajú, technikájú, méretű és darabszámú felvételeket a Mediawave idei fő témájához, A Nőhöz kapcsolódó, Nők a nőről - Férfiak a nőről című győri (és internetes) kiállításra: a fesztivált április 25.-május 5. között rendezik meg. Bővebb információ: www.mediawave.hu.

n CAT STEVENS BÉKEVONATA 25 év óta először készített lemezfelvételt Cat Stevens, a 70-es évek elejének egyik nagy sztárja, aki 1977-ben iszlám hitre tért, művésznevét (merthogy Stephen Georgiouként született) Yusuf Islamra változtatta, popkarrierjét abbahagyta, majd 1983-ban muzulmán iskolát alapított Londonban. Most a War Child, a háború sújtotta térségek gyermekein segítő szervezet Hope című jótékony célú albumára ismét fölvette ´71-es slágerét, a Peace Traint. Az április 21-én megjelenő lemezen hallható lesz többek között Paul McCartney, David Bowie és George Michael egy-egy dala is.

publikálva
2003/15. (04. 10.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...