Kulturális hírek

  • 2003. május 15.

Külpol

BRIT DIVATMÚZEUM Zandra Rhodes, a punk divattervezők immár 63 éves nagyasszonya Londonban megnyitotta divatmúzeumát: a Fashion and Textile Museum hetven tervező, többek között Giorgio Armani (akinek a napokban nyílt életmű-kiállítása Berlinben), Dolce & Gabbana, Galliano, Christian Lacroix, Ralph Lauren, Stella McCartney, Valentino, Versace és Vivienne Westwood munkáit mutatja be, de a gyűjtemény magvát természetesen Rhodes háromezer kreációja képezi. A múzeumot a mexikói Ricardo Legorreta tervei szerint alakították ki egy egykori raktárépületben, a Temze déli partján található új kulturális negyedben.
Zandra Rhodes - aki 1969-ben a "Belefáradtam a jóízlésbe, mindent rosszul akarok csinálni" jelszóval nyitotta meg londoni butikját - az épület legfölső szintjén lakik.

n MEDIAWAVE A fényírók május 5-én véget ért fesztiváljának fő témája A Nő volt, külön kategóriát is meghirdettek az úgynevezett női filmeknek. Közülük a kizárólag nők alkotta zsűri David Anderson rendező, a képünkön látható Liz Aggis táncos-koreográfus és Billie Cowie zeneszerző Motion Control (Mozgásszabályozás) című 8,5 perces táncfilmjét találta legjobbnak. A fődíjat Marat Magambetov orosz-német filmje, a 60 perces, fekete-fehér Dorogi (Utak) nyerte (másik képünk ennek egy kockája). A legjobb videodoku díján Németh Gábor Péter Világbajnok és Moharos Attila Mikor szolgának telik című munkája osztozott, a legjobb ifjúsági film díját Surányi Judit kapta a Tiszta románcért, a legjobb operatőr díját Buvári Tamás a Posztkatona fényképezéséért. A legjobb animációs filmnek a japán Koji Yamamura Fafeje bizonyult, a legjobb rendezés díját pedig Sophiiie! című alkotásáért a német Michael Hofmann vehette át.

n LOPÁS A KUNSTHISTORISCHES MUSEUMB"L Kutatjuk az okát, miért nem működött a riasztóberendezés - közölte a bécsi rendőrség szóvivője azt követően, hogy vasárnap hajnalban a Kunsthistorisches Museumból ellopták Benvenuto Cellini 1540-43 között készített, 50 millió euróra becsült értékű arany sótartóját. A szobrok Mona Lisájának nevezett Salierát feltehetően megrendelésre lopták el az építkezési állványzaton fölmászó, majd egy ablakot betörve behatoló tettesek: egyedül ezt vitték magukkal, s aligha fog felbukkanni a műtárgypiacon, hiszen közismertsége miatt amúgy is valószínűleg eladhatatlan. Cellini I. Ferenc francia király megbízására faragta a tengert jelképező férfi- és a földet jelképező női alakot ábrázoló, 26x33,5 centiméteres sótartót, a bizonyíthatóan általa készített egyetlen aranyplasztikát.

n FESZTIVÁLZENEKAR: NAGY UGRÁS Húsz év és tíz miniszter után a kulturális tárca immár nemzeti intézménynek tekinti és rendszeres támogatásban részesíti a Budapesti Fesztiválzenekart - erre utal a Görgey Gábor kulturális miniszter, Baán László, az NKÖM államtitkár-helyettese és Marschall Miklós, a BFZ Alapítvány kuratóriumának elnöke által aláírt hároméves közhasznúsági szerződés. A támogatás idei összege, 300 millió Ft lehetővé teszi, hogy a BFZ versenyképes fizetésekkel megtarthassa művészeit, növelhesse budapesti koncertjeinek számát és nagyobb részt vállalhasson a vidéki nagyvárosok zenei életében. A héten olasz turnéra induló zenekar 2003/04-es évadjára szóló bérletek árusítása elkezdődött, következő lemezét - Bartók Kékszakállúját Fischer Iván vezényletével, Komlósi Ildikó és Polgár László énekével - szeptemberben jelenteti meg a Philips Classics.

n A SARS-EL´ÉRZET REGÉNYE Miközben Torontóban normalizálódik az élet, s a szigorú óvintézkedések eredményeként hosszabb ideje nem észleltek újabb atípusos tüdőgyulladásos megbetegedést, Oryx and Crake címmel megjelent a városban élő Margaret Atwood új regénye az emberi civilizáció végét jelentő halálos vírusról. A Booker-díjas kanadai írónő kísérteties véletlennek nevezte az egybeesést: jóval azelőtt látott a munkához, hogy a világ megismerte volna az eddig több mint ötszáz halálos áldozattal járó SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome = heveny légúti tünetegyüttes) kifejezést - a regénybeli orvos szakértők JUVE (Jetspeed Ultra Virus Extraordinary = szuperszonikus sebességű ultrakülönleges vírus) névre keresztelik a földön megállíthatatlanul végigszáguldó kórt. Atwood több mint harminc regényt írt már, de ez az első olyan, amelynek narrátora férfi: a történet Snowman, az utolsó túlélő elbeszélésében kerekedik ki, az ő gyermekkori barátja a címbéli Crake, aki egy mesterséges emberi lényeket is előállító biotechnológiai cég zsenije. A másik címszereplő, Oryx a közös szeretőjük, egykori szexrabszolgalány a Távol-Keletről, akit egy internetes gyermekpornó-site-on ismertek meg. A fiúk egyik kedvenc videojátéka a Kwiktime Osama volt, ez is arra utal, hogy a szerző számára nem a mostani járvány jelentett inspirációt, hanem a szeptember 11-ét követő lépfeneincidensek sora.

n GOYA HELYBEN Alig három hónappal felbukkanásuk után az Alcalá Subastas aukciósház Madridban elárverezte Francisco de Goya két festményét. A spanyol kulturális minisztérium még az aukció előtt megtiltotta a La Sagrada Familia (A szent család) és a Tobías y el ángel (Tóbiás és az angyal) kivitelét az országból, majd elővásárlási jogával élve, összesen 3,5 millió euróért megvette a két 1787 körül keletkezett, 64x52 centiméteres olajképet, melyek eredetileg egy oltár részét alkothatták. A képek feltehetően a Prado Goya-gyűjteményét gazdagítják majd.

n NÉMET AKADÉMIA Konrád György utódaként Adolf Muschg 69 éves svájci írót választották a Berlin-brandenburgi Művészeti Akadémia elnökének. A magyar író 1997-ben első külföldiként került a 300 éves intézmény élére, de két ciklus után a harmadikat már nem vállalta.

n BÜCHNER-DíJ Alexander Kluge filmrendező-írónak ítélte a darmstadti akadémia a 40 ezer euróval dotált idei Büchner-díjat: a legjelentősebb német irodalmi elismerést október 25-én adják át. Az 1932-ben született Kluge Fritz Lang asszisztenseként került a film közelébe, 1962-ben az egyik aláírója volt a (nyugat)német film megújítását követelő oberhauseni nyilatkozatnak, gyűjteményes elbeszéléskötete 2000-ben jelent meg Chronik der Gefühle címmel.

Figyelmébe ajánljuk