Lelki beteg lehetett a capitoliumi merénylő

  • narancs.hu
  • 2021. április 3.

Külpol

A feketék felsőbbrendűségét hirdető szervezet híve volt.

 

Nem volt társa, egyedül tervelhette ki tettét a 25 éves Noah Green, aki két rendőrt megtámadott a Capitoliumnál.

Az amerikai merénylet pénteken délután történt. Az épület északi oldalánál lévő ellenőrzőpont barrikádjába Green autóval belehajtott, majd kiszállt a kocsiból, és késsel megsebesítette a két rendőrt. Egyik áldozata a kórházba szállítás után elhunyt, a másikat még kezelik. A merénylőre rálőttek, elfogták, ő is meghalt a kórházban. 

A támadás óta az amerikai sajtó megpróbált minél több információt kideríteni Noah Greenről. A Telex összefoglalója szerint azt írják, a virginiai férfinak korábban nem volt dolga a hatóságokkal. Bátyja, Brendan azonban arról beszélt, hogy testvérét az utóbbi években hallucinációk, erős szívdobogás, fejfájás és öngyilkos gondolatok gyötörték. Ezt drogok vagy mentális problémák okozhatták. Járt Botswanában, és azt mondta bátyjának, ott az elméje azt üzente neki, legyen öngyilkos. Ezt meg is kísérelte, autó elé vetette magát, és a sérülései miatt meg kellett műteni. Nemrég elveszítette a munkáját. Néhány hete a bátyjához költözött, de a támadás előtt nem sokkal elköszönt tőle, sms-ben: „Bocsánat, de fogom magam és mostantól hajléktalanként fogok élni. Köszönök mindent, amit értem tettél. Felnéztem rád, amikor gyerek voltam. Sokat inspiráltál engem.”

A merénylőről – a közösségi oldalakon közzé tett bejegyzései alapján – azt is feltételezik, hogy a feketék felsőbbrendűségét hirdető muzulmán szervezet, a Nations of Islam követője lett. Több polgárjogi egyesület gyűlöletcsoportként tartja számon ezt a szervezetet, vezetőinek megnyilatkozásai miatt. Korábban Muhammad Ali ökölvívó is a Nations of Islamhoz tartozott.

Green a merénylet előtt azt írta, az amerikai kormány a feketék első számú ellensége, a CIA és az FBI pedig figyelte őt: állítása szerint többször betörtek hozzá, megtámadták, megműtötték, és az elméjét is próbálták kontrollálni. 

Figyelmébe ajánljuk