Lemondott az észt kormányfő egy pártjához köthető korrupciós ügy miatt

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. január 13.

Külpol

Az ügyészség öt személyt gyanúsított meg a nyomozás során. 

Lemondott Juri Ratas észt miniszterelnök pártjához, a baloldali Észt Centrumpárthoz köthető korrupciós ügy miatt. Az államfő ezután az ellenzéki jobbközép Észt Reformpárt vezetőjét, Kae Kallast kérte fel kormányalakításra.

Ratas közölte, azért távozik a posztról, mert politikai felelősséget akar vállalni a történtek miatt, és lehetőséget teremteni a pártját ért korrupciós vádak tisztázására. Hozzáfűzte, döntését azt követően hozta meg, hogy az ügyben eljárást indítottak öt ember ellen. A lemondás előtt Ratas tanácskozott pártja vezetőivel.

Taavi Pern főügyész tájékoztatása szerint Észtország igazságügyi szervei korábban vizsgálatot indítottak egy ingatlanprojekthez nyújtott hitel miatt. Az őrizetbe vett öt gyanúsított között van az Észt Centrumpárt főtitkára, a pénzügyminiszter egyik tanácsadója és egy ingatlanfejlesztő vállalkozó, aki gyakran adományozott a pártnak, amely jogi személyként ugyancsak gyanúba keveredett.

A főügyész szerint ugyanakkor nincs ok azt feltételezni, hogy Ratas is tudott volna a történtekről.

A nyomozás sorá kiderült, hogy Hillar Teder ingatlanfejlesztő vállalkozó és Mihail Korb, az Észt Centrumpárt főtitkára tavaly arról állapodott meg, hogy Teder a helyhatósági választások előtt egymillió eurót adományoz a pártnak. Ezért cserébe a vállalkozóhoz köthető Porto Franco vállalat a gazdasági és távközlési minisztérium által létesített KredEx állami hitelintézeten keresztül 40 millió euró (4,5 milliárd forint) kölcsönt kap. Teder kétszer fizetett a pártnak egyenkén 30 ezer eurót.

A KredEx igazgatótanácsa július elején tárgyalt a hitelről,  amelynek kifizetését a kormány szeptember 3-án hagyta jóvá.

Figyelmébe ajánljuk