Lemondott Giuseppe Conte olasz kormányfő

  • narancs.hu
  • 2021. január 26.

Külpol

Az új miniszterelnök kinevezéséig a Conte-kormány ügyvivőként a helyén marad.

Giuseppe Conte olasz kormányfő kedden benyújtotta lemondását, amelyet az államfő el is fogadott. Ennek nyomán Sergio Mattarella konzultációt indít a parlamenti pártokkal - közölte az elnöki palota.

Az államfő tervei szerint a pártokkal folytatandó minél gyorsabb egyeztetés szerda délután kezdődik és csütörtök délelőtt folytatódik, a legkisebbtől a legnagyobb parlamenti csoportig haladva.

A konzultáció során az államfő felméri, hogy Giuseppe Conte rendelkezik-e elegendő többséggel egy újabb, immáron egy általa vezetett harmadik kormány felállítására. Amennyiben nem, az államfő feladata másik miniszterelnök-jelöltet megnevezni a pártok útmutatásai alapján vagy további megoldásokat keresni.

Giuseppe Conte 2019 szeptemberében alakult második kormányának munkája ért most véget. Ez volt Olaszország hatvanhatodik kormánya. Az új miniszterelnök kinevezéséig a Conte-kormány ügyvivőként a helyén marad.

  • Az ügyvéd Contéból miniszterelnököt faragó M5S vezető politikusa Luigi Di Maio közösségi oldalán azt írta, "elérkezett az igazság pillanata". Di Maio stabil, erős kormányt sürgetett a "vakcina-szállítmányokat leállító gyógyszergyártó óriások elleni küzdelemben". Az M5S feltételként ismétli Giuseppe Conte maradását a miniszterelnöki székben, elemzők szerint azonban az M5S az utolsó pillanatban le is mondhat Contéról, ha ezzel elkerülheti a számára előnytelen kormányalakítást vagy a választásokat.
  • A Demokrata Párt alelnöke Deborah Serracchiani nem zárta ki, hogy az új többségnek ismét tagja lehet a kormányból január 13-án kilépett Élő Olaszország (IV) párt Matteo Renzi vezetésével.
  • Antonio Tajani a Hajrá Olaszoszág (FI) alelnöke hangsúlyozta, hogy a párt nem zárkózik el akár egy nemzeti egységkormánytól sem, azzal a feltétellel, hogy "újabb fénymásolat-kormány helyett minőségi ugrás következik be".
  • A Liga pártot és a jobbközép koalíciót vezető Matteo Salvini nemet mondott az "időhúzásra, a szedett-vedett kormányokra". "Olyan kormány kell, amely nem a túlélésre játszik, hanem a járványtól és gazdasági válságtól sújtott olaszokkal foglalkozik" - jelentette ki Salvini.     
  • Giorgia Meloni az Olasz Testvérek (FdI) elnöke megjegyezte, az országnak elege van a "Conte igen, Conte nem, Conte meg egyszer" mondókából. A jobboldali Il Giornale tudni véli a jelenleg még végső opciónak számító, de nem kizárt választások dátumát is, amely április 11. lehetne.

A felmérések szerint az olaszok több mint fele nem érti, miért van válság, negyven százalékuk pedig egy újabb, de erősebb Conte-kormányt támogat.

Figyelmébe ajánljuk