Libanon: Fojtott hangok

  • - kovácsy -
  • 2005. március 24.

Külpol

Bõ egy hónappal Rafik al-Hariri volt kormányfõ meggyilkolása után, hatalmas tüntetéseket és ellentüntetéseket követõen a múlt hét végén ismét autóba rejtett bomba robbant Bejrútban. Ezúttal szerencsére nem voltak halálos áldozatok.

Bő egy hónappal Rafik al-Hariri volt kormányfő meggyilkolása után, hatalmas tüntetéseket és ellentüntetéseket követően a múlt hét végén ismét autóba rejtett bomba robbant Bejrútban. Ezúttal szerencsére nem voltak halálos áldozatok.

Az Ottomán Birodalom vereségét követően az első világháborús szövetségesek által kialakított, francia fennhatóság alá helyezett állam vallási közösségei a második világháború vége felé megállapodtak, hogy a parlamenten belül hat az öthöz arányban képviseltetik magukat a (túlnyomórészt maronita) keresztény csoportok, illetve a (szunnita, síita és drúz) mohamedánok; az államfő maronita lesz, a miniszterelnök szunnita, a parlamenti elnök pedig síita. Ez az - azóta is - íratlan egyezség annak ellenére érvényben van, hogy a felekezeti arányok az évtizedek során igencsak eltolódtak, főként a maroniták rovására és a síiták javára.

Egzakt adatok híján valamennyire jelzik ezt az eltolódást a tüntetések részvételi arányai is. Ha nincs is feltétlen átfedés, tendenciaszerűen az a helyzet, hogy a szunnita Hariri elleni merénylet szorosra kovácsolta a maronita-szunnita-drúz Szíria-ellenes frontot (a robbantás hátterében a szíreket sejtik), míg az ellenoldalon lényegében csak a síiták állnak militáns és/vagy iszlamista szervezeteik, a Hezbollah, az Amal és mások irányításával. Mármost mindkét oldal azt állítja, hogy a legnagyobb, általa szervezett tüntetésen több mint egymillióan vettek részt - miközben az összlakosság száma 3,8 millió. Inkább az a kérdés, vajon ki maradt otthon, de a közösségek területi elhelyezkedése ebben a tekintetben is a síiták felé billen (ők népesítik be a szír határhoz közel fekvő, Bejrúttól hegyekkel elválasztott Bekaa-völgy távolabbi vidékeit).

A libanoni erőviszonyoknak van egy másik, szintén mély hagyományokban gyökeredző metszete, ez pedig a klientúraviszonyokba szerveződött klánok hagyományos és öröklődő jelenléte a helyi és az országos politikában. A befolyásos családok egymást követő generációi megkerülhetetlenül ott voltak és vannak a belpolitikai küzdel-mek frontvonalában: a drúz vezető, Dzsumblatt, a szunnita (de Szíria-barát) miniszterelnök, Karami vagy a maronita Dzsemájel mind történelmi nevet visel. (Az elsőnek az apja, a másik kettőnek a fivére halt meg az elmúlt évtizedekben merénylet áldozataként.)

Érdekes kérdés, hogy ténylegesen demokratikus viszonyok között meddig maradnának fönn kihívásoktól mentesen ezek a dinasztikus előjogok. A továbblépésben alighanem éppen az olyan karizmatikus, ugyanakkor összefogó személyeknek volna fontos szerepük, amilyen Hariri volt. ' történetesen nem valamelyik nagy család sarja volt, hanem egyszerű gyümölcstermelő parasztok milliárdos építési vállalkozóvá, a szaúdi királyi család bennfentesévé, Chirac francia elnök személyes jó barát-jává váló, tehetséges gyermeke. 1992-től 2004-ig (már dúsgazdag emberként) volt miniszterelnök, a neve összekapcsolódott Libanon lassú pacifikálódásával, magán-vagyonából

bőkezűen áldozott

jótékony célokra. Lemondásával amiatt tiltakozott, hogy Szíria megint belegyalogolt az ország belügyeibe, amikor damaszkuszi nyomásra a parlament megszavazta Lahud elnök hivatali idejének hároméves meghosszabbítását. Alapvetően innen eredeztethető a szíriai megszállás ellen tiltakozó, mára már erőteljes - ráadásul egységes - nyugati támogatást is élvező erők összefogása és radikalizálódása.

Még mindig a klientúrakapcsolatoknál maradva: a síiták körében érzékelhetőek ezek a legkevésbé - talán vidékiesebb, szegénységhez szokott földműves többségükből fakadóan -, és a nyolcvanas években alakult Izrael-ellenes, vallásos terrorszervezet, a "bombagyártó és iskolaépítő" Hezbollah azóta még inkább kiiktatta őket a hétköznapokból. A szervezet, amelyet főként Irán támogat, kórházak, orvosi rendelők, olcsó üzletek hálózatát építette ki a segítségnyújtás vallási parancsának engedelmeskedve, ami nyilván másfajta viszonyokat teremt, mint a patrónus családokkal szembeni elköteleződés.

A Hezbollah kétarcúságát egyfelől a vezetőjüknek, Hasszán Naszrallahnak azok a "felszabadítási" nyilatkozatai jelzik, amelyek azt a benyomást keltik, mintha az utolsó izraeli csapatok nem hagyták volna el már évekkel ezelőtt Libanon területét - másfelől viszont a szer-vezet beágyazódása (főleg helyi, de parlamenti szinten is) a politikai életbe. Az utóbbinak a meggyőző erejét természetesen gyengíti, hogy a Hezbollah mindeddig sikeresen ellenállt a lefegyverzésére irányuló, egy tavaly szeptemberi ENSZ-ha-tározatban is testet öltő amerikai-francia együttes nyomásnak - miközben nem emel szót a szír katonák esetleges támogatásával szemben, de a libanoni ellenzék irányában is tartózkodik az ellenséges megnyilatkozásoktól.

Mindezek mellett ne veszítsük szem elől, hogy túl az évtizedes nyugatos hagyományokon, a nyitottságon, amelyek erősödési folyamatában akár átmeneti, bár hoszszan tartó szünetként is felfoghatjuk a hetvenes-nyolcvanas évek polgárháborúját, a gyarapodó fiatal városi lakosság jelentős része számára a bemutatott erővonalak egyre idegenszerűbbek, kényelmetlenebbek és értelmetlenebbek. A jelenlegi helyzet legnagyobb kérdő-jele mégis az, hogy ha Szíria április végéig valóban kivonja a csapatait az országból, ahogy ezt az utóbbi hetek nyilatkozatai sejtetik, hogyan alakulnak a jelenlétük következtében lefojtott és elfedett belső erő-viszonyok. A szír jelenlét elleni és melletti tüntetések mögött emiatt nyugodtan sejthetjük ezeknek az erőviszonyoknak a puhatolását és demonstrálását is.

- kovácsy -

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.