Lukasenka büntetőintézkedésekkel válaszolna a Belarusz elleni szankciókra

  • narancs.hu
  • 2021. január 12.

Külpol

Az elnök szerint "meg kell mutatnunk nekik a fogunk fehérjét".

A fehérorosz elnök utasította kormányát, hogy az ország elleni nyugati szankciókra arányos büntetőintézkedésekkel válaszoljon - számolt be kedden a BelTa állami hírügynökség.

Aljakszandr Lukasenka kormánytagokat fogadva azt hangoztatta, hogy a Nyugat néhány fehérorosz vállalatot - ahogy fogalmazott - "zsiványszankciókkal" sújtott, ezért megbízta Raman Halovcsenka kormányfőt, hogy szimmetrikus válaszintézkedéseket foganatosítson. Kifejtette: meg kell vizsgálni, mely országok vezettek be szankciókat, és hasonló szintű lépéssel kell reagálni rájuk.

Mint mondta, Fehéroroszországban több ezer külföldi cég működik, kicsi, közepes és nagy egyaránt, és a szankciókat bevezető országoknak meg kell érteniük, hogy rossz és megalázó döntéseket hoztak, amelyekre megfelelő választ kell adni.

"Nem kell félni ettől, meg kell mutatnunk nekik a fogunk fehérjét" - mondta Lukasenka.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta tart a belpolitikai válság. A vitatott tisztaságú választáson az országot 26 éve irányító, 66 éves Lukasenkát hirdették ki hivatalosan győztesnek a szavazatok 80,1 százalékával. Számos európai ország, valamint az Egyesült Államok sem ismeri el a választások eredményét. A nyugatiak szankciókat és más jellegű korlátozásokat vezettek be Fehéroroszország ellen. Az Európai Unió büntetőintézkedéseket léptetett életbe a fehérorosz elnöki hivatal vezetése és számos ipari cég ellen, az amerikai pénzügyminisztérium pedig negyven fehérorosz személy és négy hivatal ellen rendelt el korlátozásokat.

Figyelmébe ajánljuk