Megfigyelte az FBI, ahogy Trump kampánymenedzsere összejátszott az oroszokkal

  • MTI/narancs.hu
  • 2017. szeptember 19.

Külpol

Paul Manafort arra buzdította az oroszokat, hogy segítsenek Donald Trump kampányában.

A CNN kedden közzétett információi szerint Donald Trump amerikai elnök volt kampánymenedzsere, Paul Manafort lehallgatását már az előző elnök, Barack Obama kormánya elrendelte.

A lehallgatás bírói felhatalmazás alapján, az amerikai hírszerzés javaslatára történt, 2014-ben kezdődött, és folytatódott a tavalyi elnökválasztási kampány idején, majd az idén év elején is, amikor Donald Trump és Manafort beszélgetéseit rögzítették.

Paul Manafort

Paul Manafort

Fotó: Justin Lane / MTI/EPA

2014-ben azért rendelték el Manafort megfigyelését, mert az FBI látókörébe került annak a washingtoni politikai konzultáns cégnek a tevékenysége, amelynek Manafort is dolgozott. A cég az akkor hatalmon lévő, oroszbarát ukrán kormánynak adott tanácsokat. AZ FBI később bizonyítékok hiányában abbahagyta a megfigyelést, de a tavalyi választási kampány idején ismét felújította. Akkor már kifejezetten azért, hogy a Trump-kampány és orosz tisztségviselők esetleges "összejátszását" fürkésszék.

A CNN szerint a megfigyeléssel, lehallgatással gyűjtött információk arról tanúskodnak, hogy Manafort arra buzdította az oroszokat, segítsenek Trump kampányában. Ugyanakkor a hírtelevízió két forrása szerint a rögzített információk nem tartalmaznak perdöntő bizonyítékokat az amerikai választási kampányba történt esetleges orosz beavatkozásról.

Paul Manafortnak elvileg a múlt héten kellett volna megjelennie a vádemeléssel is felhatalmazott nagy esküdtszék előtt, de a meghallgatást indoklás nélkül elnapolták.

Figyelmébe ajánljuk