Megtörtént: Donald Trump elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 06., 19:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

És ezzel meg is nyitott egy új konfliktuskutat az amerikai elnök.

Számtalan tiltakozás ellenére pár perce Washingtonban Donald Trump bejelentette: az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként, és rendelkezett arról is, hogy az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezzék át.

A döntés ellen nyilvánvalóan hamar reakció fog érkezni palesztin, illetve arab részről. Trump bejelentése pedig azt jelenti, hogy egy újabb problémaforrás született a Közel-Keleten, ami egy újabb ok arra, hogy egymásnak essenek az emberek.

Trump döntését előzőleg már helytelenítette több arab ország mellett Franciaország, de Németország is. Voltak olyan vélemények is az ügyben, hogy döntésével Trump lángba boríthatja az egész világot. Mindeközben Trump beiktatása óta folytatódik Izrael ciszjordániai expanziója.

A döntés hátteréről – például egy lehetséges szaúdi szál felbukkanásáról – magyarul itt, itt és itt is olvashat bővebben.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 06., 19:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Izrael
Donald Trump
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 22
  Kovacs
  2017. december 07., csütörtök 18:37
  Hát igen, tiszapolgári, érzelmekkel nehéz vitázni. Csak hogy te is tudod, hogy a Fő város már rég főváros, érzelmileg is, ténylegesen is. Az összes minisztérium Nyugat-Jeruzsálemben van. Kivéve a honvédelmet, ami ugye Tel-Avivban székel. Egyedül az igazságügyi minisztérium van Kelet-Jeruzsálemben. Ezt így elfogadta mindenki informálisan. Tegyük fel a kérdést: Hogy lesz itt béke. Esetleg úgy, hogy Trump holnap bejelenti, hogy Jeruzsálem a palesztinok fővárosa is? Mert valahogy így lenne fair. Érzelmileg is. Ne legyenek már egyirányú érzelmeink, hamár értelmiségi helyett érzelmiségiek akarunk lenni.
  Egyelőre pedig "zavargások" vannak. Mindkét fél hozza a formáját. Tényleg, már csak ez hiányzott mindenkinek...a nagy érzelmek.
 2. 21
  tiszapolgári
  2017. december 07., csütörtök 17:39
  jav.: ennélfogva ebben a dologban...
 3. 20
  tiszapolgári
  2017. december 07., csütörtök 17:37
  11 rworse

  Elnézést, hogy csak röviden válaszolok, de az én zsidókkal, Izraellel vagy Jeruzsálemmel kapcsolatos véleményem eléggé stabil, és nemigen fog néhány komment hatására megváltozni. Számomra Jeruzsálem státusza (azaz, hogy mennyi érv szól a fővárosi rangra emelése mellett és mennyi ellene) nem mérlegelés kérdése, hanem érzelmi kérdés, ennélfogva ebben a kérdésben megingathatatlan és tárgyalóképtelen vagyok.
  Ennek ellenére köszönöm a kommentedet.

 4. 19
  yoyo
  2017. december 07., csütörtök 16:57
  grrr, megtennéd, hogy most elindulsz közölni ezt a hamasszal?
  Vagy ha nem, akkor egyszerűen nem mennél el a picsába?
 5. 18
  galambocskám
  2017. december 07., csütörtök 16:25
  IpiApacsnak -9-es hsz. - teljesen igaza van. A világpolitikát ne a hamasz diktálja.
 6. 17
  yoyo
  2017. december 07., csütörtök 15:56
  az biztos, hogy nem a "felelősségteljesség" szó fog az emberek eszébe jutni erről a korszakról
 7. 16
  rworse
  2017. december 07., csütörtök 15:38
  IpiApacs, 14

  Tárgytalan egyelőre az, amit te válaszoltál. Annak nincs semmi köze a témához.


  "Egy csomó népnek, országnak van olyan fővárosa, amit nem az adott nép alapított vagy nem ahhoz az országhoz tartozott az alapítása idején, mint a napjainkban"

  Persze, de az adott főváros legalább napjainkban az adott országhoz tartozik. (Nyugat-)Jeruzsálem ellenben nem tartozik a mai Izraelhez, de legmegengedőbben is ma legalább két országhoz tartozik, és a hovatartozása vitatott, különösen ahhoz képest, hogy az ELVILEG hatályos nemzetközi egyezmények szerint semleges, demilitarizált ENSZ mandátum - amint azt elemeztem a kiselőadásomban. Az ELVILEG hatályos nemzetközi jog szerint nem tartozik Izrael államhoz Jeruzsálem semelyik része. Mindennek azonban semmi köze ahhoz, amit és amiért tiszapolgárinak írtam, miszerint tiszapolgári szerint Jeruzsálem "örökös és mindenkori" zsidó főváros. Hát, nem az, jó régen, néhány évszázadig volt zsidó főváros, hódítás útján - aztán meghódították mások. Mondhatnók szelaví, de nem mondjuk, hanem árnyaltam tiszapolgárinak, hogy nem "örökös és mindenkori". Ennyike. Ennek semmi köze ahhoz, hogy milyen mai államok területén milyen mai fővárosok vannak. Tehát "válaszod" nem válasz az én szövegemre, hanem indifferens.


  "ami a lényeg: egy népnek joga van eldönteni, hogy melyik várost tekinti az országa fővárosának."

  Úgy érted, egy (azaz 1, hehe) népnek, például a magyaroknak joguk van eldönteni, hogy mostantól újra Pozsonyt tekintik fővárosuknak? Mert szerintem van másoknak is beleszólásuk ebbe. Például, mert másik állam területén van. Aminthogy Jeruzsálem a Palesztin állam területén van az elvileg hatályos nemzetközi egyezmények szerint. Joga ott az ENSZ-nek van. Meg a palesztinoknak. ENSZ-terület a palesztin államban. A zsidóknak egyelőre joguk nincs ott semmire. Próbálnak jogot szerezni, az általuk is aláírt korábbi jog felülbírálásaként. Az egyelőre hatályos jog szerint azonban Jeruzsálem semely része nem a zsidók joga, ellentétben Tel-Avivval, amely a zsidók joga a hatályos jog szerint.


  "Ez a jog mindenkit megillet csak Izrael népét nem?"

  Lásd, mint fent - és alant. Kik Izrael népe? És mi van a palesztinokkal, akiktől elvették azt a területet, amit a zsidók megkaptak, ellenben a zsidók által megkapott területen nincs Jeruzsálem, azon a területen ellenben van például Tel-Aviv. Tel-Aviv fővárossági jogát senki nem vitatja el a zsidóktól. Mert az az ő területükön van. Amely területet egyébként most már az arabok is elismernek. Az 1947-es ENSZ egyezmény szerint, amit a zsidók aláírtak.

  Kissé bonyolultabb a probléma, mint amilyennek te beállítod, és a majdani megoldása persze nem az 1947-es ENSZ egyezmény szerint lesz, de egyelőre az van hatályban, egyelőre az a jog. Aszerint pedig Jeruzsálem semely része nem tartozik a zsidók országához, nincs a zsidók országának területén. Trump per pillanat egy a hatályos nemzetközi joggal ellentétes zsidó hódítmányt ismert el zsidó jogként - meg te is, de az szerencsére nem számít, ellentétben azzal, hogy Trump sajnos nagyon is számít. Te mondhatod, hogy ipiapacs egykettőhárom, de Trump nem mondhatná, mert ő felelős poszton van - sajnos.
 8. 15
  Cheyenne
  2017. december 07., csütörtök 15:20
  @IipiApacs

  Nos, a kérdés akkor: Palesztinának, jelenleg nincs joga az állami léthez. Ha minden népnek joga van saját fővároshoz, akkor a a palesztinoknak is joguk van Kelet-Jeruzsálem fővároshoz, ugye?

  Én minden csatakos nacionalizmustól undorodom. Az elvakultság, amit képviselsz, nem különb a derék magyar horthysta sovinizmusnál.

  Szóval igen vagy nem? Kelet-Jeruzsálemre? Már ha a minden nép kitételed a palesztinokra is vonatkozik. Vagy ők nem nép? Nekik nem volt országuk, ami nincs?
 9. 14
  IpiApacs
  2017. december 07., csütörtök 14:54
  Egy csomó népnek, országnak van olyan fővárosa, amit nem az adott nép alapított vagy nem ahhoz az országhoz tartozott az alapítása idején, mint a napjainkban (ha tartozott valamelyik országhoz egyáltalán a szó mai értelmében). Ezért a történelmi kiselőadásod – már megbocsáss! – teljesen tárgytalan.
  Csak azt nem érted, ami a lényeg: egy népnek joga van eldönteni, hogy melyik várost tekinti az országa fővárosának. Ez a jog mindenkit megillet csak Izrael népét nem?

 10. 13
  rworse
  2017. december 07., csütörtök 14:36
  11

  "például a mai jebuziták" helyett "például az akkori jebuziták"

  Nyugat-Szaíria helyett Nyugat-Szíria

  telepesítés helyett "telepesítés"

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...