Merkel nem mondott nemet, amikor azt kérdezték tőle, hogy távoznia kell-e Magyarországnak az EU-ból

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2017. szept. 12., 11:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A kancellár szerint elfogadhatatlan, hogy a magyar kormányt nem érdekli az Európai Bíróság ítélete.

Elfogadhatatlannak nevezte az Európai Bíróság kvótaperben hozott döntésének semmibe vételét Angela Merkel német kancellár egy keddi interjúban.

A Berliner Zeitung című lapban megjelent interjúban elmondta, az uniós menekültpolitika nehéz ügy, és sokat kell még rajta dolgozni. A tagállamok egyetértenek a külső határok védelmében, a nemzetközi fejlesztési segélyezésben, a menekülésre késztető okok felszámolásáért folytatott küzdelemben, és abban is, hogy migrációs partnerségi kapcsolatot kell kialakítani afrikai országokkal.

Merkel és Orbán egy tavalyi EU-csúcson

Merkel és Orbán egy tavalyi EU-csúcson

Fotó: Tashana Batista / MTI/Európa Tanács

A formálódó új uniós menekültügyi rendszer legtöbb alapelvében is egyetértés van, mindenekelőtt abban, hogy a korábbinál nagyobb válságtűrő képességgel rendelkező rendszert kell felépíteni.

A menekültek "szolidáris elosztását" pedig a 28 közül "csak három-négy ország utasítja el mereven", és a kvótaperben hozott bírósági döntés után már a szlovák kormányfőnél is "érzékelhető elmozdulás".

Azt viszont "nem lehet elfogadni, hogy egy kormány azt mondja, őt nem érdekli az Európai Bíróság ítélete" – jelentette ki Angela Merkel.

Arra a kérdésre, távoznia kell-e ezért Magyarországnak az EU-ból, a német kancellár azt mondta, hogy az ügy egy "nagyon alapvető kérdést érint", mert az EU a jog uralmát jelenti, és erről "beszélnünk kell majd" az októberi uniós csúcson.

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2017. szept. 12., 11:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 15
  rworse
  2017. szeptember 14., csütörtök 11:11
  (Pedig eredetileg a helyes címmel indult a címlap.)
 2. 14
  rworse
  2017. szeptember 14., csütörtök 11:09
  Típushiba a Narancsnál, hogy a címlapon összekeverednek a címek, tehát elvileg különösen figyelni kellene rá. Mégis, néha napokig kint van a téves cím. Mint például most a
  "A sötétség pedagógiája - Kik és miért tesznek hitet a gyerekverés mellett?".
  Ami egyébként persze freudi elszólásként is értelmezhető.
 3. 13
  Kovacs
  2017. szeptember 13., szerda 19:34
  12: Nem akarok mélyenszántó vitákat, de amit megemlítenék, hogy az unió nem büntető politikát folytat.
  Szankciókról meg annyit, hogy megszavaznak kirakatszerűen valamit, a tagállamok pedig kikeresik a kiskapukat, mert ugye a gazdaság...
  A Néppártból való kiebrudalás sem megy, mert akkor összeállnak a szélsőjobbal... Nagy dolog!
  (Egyébként meg a konzervatív pártok inkább kacsingatnak a radikális jobboldallal, mint a baloldallal, ami nincs is tulajdonképpen. Erről sem tudnak leszokni a nyugat nagy demokratái.)
  Ami pedig Macront illeti, az a benyomásom hogy aki a leghamarabb egy húron pendül majd Juncker Hellódiktátorával, több "húrban" az éppen Macron lesz.
 4. 12
  Cyrano
  2017. szeptember 13., szerda 16:02
  Kovács 11.
  Ha az Unió nemcsak "jelentéseket" készít, hanem szankciókat hoz, beljebb lennénk. Mert az ellenzék hangját is erősíthette volna. Így viszont az orbáni banda röhögése-hörgése elnyomta azok hangját, akik szóltak.
  Igen, mi is marhát voltunk. Azt mondom: a manyup lenyúlása volt a főpróba: 1.) mennyire tudja az állampolgár, miről van szó? 2.) mennyire veszi be a kormányzati maszlagot? 3.) mennyit hajlandó tenni tulajdona védelmében? Mivel mindhármon elbukott 3 millió- 75 ezer állampolgár (ugyanis ennyien már választást dönthetnek el), a kormány tudta, bármit megtehet.
  Tehát nem akarom a mi felelősségünket kisebbíteni, csak annyit leszögezni: amíg érv volt, hogy a fidesz a Néppárt-család tagja, amíg dicséretét zengték, hogy Merkellel fotózkodik - és ezzel az ő pozícióját erősítették, Merkel nem mondhat ítéletet.:( (Figyeled milyen kuss van a beharangozott Macron látogatás elmaradása körül?)

  Túl sok, és hosszú, amit a környezetvédelemről gondolok, ráadásul nincs is túl sok ismeretem.
  Amit tudok: a Föld éghajlata mindig szélsőségesen változott (pl. a "kisjégkorszak" Európában, kb pont a 100 éves háború idején), mindig voltak, akik sikerrel vették fel a harcot a körülményekkel (minap láttam egy filmet Kínában egy sivatagtól ölelt völgyben van egy fantasztikus szőlőültetvény, ahova kb. az ókortól vezeti különféle földalatti csatornákon a vizet - amit a környező hegye hóolvadásával nyernek, vagy pl. Izrael, a süllyesztett, gyökéröntözéses technikájával). Mindezen felül a megoldások jobban izgatnak, mint az okok. A "zöld-fal" technológia, ami nem azonos a növényeket az erkélyre módszerrel, pl nagyon ígéretes, bár még nagyon drága. Ahogy a megújuló energia is.
  És igen, nagyon félek attól, hogy a kutatásokra pénzt adó cégek beleszólnak a kutatás eredményeibe, vagy pl green peace, ami lelkesen harcol a környezetért, rohad környezetszennyező eszközöket (is) használva. Félek a pr. elfedi a valóságot. És tényleg csak ennyit akartam mondani, nem ítéletet hirdetni.
 5. 11
  Kovacs
  2017. szeptember 13., szerda 11:04
  10: Igen. Amit írtál mind helyes. Tételezzük föl, hogy az unió egyéb döntéseket is hozott volna. A kormány (népével együtt) tudomásul vett volna valamit? Ha jól tudom, valami Tavares jelentéssel kezdődött...Az Európai Bíróság döntésével folytatódott vagy befejeződött, ezt még nem tudjuk. Újra a "nép"léphet 2018-ban. Ezt te is tudod. És akkor oldd meg a feladatot, amibe bemanőverezte magát ez a nép az unióval együtt.
  A klímaváltozást illetően egy másik posztban, egyetértek veled. Az a bizonyos tudomány egy idő óta csak magával foglalkozik. Illetve azzal, hogy korrigálja saját magát. Néha én sem tudom, hogy mit csinálunk tulajdonképpen. Itt is csak politika és lobbizás folyik. Vagyis úgy közösen tesszük tönkre a környezetünket a tudománnyal együtt.
 6. 10
  Cyrano
  2017. szeptember 13., szerda 10:42
  Kovács:
  Mit tudtunk volna tenni? A tákolmány ünnepén hatalmas tüntetés volt (a tv az üres utcát mutatta, amit a rendőrök lezártak), az egyik ifjú fidesznyik a nejével vonult a kordon mögött és a fütyülő tömeget látva feltartotta a középső ujját. Meg kellett volna lincselnünk, mert ezzel azt mutatta meg, mit gondol a szavazókról a kormány?
  Minden tiltakozás mindig hiábavaló volt, csak az Unió keménykedése láttán hátrált meg Orbán. Ezért az összes kétes törvényt, az Unió elveivel ellentétes határozatot komolyan el kellett volna kaszálnia az Uniónak (ahogy most Lengyelo. kapcsán.) És nem mellékesen a lopással kapcsolatban nem átadni az ügyeket az adott ország hatóságainak. Saját nyomozás, saját ítélet: visszafizetés mellett pénzmegvonás. Ugyanis az Uniónak azt is tudnia kell, hogy az ő pénzükből épült ki az a hazug médiabirodalom, ami az ország lakosságának nagyobb részét tudatlanságban (és most már félelemben is) tartja.
 7. 9
  Kovacs
  2017. szeptember 13., szerda 10:35
  5: Igen. mivel Szlovákiában nem épült "RENDSZER", az egész országot oda lehetne"kapcsolni". Könnyebb lenne a pályaváltás.
 8. 8
  Kovacs
  2017. szeptember 13., szerda 09:51
  7: De legszemélyesebben a magyar szavazóknak.
  (Egyébként igazad van, de ne Merkelnél keresd konkrétan a kritikus pontot, hanem Orbán bajor lobbistáinál. Merkel abban nagyon hasonlít Orbánra, hogy ő is örökös kancellár szeretne lenni, és úgy viselkedik. Újabban elég gyakrabban.)
 9. 7
  Cyrano
  2017. szeptember 13., szerda 09:19
  Merkelt egy másik távozásról kérdezném:
  Miért tagja még mindig a fidesz a az Európai Néppártnak.
  Ha erre válaszolt, akkor érdekel majd, hogy a hazám sorsát miért egy kormány tisztességtelensége alapján akarja eldönteni. Ugyanis ebben a helyzetben, és abban, hogy ez idáig fajulhatott, elévülhetetlen érdemei vannak az Uniónak, személyesen Merkelnek is.
 10. 6
  Imre2015
  2017. szeptember 13., szerda 09:08
  Ez az Orbán úgy vigyorog Merkel mogott mint **** a bugyiba .

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Sinkó Eszter és Kincses Gyula
Mi várható az egészségügyben?
Harc a független bíráskodásért
Interjú a lengyel ombudsmannal
Horváth Viktor író
Tankom – könyv 68-ról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...