Mianmar Nobel-békedíjas vezetője végre elítélte a rohingják elleni erőszakot

  • narancs.hu
  • 2017. szeptember 19.

Külpol

Igaz, Aung Szan Szú Kji meglehetősen óvatosan fogalmazott.

Az elmúlt hetekben a nemzetközi kritikák kereszttüzébe került a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji, Mianmar külügyminisztere és de facto polgári vezetője, amiért szava sem volt a muszlim rohingja kisebbséget ért katonai erőszakhoz.

Az ország Rakhine tartományában kirobbant etnikai konfliktusnak már több száz halálos áldozata van, és körülbelül 410 ezer rohingja menekült a szomszédos Bangladesbe. Az ENSZ hivatalosan is etnikai tisztogatásként kezeli a történteket.

Roningja menekültek Bangladesben

Roningja menekültek Bangladesben

Fotó: Dar Yasin / MTI/AP

Szú Kji keddi, televízióban is sugárzott beszédében elítélte az emberi jogok megsértését, együttérzését fejezte ki a konfliktusban érintettekkel, és azt ígérte, minden felelősnek a törvénnyel kell majd szembenéznie.

Nemzetközi jogvédő csoportok szerint ugyanakkor Szú Kji beszédében nem vett tudomást a hadsereg szerepéről az erőszakban, sőt azt mondta, hogy szeptember 5. óta nem történt fegyveres összecsapás. „Ha ez igaz, akkor mégis ki gyújtogatja a falvakat az elmúlt két hétben is?”  – tette fel a kérdést a Human Rights Watch munkatársa.

(Reuters)

Figyelmébe ajánljuk