Minden valószínűség szerint nagy fölénnyel nyert Andrej Babiš oligarcha pártja a cseh választáson

  • narancs.hu
  • 2017. október 21.

Külpol

Csehországban is formálódik a szép új világ.

Befejeződött szombat délután a kétnapos képviselőházi választás Csehországban. Az első becslések szerint a választási részvétel 60 százalék körül alakult.

A várakozások szerint a választásokat az Andrej Babiš szlovák származású milliárdos vezette jobbközép ANO mozgalom (vagyis Elégedetlen Polgárok Akciója) nyeri meg.

A mintegy 14 ezer szavazókörzet 90 százalékának eredményei alapján, vagyis a véglegeshez közeli részeredmények szerint egyelőre úgy néz ki, az ANO megkapta a voksok több mint 30 százalékát, a második helyen pedig a bevándorlásellenes Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) végzett 10,9 százalékkal, míg a harmadikon a jobboldali Polgári Demokratikus Párt (ODS) áll 10,7 százalékkal.
A három tömörülésen kívül még bejutott a parlamenti alsóházba a Kalózpárt (10,4 százalék), Cseh és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM, 8,1 százalék), Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD, 7,5 százalék), Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL, 5,8 százalék), valamint a Polgármesterek és Függetlenek (STAN, 5,3 százalék) nevű tömörülés.
A részeredmények alapján kiesett a képviselőházból a jobboldali TOP 09 párt, amelynek támogatottsága nem haladta meg az ötszázalékos bejutási küszöböt.
Az 1993 óta újra önálló Csehországban ilyen magas arányú győzelmet parlamenti választáson még soha egyetlen párt sem szerzett. Nem várt meglepetés a szociáldemokraták és a kommunisták támogatottságának ilyen nagy mértékű csökkenése.

Jaroslav Faltynek, az ANO alelnöke kijelentette, hogy a mozgalom nem zárja ki az eddigi kormánykoalíció folytatását. Milan Chovanec, a CSSD ügyvezető elnöke szerint viszont a párt nem fog tárgyalni a kormánykoalícióról, mert választási eredményével ez "nevetséges lenne".

A választások után tehát komplikált kormányalakítási tárgyalásokra lehet számítani. A legfőbb probléma ugyanis az, hogy Babiš ellen büntetőeljárás van folyamatban az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanújával. A választási kampányban a nagy pártok azt állították, hogy nem fognak együttműködni a Babiš-féle ANO-val.

A szlovák származású, de kárpátaljai magyar felmenőkkel is rendelkező Andrej Babiš Csehország leggazdagabb oligarchája.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.