Moszkva válaszlépésekkel fenyegeti Litvániát

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. június 21.

Külpol

Azon akadtak ki az oroszok, hogy Litvánia nem engedi át Kalinyingrád felé az uniós szankciókkal sújtott termékeket. 

Bekérette kedden az orosz külügyminisztérium Markus Ederer moszkvai uniós nagykövetet, és követelte a kalinyingrádi vasúti tranzit azonnali újraindítását, valamint kilátásba helyezte, hogy ellenkező esetben válaszintézkedéseket fog hozni.

A litván vasút korábban arról értesítette a kalinyingrádi vasúttársaságot, hogy június 18-tól megszünteti az uniós szankciók által érintett áruk tranzitját az orosz exklávéba. Anton Alihanov, a kalinyingrádi régió kormányzója kijelentette, hogy a Litvánián keresztül történő tranzitkorlátozások miatt a kalinyingrádi régió kompállománya meg tud birkózni megnövekedett rakománymennyiséggel. Kalinyingrád megyébe a kőolajtermékek szállítása Litvánián keresztül nem állt le, ezek tranzitját a korlátozások augusztus 10-ig nem érintik.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője (címlapképünkön) azt hangoztatta, hogy Litvánia ezzel a döntésével agresszívan lépett fel, túllépve a barátságtalan magatartás határait. Hozzátette: Vilniusnak meg kell értenie, az, hogy Moszkva a kalinyingrádi tranzitra vonatkozó lépéseit ellenségesnek minősítette, azt jelenti, hogy "ez már nem a tárgyalások ideje".

Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára, aki kedden Kalinyingrádba utazott, hogy ott a régió kormányzójával megvitassa a kialakult helyzetet, kijelentette, hogy Moszkva hamarosan válaszolni fog a blokádra, és Litvánia lakói meg fogják érezni az ellenlépések hatását.

Az EU moszkvai nagykövete közölte, hogy az Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettessel folytatott megbeszélésén kifejtette az unió elvi álláspontját Oroszország Ukrajna elleni agressziójával kapcsolatban. A misszióvezető emellett azt hangoztatta, a Kalinyingrádba irányuló vasúti tranzit korlátozásának kérdését diplomáciai úton kell megoldani.

A litván tranzittilalom alá eső termékeket egy 66 oldalas lista sorolja fel. A tilalom kiterjed különböző luxuscikkekre, műtárgyakra és régiségekre, biliárd- és golffelszerelésre, továbbá a telivér lovakra, a kaviárra, a szarvasgombára, valamint a szivarokra és a parfümökre. De szerepelnek rajta ipari berendezések, szerszámgépek és gyártóüzemek gépei, valamint építőanyagok - általánosságban mindazok a szankciókkal sújtott áruk, amelyeket az uniós országok nem szállíthatnak Oroszországba.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk