Ha nehezen is, de Trumpnak leesett a tantusz: nyilvánosan elítélte a rasszizmust és megnevezte a Charlottesville-ben történt atrocitások felelőseit

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 15.

Külpol

"A rasszizmus maga az ördög."

Donald Trump amerikai elnök szombaton még a maga sajátos módján Twitter-üzenetben, majd rövid nyilatkozatban ítélte el az amerikai polgárháború déli csapatainak vezetője, Robert Lee tábornok szobrának eltávolítása miatti tüntetésen kirobbant zavargásokat és az erőszakot, ám akkor még nem nevezte meg a felelősöket, a Ku Klux Klan tagjait, a neonácikat és a fehér fajgyűlölőket. Általánosságban és a "minden oldalon meglévő" erőszakról beszélt, relativizálva a történteket. Emiatt erős bírálták mind a demokrata, mind a republikánus párt részéről.

Hétfőn aztán – korrigálva – nyilvánosan, a Fehér Házban mondott beszédében elítélte a rasszizmust,  és megnevezte a virginiai Charlottesville-ben történt atrocitások felelőseit: "A rasszizmus maga az ördög. És azok, akik ennek nevében erőszakot követnek el, bűnözők és gengszterek, beleértve a Ku Klux Klan tagjait, a neonácikat, a fehér fensőbbrendűséget hirdetőket, és más gyűlöletkeltő csoportokat. Ezek visszataszítóak" – fogalmazott Trump, beszédét az amerikai televíziók élőben közvetítették. Az elnök hangsúlyozta, hogy "azok, akik a vakhit nevében erőszakot követnek el, Amerika lényegét támadják". "Nem számít a bőrünk színe, mindenkire ugyanazok a  törvények érvényesek."

Donald Trump megígérte, hogy a bűnözőkre lesújt az igazságszolgáltatás szigora, a charlottesville-i áldozatokról pedig úgy nyilatkozott, hogy ők azok, akik "megtestesítik nemzetünk jóságát és tisztességét".

Az elnök beszéde második nekifutásra sem volt tökéletes, Trump ugyanis sokat mondó sorrendet választott: a kereskedelmi kérdésekkel kezdte közlendőjét, és csak aztán tért rá a Charlottesville-ben történtekre.

Figyelmébe ajánljuk