Nem csak Orbán mosná össze a nácik és a kommunisták bűneit

szerző
B. Simon Krisztián
publikálva
2017. jún. 07., 19:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A keleti uniós tagállamok politikusai háborítatlanul mossák össze a kommunizmus és a nácizmus bűneit, s azon munkálkodnak, hogy Brüsszelben emlékműve is legyen sajátos történelemfelfogásuknak. Ajánló a csütörtöki Magyar Narancsból.

A brüsszeli európai intézményektől nem messze, a kicsit félreeső Jean Rey téren emelnék a „nemzeti szocializmus, a fasizmus és a kommunizmus” európai áldozatainak emléket állító szobrot, amelynek tervezésére áprilisban írtak ki pályázatot. Nem ez az első alkalom, hogy versenyre kelhetnek egymással a nácizmust és a kommunizmust egy kalap alá hozó műalkotások víziói. Tavaly már volt egy pályázat – méghozzá 16 és 21 év közötti fiataloknak. A legsikeresebb pályázókat akkor Navracsics Tibor oktatásért és kultúráért felelős biztos részvételével díjazták Pozsonyban – ám építkezés nem lett belőle, hisz Brüsszel városvezetése csak akkor adná áldását egy effajta projektre, ha a köztereit díszítő szobrokat tapasztalt szobrászok terveznék. A tavalyi kiírás mögött egy nemzetközi konzorcium, az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja állt, az a félszáz, főképp kelet- és közép-európai történelemmel foglalkozó intézményt tömörítő ernyőszervezet, amelyben a Terror Háza Múzeum és a kormányzati kezdeményezésre létrehozott Nemzeti Emlékezet Bizottsága is képviselteti magát. Idei újabb kiírásában a szervezet már tapasztalt művészek jelentkezését várja, a városvezetés pedig szóban támogatásáról biztosította a projektet, mondta megkeresésünkre a platform elnöke, Göran Lindblad fogorvos, aki korábban a svéd Mérsékelt Párt parlamenti képviselője volt. Hozzátette azt is, hogy a pályázatra a magyar állam adott pénzt, a kivitelezéshez viszont még keresik a szponzorokat. (És valóban: a Magyar Közlönyben kihirdetett 1522/2016. határozat szerint a kormány a 2016. szeptember 1. és 2018. augusztus 31-ig tartó időszakban 200 millió forint forrást biztosít a platform számára. A megelőző években is rendszeres volt az évi százmillió forintos támogatás.) A nevezési határidő június 15., az emlékművet a tervek szerint 2018. augusztus 23-án adnák át.

Arról, hogy kik dolgoznak a nácizmus és a kommunizmus bűneinek összemosásán, és ennek milyen következményei lehetnek, az eheti Magyar Narancsban olvashat.

szerző
B. Simon Krisztián
publikálva
2017. jún. 07., 19:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 21 rworse
  rworse
  2017. június 08., csütörtök 17:55
  Cheyenne, 18

  "Marx ideiglenes proletárdiktatúrája maga a delejes hazugság..."
  Inkább tévedés, amit Marx is feladott élete és munkássága vége felé, és afféle "békés belenövést" tartott elfogadhatónak, megvalósíthatónak, emberségesebbnek.

  "...amit Lenin kiiktatott."
  Mármint a kiiktatást gondolom az ideiglenességére érted a gyakorlatban, de azt nem annyira Lenin iktatta ki, mint inkább utódai. Amúgy Lenin se egyforma a történelmi helyzetek és a tapasztalatai fényében sokat változott. Alkalmasint élete vége felé inkább már a proletárdiktatúra kiiktatási szándékával gondolkodott. Lenin "opportunista" volt - elnézést minden áldozattól a profán hasonlatért.

  "De könyörgöm: a kommunizmus mint állapot hogy tartható fenn?"
  Én kb. húszéves korom óta, tehát még bőven a "múlt rendszerben" kezdtem el azt mondani, hogy kommunizmus majd akkor lesz, ha lesz, amikor már nem lesz szükség rá. Szerintem lesz (hacsak nem érik az emberiség civilizációját azt alapvetően visszavető kataklizmák, mint pl. újabb világháborúk, végletes globális-galaktikus-kozmikus környezeti összeomlás...). És nem fenntartani kell akkor a kommunizmust, hanem természetes lesz a társadalom döntő többsége számára. Másképp nem megy, mert fenntartani nem lehet, megteremteni nem lehet. Vagyis ha az emberállat állománya döntő része emberré, normatív lénnyé válik, mert már olyanok lesznek a körülményei, hogy beszűkülnek, devianciává válnak az ember embernek farkasa ösztönlétek feltételei, akkor lesz majd úgymond kommunizmus, de akkor már neve se lesz, mert nem lesz miért megnevezni. Gondolom én.

  "Senkinek még csak eszébe se jut a magántulajdon? S akinek eszébe jut?"
  Lásd mint fent. Elérdektelenedik a felvetés, ha az emberállat állományának döntő része emberré, normatív lénnyé válik. Mondom, ha. Akkor, amikor. Addig csak apránként haladni lehet arrafelé. Aminthogy haladunk is, amint példálóztam róla.
  Érdemes megfontolnod, hogy amint már többedszer írom, a kommunizmus egyik alapága ma elég szépen működik és halad az emberi civilizáció legfejlettebb társadalmaiban. Mondom, éppen "fejlett szocializmust" "építenek" számos helyen.

  Lukács elavult, nem mérvadó manapság, feleslegesen emlegeted annyit, mert alig valaki hivatkozik ma már rá, például a volt lukácsisták sem, Hellertől Vajdáig... Túlhaladták. Ideológiailag is - amellett, hogy sok okosat mondott. Ugyebár Marxot is túlhaladták, ez természetes, az nem természetes, hogy voltak vannak -isták, például marxisták. A tudomány fejlődik, a paradigmák változnak - mint mondtam, élete és munkássága vége felé Marx is radikálisan megváltozott, amely változást aztán az inasa, Engels, és méginkább az önállóan alkotó Bernstein fejtettek ki részletesebben. A bernsteini "békés belenövés", azaz az úgynevezett szociáldemokrácia ma számos országban szocializmusként működik, kiegyezve, megalkudva konzervativizmussal, liberalizmussal, mint mondom többedszer - a kommunizmus két nagy alapága közül ez az egyik, ma szinte kizárólagos ág, részben a visszaszorult "bolsevizmus" romjain, részben éppen az ellenében. Zajlik a világ proletárjai és polgárai és közszolgái egyesüljetek szocialista program. Az ezredfordulón a Nyugat országainak polgárai az ilyen témájú szavazásokon jellemzően Marxot szavazták meg a második évezred legnagyobb emberének, egyértelmű fölénnyel. És nem naivitásból, hanem tájékozottságból. És nem marxizmusból, hanem -izmustalanságból.

 2. 20 rworse
  rworse
  2017. június 08., csütörtök 17:15
  MonaLujza, 17

  "Teljesen mindegy, hogy valakit azért küldenek vágóhídra, mert az ideológia azt mondja, hogy...", " Semmivel nem alantasabb egy ideológia nevében mészárszékre küldeni ártatlan embereket, mint egy másik ideológia nevében mészárszékre küldeni ártatlan embereket. "
  Ez nagyjából igaz. Nem is erről van szó. Arról van szó, hogy mindkét tárgyalt ideológia ezt teszi-e, mint ideológia. Arról van szó, hogy az egyik ideológia immanensen erről szól, a másik meg nem, vagy nem feltétlenül, vagy alkalmasint éppen az ellenkezőjéről, az ártatlan emberek védelméről. Az ideológia.

  "Mindkét ideológia ártatlan embereket küld vágóhídra."
  Vagy nem. Vagy az egyik alkalmasint éppen ellenkezőleg.

  "Aki pedig a kommunista tömeggyilkosokat mentegeti,..."
  Tette itt ezt valaki? Nem.

  "Sztálin tömeggyilkos hóhér volt, Hitler tömeggyilkos hóhér volt."
  Nem is vitatja senki. Azt vitatja valaki, hogy a sztálinizmus mennyire része a kommunizmusnak, vagy része-e egyáltalán, vagy éppen ellentéte, ahhoz képest, hogy a hitlerizmus bizonyosan maga a definitív nácizmus.

  "Nem magasabb rendű dolog zsidóként meghalni, nem elítélendőbb zsidót megölni, mint bárki mást, akivel hasonlót tettek, leöltek, megkínoztak, kifosztottak -- szintén olyan ideológiai alapon, hogy nem tartozott a "kiváltságosok" közé; nagyobb vagy kisebb volt a füle, szőkébb volt, nem jó szakmáét választottak a szülei, nem jó származást az ősei, stb."
  Na de vajon erről van-e szó? Vagy inkább arról, hogy az egyik ideológia eredetileg éppen azért született, hogy ne gyilkoljanak senkit, nemhogy ártatlanokat, elnyomottakat az elnyomók, és ezen ideológia egyik alapvető ágazata ma is erről szól, míg a másik alapvető ágazata elfajzott az eredeti céloktól és ellentétébe fordult, ellenben a másik ideológia egyneműen eleve az ártatlanok gyilkolásáról szól?! És szövegeddel ellentétben akkor már az sem mindegy, hogy hogyan válogatják a legyilkolandókat, nem mindegy, hogy valaki azért lesz legyilkolandó, mert zsidó, mert cigány, mert nigger, mert szláv, vagy azért, mert "királyok, hercegek, grófok, naplopók és burzsoák". Az nem múlik az emberen, hogy zsidónak, cigánynak, niggernek, szlávnak születik, az ellenben múlik rajta, hogy ha "királyok, hercegek, grófok, naplopók és burzsoáknak" született, az is marad-e. Az egyik ideológia társadalmi problémák kezelése szándékával született, a másik pedig a felerősítésük, végletesítésük szándékával. Nem mindegy. Nem mindegy, hogy egy ideológia gyilkos ideológia, vagy hogy egy életvédő ideológia, amit gyilkolásra használnak, kiforgatva. Nem mindegy. Szavaidat használva "magasabb rendű" zsidóként ártatlanul halni meg, mint "királyok, hercegek, grófok, naplopók és burzsoákként" ártatlanul vagy ártalmatosan. Zsidónak lenni nem ártalom, "királyok, hercegek, grófok, naplopók és burzsoáknak" lenni alkalmasint elég nagy ártalom és alkalmasint elég gyilkos ártalom volt a történelem ezredévei során. Szerintem nem ismered eléggé a történelmet ahhoz, hogy lásd, a kommunista-szocialista eszme alapvetően valós és gyilkos társadalmi problémák visszaszorítására született, a fasiszta-náci eszme pedig maga a gyilkos társadalmi problémák állatorvosi lova. Nem mindegy, hogy eszme egy része elfajzik-e, vagy maga az eszme eleve elfajzottnak hozattatik létre. Nem érted meg, hogy ma ezen azért filozofálhatsz, mert a kommunista-szocialista ideológia egyik alapágazata tulajdonképpen győzedelmeskedett a Nyugat országaiban.

  "A kommunista vörös csillag ugyanúgy tiltott szimbólum, mint a horogkereszt, nem elfelejtendő!!!"
  Lófaszt, mama! De méretes lófaszt! Hol ugyanúgy tiltott szimbólum? Még nálunk se ugyanúgy, ahol az emberi jogok nemzetközi bírósága által is, és minden demokratikus européer társadalom által is egyértelműen kimondva egyértelműen alkotmányellenesen és emberijogok-ellenesen tiltják (próbálják tiltani) a vörös csillagot, mint önkényuralmi jelképet! Na de ezt te is tudod! Az olyan zárvány ország, mint a mostani Magyarország, amely annyi elvetélt kísérletet tesz a vörös csillag, mint önkényuralmi jelkép tiltására, ritka mint a fehér holló! Magyarországot a demokratikus államok szuttyongatják, kivetik maguk közül a vörös csillag tiltásának kísérletei miatt (is)! Hogy állíthatod, hogy ugyanúgy tiltott?! Nemhogy nem tiltott, hanem a fejlett demokráciákban ma is megbecsült, komilfó MUNKÁSMOZGALMI JELKÉP! Annak ellenére is, amilyen kozmikus bűnöket elkövettek bizonyos országokban a leple alatt! Persze, kevésbé komilfó a vörös csillag, mint az 1930-as évekig volt, amikor egyértelműen elkezdődött bizonyos országokban a megszégyenítése (Szovjetúnió, Kína, majd gyarmataik...), de nemhogy nem önkényuralmi, hanem munkásmozgalmi jelkép ma is. Ellentétben az úgynevezett horogkereszttel. Kell ezt magyarázni?! Kell magyarázni, hogy Saint-Simon, Marx, Engels, Bernstein..., azaz a kommunista-szocialista ideológia megalkotói ég és föld Hitlerhez, Mussolinihez, Gömböshöz, Szálasihoz... képest?! Persze, kell magyarázni, mert a lakosság kevéssé ismeri a történelmet, és csak aktuális propagandaideológiák és lokális hiedelmek mentén ismeri (félre) a múltat s jelent.

  De nehogy már azt mond, hogy bárki Sztálint, sztálinizmust menteget itt a környéken, akár a cikkben, akár ezen kommentek között! (Keletebbre, ott igen, ott ma is él és virul számos országban, élen Orbán nagy barátaival, testvéreivel.)
  Disztingváljunk, kérem! - mondom ezt éppen azoknak, akik a disztingváció szándékának hiányával mondják itt, amit mondanak. Mentegeti az úgynevezett kommunizmus bűneit a fene! Sőt, akkor már éppen azok mentegetik, akik egybemossák a nácizmussal.

 3. 19 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2017. június 08., csütörtök 16:32
  16 yoyo

  Az ötlet zseniális. De mi van akkor, ha az emberek egy része hirtelen ráébred, hogy tulajdonképpen, a szíve legmélyén, mindig is a másik oldalhoz tartozott, csak eddig el volt nyomva? Hogyan lehet biztonságosan átszaladni az egyik térfélről a másikra úgy, hogy közben össze ne ütközzenek egymással a nagy torlódásban?
 4. 18 Cheyenne
  Cheyenne
  2017. június 08., csütörtök 16:18
  @nworse

  Marx ideiglenes proletárdiktatúrája maga a delejes hazugság, amit Lenin kiiktatott. A kommunizmus Marx szerint a proletárdiktatúrával megszűntet némely osztályt. De könyörgöm: a kommunizmus mint állapot hogy tartható fenn? Senkinek még csak eszébe se jut a magántulajdon? S akinek eszébe jut? Meg más eszébe jut? Pl. versenyezni akar? Mert azt mondja neki a jobb szebb kell? Nem elhajlásokról van szó, hanem a kommunista mennyország diktatúrájáról. Indirekt módon a humanista locsifecsi mögött nincs más logikai út: a kommunizmusban csak kommunista lehetsz. Nincs választás. A nácizmus nyíltan volt antihumanista, a kommunizmus hazug módon hírdette a humanizmust. Mindkét ideológia a totális uralomra tört: nem tűrtek meg más igazságot, csak a magukét

  A kommunizmus bűneinek relativizálása éppen Orbánék malmára hajtja a vizet: mit nekünk numerus clausus, ide jöhettek a zsidó menekültek, a zsidókat csak a nyilasok nácik vitték, Horthy meg amagyarok nem tehettek róla. Ez a duma.

  Lukácsista oldalról: a komcsik nem égettek embereket, (csak éhhalálra ítéltek, halálra dolgoztattak), ez nem ipari volt (miért is ez a szó a minőségjelzője a népirtásnak? A másféle az nem annyira súlyos? Igaz, hogy Sztálin nominálisan sokkal több embert öletett meg. Akkor a számok és az idő hossza számít? Mi a népirtás mértékegysége? A zsidók a mértékegység vagy az ember? A módszer? Sztálin antiszemitizmusa nem olyan? Mlyen? Mint Horthyé? Akkor? Kinek legyen szobra, kinek ne?

  A Horthy apologéták és a Lukács apologéták, ahogy a náci apologéták és a kommunizmus apologétái BORZASZTÓAN hasonlítanak egymásra. Színről színre. De míg egy futballszurkoló esetében vicces, amikor eltekint saját csapata képességeitől, hibáitól, ezen politikai drukkerek esetében félelmetes, ahogy eltekintenek saját bálványaik szörnyetegikonjaitól (lásd még a kisgecináci Heideggert..)
 5. 17 MonaLujza
  MonaLujza
  2017. június 08., csütörtök 16:17
  Teljesen mindegy, hogy valakit azért küldenek vágóhídra, mert az ideológia azt mondja, hogy milyen családba született (faj, nép, nemzet, etnikum, kisebbség tb.) született, vagy azért, mert az ideológia azt mondja, hogy azért kell meghalnia, mert pl. kicsi az orra, nem barna a szeme, nem komcsik a szülei, nem éljenzi eléggé a kommunista ideológiát, nem tetszik a főnökének, nem akarja kinyalni valamely elvtárs fenekét, túl magas, túl alacsony, nem jó a vallása, nem elég nagyok a füle, túl szőke, túl barna, katonatiszt az apja, stb. Mindkét ideológia ártatlan embereket küld vágóhídra. Nem kell eltúlozni ezt a "faji alapion"-t. És? Semmilyen alapon senkit ne mészároljanak le, ne éheztessenek halálra, ne döntsék dömperekkel a csontsovány hulláikat hatalmas meszesgödrökbe, amit a megmaradtakkal ásatnak ki (lásd Holodomor, ukrán éhínség). Nem jobb, nemesebb, szebb, megbocsáthatóbb dolog azért megdögleni, mert nem kommunista, nem elég szőke, nem elég nagy fülű, nem jó vallású stb. az ember, mintha nem jó családba születve nem jónak vélik a "faját". Aki a jóságos kommunista eszmét ecsetelve ekézi és nácizza itt azt, aki nem lát különbséget aljas ideológiák között, az olvasson kicsit többet, ahogyan már más is írta itt. Semmivel nem alantasabb egy ideológia nevében mészárszékre küldeni ártatlan embereket, mint egy másik ideológia nevében mészárszékre küldeni ártatlan embereket.

  Aki pedig a kommunista tömeggyilkosokat mentegeti, az mentegetheti a jóságos német doktorbácsit is, elvégre annyira jók voltak az ő céljai, hiszen a kísérletekkel a többi embernek akart ő jót, nemde? Nemes célok, szép eszmék, mi?! Sztálin tömeggyilkos hóhér volt, Hitler tömeggyilkos hóhér volt. Nem magasabb rendű dolog zsidóként meghalni, nem elítélendőbb zsidót megölni, mint bárki mást, akivel hasonlót tettek, leöltek, megkínoztak, kifosztottak -- szintén olyan ideológiai alapon, hogy nem tartozott a "kiváltságosok" közé; nagyobb vagy kisebb volt a füle, szőkébb volt, nem jó szakmáét választottak a szülei, nem jó származást az ősei, stb. Ideológiákat kell nézni, és a gyilkos ideológiák nevében gyilkolnak. Kész. A kommunista vörös csillag ugyanúgy tiltott szimbólum, mint a horogkereszt, nem elfelejtendő!!! Sokakat mészároltak a jegyében, ideológiája nevében le.
 6. 16 yoyo
  yoyo
  2017. június 08., csütörtök 14:02
  A népboldogítás és a társadalommérnökösködés mindig addig jó, amíg papíron van, az éles megvalósítás aztán beleszalad megátalkodottakba, reakciósokba, akik javarészt aztán nem értenek a szép szóból, nem marad más, mint közéjük lövetni, internálni, a haladás ellenségeinek kinevezni őket.

  A legegyszerűbb megoldás soha nem jutott eszébe senkinek, a népboldogítás ugyanis nem számol az akadékoskodókkal, az értetlenekkel.

  Pedig egyszerűen kellene húzni egy felező határt, és kijelenteni, hogy aki új világot építene (akár éhgyomorra is), az álljon a hajnalhasadás felöli oldalra, aki a hanyatlást pártolja, menjen a napnyugati fertályra. (aki hezitál, vagy vitatkozni kezd, elég azokat internálni, erőszakkal áttoloncolni, felkoncolni, stb)

 7. 15 rworse
  rworse
  2017. június 08., csütörtök 12:07
  Cheyenne

  "A kommunizmusnak mint ideológiának központi eleme a proletárdiktatúra, az emberi szabadság abszolút megszüntetése. Tagad bármiféle elhajlást. Hatalma fentartásához csak totalitárius eszközökhöz folyamodhat. A proletariátus, a kommunizmis ellenségeit ki kell írtani, mivel maga a kommunista ideológia zárja ki létjogosultságukat a kommunista társadalomban. Ott nem lehetnek másként gondolkodók."


  Nem. Már Marxnál sem az utolsó éveiben, utolsó műveiben, és Marx elődeinek többségénél sem, és Marx utódainak többségénél sem. "Csak" a kommunista-szocialista ideológia bizonyos ágainak lett az egyéb társadalmi formációk-ideológiák (úgynevezett kapitalizmusok, feudalizmusok...) által létrehozott történelmi kényszerhelyzetekben központi eleme az úgynevett proletárdiktatúra és a szabadság erős korlátozása, de ideológiailag ezekben az ágazatokban is csak mint IDEIGLENES kényszerállapot lett volna az úgynevezett proletárdiktatúra a szabadság erős korlátozásával. A történelem persze másképp működik, mint ahogy azt gondolkodók ideológiái és ideológiai intézkedései elképzelik, lásd, persze, viszonylag törvényszerűen alakultak a "bolsevista" ágazati ideológiára alapult félperifériális vagy perifériális országokban azokká a vérnösző, személyi kultuszos rémuralmakká, amikké alakultak, s amikre ma is van még egy-két példa, s amelyek sok alapanyagot szolgáltattak a kommunizmus fekete könyveinek összeállításához, s hogy sokan feljogosítva érezzék magukat fasizmussal-nácizmussal való összemosáshoz. De még a "bolsevizmus" se egynemű, természetesen. Amikor például a második világháború után például Franciaországban kormánytöbbségre jutottak a "bolsevikok", esélye sem volt, hogy Franciaország is "bolsevik" állammá alakuljon. A kommunista ideológia másik nagy ágazata, a szociáldemokrácia pedig a konzervativizmussal és liberalizmussal kiegyezve, megalkudva, megcsinálta Nyugaton a jóléti államot, sőt, némely skandinávogermán országokban a marxi értelemben vett szocializmust működtetik évtizedek óta. Utóbbi is a kommunista ideológia szerves ága, legalább akkora történelmi hatással, mint az úgynevezett bolsevizmus és az abból elhajlott vadhajtások, mint úgynevezett sztálinizmus, maoizmus, Vörös Khmer...
 8. 14 rworse
  rworse
  2017. június 08., csütörtök 11:33
  tiszapolgári, 12

  És nem rendszerspecifikum. Az adott földrajzi helyeken aktuális rendszertől (hát még az eszmétől) nagyjából függetlenül történtek és történnek a faji alapú bűnök. Ma is, amikor a korábbi "szocialista" diktátorok most "kapitalista" diktátorokként csinálják nagyjából ugyanazt, mint korábban a másik rendszerben. Inkább személyfüggő a civilizáció adott helyi fejletlenségén.
  A "létezett/létező kommunizmusok" bűnei persze iszonyatos bűnök, a maiak is (Kína, Dél-Korea...), és persze, a kommunista eszme "proletárdiktatorikus", "bolsevista" ágazatai nagyjából törvényszerűen termeltek ki olyan vérnösző, emberellenes rendszereket, amilyeneket kitermeltek, és persze, a jelenségek sok analógiát mutatnak más önkényuralmak, például a nácizmusok hasonló jelenségeivel. Tehát a kommunizmus mint eszme is sokmindenben eleve bűnös, bizonyos ágai jobban, bizonyos ágai kevésbé - amint igaz ez szinte minden eszme történelmi megvalósulásaira, a legjobb eszmékére is. Mert lásd például, mi a kereszténység lényege, a szentföldi rablóháborúk, az eretnekek elleni autodafék...?

  .,.,.,.

  A fasizmus/nácizmus azonban az, ami, ép elmével elképzelhetetlen, eleve végletesen gonosz, összehasonlíthatatlan más világeszmékkel. Relativizálhatatlan. Nem véletlenül eleve tiltott minden épelméjű társadalomban a II. világháború óta. A kommunista-szocialista eszme pedig nem véletlenül nemhogy nem tiltott, hanem épelméjűbb, a gyökereihez ragaszkodóbb ágait a világ legfejlettebb társadalmaiban nagy elánnal megvalósítják, gyakorolják, fejlesztgetik.
 9. 13 Cheyenne
  Cheyenne
  2017. június 08., csütörtök 10:38
  A kommunizmusnak mint ideológiának központi eleme a proletárdiktatúra, az emberi szabadság abszolút megszüntetése. Tagad bármiféle elhajlást. Hatalma fentartásához csak totalitárius eszközökhöz folyamodhat. A proletariátus, a kommunizmis ellenségeit ki kell írtani, mivel maga a kommunista ideológia zárja ki létjogosultságukat a kommunista társadalomban. Ott nem lehetnek másként gondolkodók.

  A gulag éppen szervezetten iparilag dolgoztatta halálra a rabokat. Az antiszemita kommunista ideológia csak azért nem született meg mert Sztálin meghalt. A zsidókat kiírtotta volna. Lehet nem elégette volna, de nehogy már ez legyen a különbség? Az eggyel jobb ha kiéhezteti vagy halálra dolgoztatja?

  És Lukács ez a kinnisvagyok bennisvagyok, de mindig bentmaradok figura. Aki tudott a gulagról, a sokmillió áldozaról, aki itthon tudott résztvett a kommunista puccsban 1948-ban. Aztán asszisztált a rákosirendszerben. Aztán reformátorként nyomult. Ő tudott minden szörnyűségről, lehet nem tetszett neki, de belefért nála. Ezt sokkal jobbnak tartotta a nugati demokráciáknál. Igazi szörnyeteg volt. De ezt csak Thomas Mann látta meg, és állított neki örök emléket a Varázshegyben..
 10. 12 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2017. június 08., csütörtök 10:18
  9 Cheyenne

  Ráadásul 1945 után nemcsak Kielcében, hanem Miskolcon és Kunmadarosan is volt pogrom, és nemcsak Prágában, hanem Budapesten is volt anticionista per, és ha Sztálin nem hal meg, a kárpátaljai zsidókat kétségkívül kitelepítették volna, és voltak balesetnek álcázott gyilkosságok is, például Solomon Mihoelszt, a Moszkvai Jiddis Színház vezető színészét is így ölték meg.

  De ez mégsem fogható ahhoz a méretét és a jellegét tekintve is IPARI emberirtáshoz, amit a nácik műveltek, egyébként nemcsak a zsidókkal, a cigányokkal és a keleti szlávokkal, hanem a kommunistákkal és a melegekkel is.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Díszlet vagy őrhely
Parlamenti bojkott?
Mártonffy Marcell teológus
A pokolról és az örök kárhozatról
Könyvmelléklet
Salman Rushdie-interjú, Sikerlista
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs