Nem dobják ki a Fideszt az Európai Néppártból, de Orbánnak meg kellett ígérni, hogy rendezi a CEU ügyét

  • narancs.hu
  • 2017. április 29.

Külpol

A szombati EU-csúcs előtt alaposan beleszálltak a magyar miniszterelnökbe, végül Orbán megúszta egy kokival.

Az Európai Néppárt frakciója szombat délelőtt zárt ülésen tárgyalt egyebek közt a CEU ügyéről; előzetesen annyit közölt Siegfried Mureșan szóvivő, ha a magyar miniszterelnök nem veszi figyelembe Brüsszel ajánlásait, akkor bizony jönnek a szankciók. Hogy pontosan milyen szankciók és mikor, azt nem tudni, mindenesetre úgy tűnik, a Fidesz ezt a kört megúszta, legalábbis a tanácskozás után ezt kommunikálják a felek.

Morcos

Morcos

Fotó: MTI

 

Már nem volt elég a párbeszéd

A tanácskozás után a néppárti szóvivő Twitter-üzenetében arról írt, hogy Orbán Viktor biztosította az Európai Néppárt elnökségét arról, hogy teljesíteni fogja a kéréseiket. A párt kiadott egy hivatalos közleményt is, ebben megemlítik, hogy a pártcsaládon belüli nézeteltéréseket általában párbeszéd útján rendezik, egy darabig így volt ez a Fidesszel is, de úgy látták, hogy ez már önmagában nem elegendő. Felszólították Orbán Viktort, hogy tegyenek eleget az Európai Bizottság elvárásainak, amely a napokban kötelezettségszegési eljárást indított a CEU-törvény miatt. Erre hivatalosan egy hónapja van a magyar kormánynak, de az Európai Néppárt igyekszik felgyorsítani a folyamatokat, hiszen ha harminc nap alatt nem hátrál meg a magyar kormány, akkor hosszas pereskedés jöhet, amelynek a végén talán büntetést is kap Magyarország, viszont addigra a CEU el is lehetetlenülhet.

A szintén a néppárti egyeztetéssel foglalkozó Reuters azt írta, hogy Manfred Weber frakcióvezető kijelentette: ha Orbán nem reagál számukra megfelelően, akkor „annak következményei lesznek”. A kizárás lehetőségéről is írnak, de ezt hivatalosan senki sem erősítette meg. A Politico arról is beszámolt, hogy Weber felszólította a magyar kormányt: tartsák tiszteletben a tudomány szabadságát.

Tényleg meghátrált a magyar kormány?

Az MTI Siegfried Mureșan szóvivőre hivatkozva közölte: Orbán Viktor miniszterelnök leszögezte, hogy kormánya teljes mértékben eleget kíván tenni az Európai Bizottság által a magyar felsőoktatási törvény módosítása kapcsán támasztott feltételeknek. Ez azt jelenti, hogy a magyar kormánynak egy hónapon belül elő kell állni egy tervezettel, hogy miként kívánja összhangba hozni a vitatott törvényt a brüsszeli testület elvárásaival.

A tanácskozáson szintén részt vevő Rogán Antal a helyszínen úgy nyilatkozott a köztévének, hogy Orbán Viktor az ülésen a CEU kapcsán világossá tette, „mi úgy ítéljük meg, hogy a Magyarországon működő, Soros alapítású Közép-európai Egyetem létét semmilyen jogszabály-módosítás nem fenyegeti”. Hozzátette, hogy továbbra is biztosított az intézményben folyó oktatás és a tudományos kutatás szabadsága, az egyetem új évfolyamot is indíthat. Ugyanakkor a kormány kész áttekinteni minden nemzetközi szerződésben szereplő kérdést, ami a külföldi diploma kiadásához szükséges, de Magyarországon egy egységes szabályozásnak kell érvényesülnie – hangsúlyozta a miniszter.

A néppárti közleményben nem csupán a CEU ügye miatt mennek neki Magyarországnak. Kitérnek a civilek elleni offenzívára és a nemzeti konzultációra is, illetve azt is kijelentik, hogy már elviselhetetlenné vált a Fidesz Európai Unió elleni támadása, az „Állítsuk meg Brüsszelt!” kampány pedig teljességgel elfogadhatatlan, ráadásul félrevezető.

Figyelmébe ajánljuk