Nem lettek olyan ütősek az Észak-Korea elleni szankciók, ahogy azt Trump szerette volna

  • MTI/narancs.hu
  • 2017. szeptember 12.

Külpol

Kínával és Oroszországgal kellett alkudozni a konszenzusos döntésért.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb egyhangú határozatban további szankciókat szavazott meg Észak-Korea ellen helyi idő szerint hétfőn este, miután Phenjan szeptember 3-án kísérleti hidrogénbomba-robbantást hajtott végre.

A szankciók megtiltják az észak-koreai textilexportot és felső határt szabnak a nyersolajimportnak. Az Egyesült Államok ennél szélesebb körű és keményebb büntető intézkedéseket javasolt, de Oroszország és Kína támogatásának megszerzéséhez engednie kellett.

Nikki Haely amerikai és Liu Csie-ji kínai ENSZ-nagykövet

Nikki Haely amerikai és Liu Csie-ji kínai ENSZ-nagykövet

Fotó: Justin Lane / MTI/EPA

2006 óta ez volt a kilencedik határozat, amelyet a világszervezet 15 tagú testülete egyhangúlag hozott meg, hogy megbüntesse az ázsiai diktatúrát nukleáris programjáért, rakétakísérleteiért és robbantási tesztjeiért. Az eddigi büntető intézkedések nem hoztak eredményt, nem sikerült Phenjant tárgyalóasztalhoz kényszeríteni.

A most meghozott szankciók érzékenyen érinthetik az országot. Észak-Korea legfontosabb exportcikke ugyanis – a feketeszén és az ásványi anyagok után – tavaly a textiláru volt. A textil 80 százalékát a kínai piacon értékesítették.

Az új szankció betiltja a cseppfolyósított gáz importját, évi kétmillió hordóban maximalizálja a finomított olajból készült termékek behozatalát, és a jelenlegi szinten maximalizálja a nyersolaj bevitelét az országba. A Reuters brit hírügynökség – meg nem nevezett forrásokra hivatkozó –adatai szerint Phenjan évente 4,5 millió hordó finomított olajterméket és 4 millió hordónyi nyersolajat importál.

A határozat felszólítja a nemzetközi közösség országait, hogy a nyílt vizeken ellenőrizzék a teherhajókat, amennyiben az a megalapozott gyanújuk, hogy embargó alá eső árukat szállítanak.

A BT voksolása után Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet leszögezte: "ezzel befejeztük Észak-Korea ösztökélését, hogy helyesen cselekedjék, mostantól teszünk is annak érdekében, hogy megakadályozzuk a helytelen dolgok elkövetésében". A szavazás utáni rövid beszédében az amerikai misszióvezető hangsúlyozta, az új szankciók elfogadásának sikere Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök "erős kapcsolatának" köszönhető.

Figyelmébe ajánljuk