Nemzetközi médiumoknak otthont adó épületet robbantott fel Izrael

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. május 15.

Külpol

A hadsereg előre figyelmeztette az újságírókat, hogy hagyják el az épületet. 

Szombat délután egy izraeli légicsapás a Gázai övezetben romba döntött egy 12 emeletes épületet, amely több médium irodájának, köztük az AP amerikai hírügynökségnek és az al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak is otthont adott.

A művelet előtt egy órával az izraeli hadsereg figyelmeztetést adott ki, hogy ürítsék ki az épületet, amelyet azonnal meg is tettek. A katari székhelyű al-Dzsazíra élőben közvetítette, ahogy az épület összeomlott. "Ezt a csatornát nem fogják elhallgattatni, ezt  garantálhatjuk" - kommentálta a képsorokat a hírtelevízió újságírója.

Hétfő óta ez volt az ötödik toronyház, amelyet az izraeli légierő lerombolt.

Az izraeli hadsereg a Twitteren azt közölte, hogy a toronyház bombázásával az iszlamista Hamász katonai hírszerzését vették célba. "Az épületben civil médiumok irodái működtek, de ezek mögött a Hamász terrorszervezet rejtőzött, és a sajtóirodákat emberi pajzsként használták fel" - közölték. Az izraeli hadsereg szerint a Hamász a katonai felszereléseit szándékosan a Gázai övezet sűrűn lakott városnegyedeiben helyezte el.

A toronyház megsemmisülése után a Hamász egy szóvivője jelezte, meg fogják torolni a légi csapást.

Pár órával korábban egy háromemeletes lakóházat ért találat Gázában, két nő és nyolc gyerek életét vesztette. Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy a Hamász hírszerzési központját, valamint alagutakat támadtak.

A rakétaháború hétfőn kezdődött Izrael és gázai szélsőséges iszlamista szervezetek között, miután Jeruzsálemben összecsapások zajlottak palesztinok és izraeli biztonságiak között az iszlám vallás Mekka és Medina után harmadik legszentebb helyén, az al-Aksza mecsetnél.

Figyelmébe ajánljuk