Az Európai Néppárt a médiaszabadságért aggódik, de a Fidesz EP-képviselője szerint minden a legnagyobb rendben van

  • narancs.hu
  • 2018. március 20.

Külpol

Mert csak az jelenhet meg, amit a szerkesztők vagy a tulajdonosok akarnak.

"Miután az utolsó magyarországi független regionális napilapokat kormányközeli oligarchák vették át, a magyar kormány a közelmúltban kiterjesztette ellenőrzését a médiára, és a Riporterek Határok Nélkül szerint a magyarországi médiakoncentráció példátlanul »groteszk« szintet ért el" - áll az Európai Parlament (EP) oktatási és kulturális bizottságának véleménytervezete Magyarországgal kapcsolatban, amiről hétfőn vitáztak a testületben, írja a Magyar Nemzet. A felsőoktatásról, a romák szegregációjáról és a médiahelyzetről szóló dokumentum csak egy része annak a nagy, átfogó országjelentésnek, ami alapján az EP eldönti, hogy javasolja-e a 7. cikkely szerinti eljárás megindítását (aminek a vége az is lehet, hogy a tagállam szavazati jogát felfüggesztik).

A dolog érdekessége az, hogy az Európai Néppárt (EPP), a Fidesz európai pártcsaládja komolyan bírálta a kormányt, felszólalásukat azzal kezdték, hogy "a magyarországi helyzet aggasztó". Kritizálták a felsőoktatási törvény módosítását, felszólaltak a romák szegregációjának hiányosságai mellett és kifejezték aggodalmukat a média szabadsága miatt, amit például a Népszabadság bezárásával illusztráltak: "a Népszabadságot ugyan nem közvetlenül a kormány záratta be, azonban több hír szól arról, hogy a kormányhoz közel álló üzleti körök döntöttek a napilap megszüntetéséről".

A lap beszámolója szerint a magyar kormányt Bocskor Andrea, a Fidesz–KDNP EP-képviselője igyekezett megvédeni, aki olyanokat mondott, hogy:

 

  • "Magyarország az európai érdekeket képviseli,
  • csak a CEU-n múlik, hogy mikor tesz eleget a törvény előírásainak,
  • a romák szegregációja szerinte Magyarországon sokat javult,
  • a magyar törvények garantálják a sajtószabadságot, mert csak olyan tartalmak jelenhetnek meg, amilyet a szerkesztők vagy a tulajdonosok akarnak."

 

(Magyar Nemzet)

Figyelmébe ajánljuk