November közepéig kellene megállapodni a Brexitről

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. szept. 02., 15:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Michel Barnier, az EU főtárgyalója szerint.

Kész a tárgyalások rövid idejű meghosszabbítására, de november közepére be kell fejezni a Brexit előkészítését – jelentette ki Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója.

Nagy-Britannia március 30-án kívánja elhagyni az Európai Uniót, a felek eredetileg még az október 18–19-i uniós csúcs előtt szerették volna nyélbe ütni a válásról szóló megállapodást, hogy elegendő időt hagyjanak a parlamenteknek az ügylet jóváhagyására.

Barnier, aki a héten Berlinben tárgyalt, a Frankfurter Allgemeine Zeitung vasárnapi számának azt mondta: „ha figyelembe vesszük a távozási megállapodás ratifikálásához a brit törvényhozásnak és az Európai Parlamentnek szükséges időt, akkor a tárgyalásokat november közepéig le kell zárni. Nincs több időnk. Amire szükségünk van, az a politikai döntések meghozatala” – tette hozzá.

A tárgyalások ugyanakkor jelenleg zsákutcában vannak a főbb kérdésekben, többek között abban, miképpen lehet megoldani az Ír Köztársaság és az Egyesült Királyság részét képező Észak-Írország közötti határellenőrzés kérdését, továbbá az EU és Nagy-Britannia közötti kereskedelmi kapcsolatokat.

Ebben a megoldhatatlan helyzetben a felek lebegtetni kezdték a tárgyalások lezárására szabott határidő kitolásának ötletét. Dominic Raab brit Brexit-ügyi miniszter is úgy vélekedett a héten, hogy nem lehetséges betartani a kitűzött határidőt.

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. szept. 02., 15:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...