Olajembargó: Charles Michel optimista, von der Leyen kevésbé

  • narancs.hu
  • 2022. május 25.

Külpol

Eltérő üzeneteket küldenek az EU vezetői a jövő heti uniós csúcs előtt.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke egy szerdai sajtótájékoztatón bizakodásának adott hangot azt illetően, hogy az uniós állam- és kormányfők jövő heti csúcstalálkozójáig sikerül megoldani a vitás kérdéseket az orosz olajembargó ügyében. 

Hozzátette ugyanakkor, hogy ez rengeteg párbeszédet fog igényelni - írja a CNN.

Az orosz kőolajra kivetendő embargót már csak a magyar kormány vétózza, Orbán Viktor tegnap levelet küldött Michelnek, amiben azt kérte, ne is vegyék napirendre az ügyet az Európai Tanács május 30-31-ülésén, amíg nem válik világossá, milyen pénzügyi segítséget adna az unió Magyarországnak az orosz olajról történő leváláshoz.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Michelnél jóval kevésbé mutatkozott optimistának. A davosi világgazdasági fórumon arról beszélt újságíróknak, hogy az olajembargó ügye technikai kérdés, ezért az Európai Tanács nem is a megfelelő fórum a megoldására. 

"Nem akarok hamis várakozásokat kelteni" - mondta az uniós tagállamok vezetőinek jövő heti csúcstalálkozójáról a Bizottság elnöke. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk