Orbán Viktor szlovén protezsáltja nyerte a szlovéniai parlamenti választást

  • narancs.hu
  • 2018. június 4.

Külpol

De nem eléggé, mert ez még kevés az önálló kormányalakításhoz.

Az MTI tájékoztatása szerint az eddig ellenzékben lévő, jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) 24,96 százalékkal nyerte meg az előrehozott parlamenti választást. A választási győzelemmel az SDS 25 parlamenti mandátumhoz jutott. Második helyen Marjan Sarecnek, Kamnik város polgármesterének balközép pártja, a Marjan Sarec Listája (LMS) jutott be 12,66 százalékkal, harmadikként pedig a Szociáldemokrata Párt (SD) futott be 9,92 százalékkal.

Az említett pártokon kívül a 4 százalékos parlamenti küszöb felett teljesített Miro Cerar ügyvivő kormányfő pártja, a Modern Közép Pártja (SMC) 9,75 százalékkal (10 mandátum), a Baloldal (Levica) 9,29 százalékkal (9 mandátum), az Új Szlovénia (NSi) 7,13 százalékkal (7 mandátum), Alenka Bratusek volt miniszterelnök pártja (Stranka AB) 5,12 százalékkal (5 mandátum), a nyugdíjaspárt (DeSUS) 4,91 százalékkal (5 mandátum) és a Szlovén Nemzeti Párt (SNS) 4,20 százalékkal (4 mandátum).

Az eredmények alapján azonban sem az SDS, sem az LMS nem tud majd kompromisszumok nélkül kormányt alakítani, mivel egyikük sem tudott elegendő szavazatot begyűjteni. Önálló kormányalakításhoz minimum 46 képviselő támogatására van szükség a 90 fős parlamentben.

A garantált magyar kisebbségi képviselői helyért ketten versengtek: Sobocan Gabriella, az előző képviselő, Göncz László munkatársa a szavazatok 39,97 százalékát szerezte meg, míg Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke, Lendva alpolgármestere 30,32 százalékot ért el.

A részvételi arány egyébként hasonlóan alakult a négy évvel korábbihoz: a szavazásra jogosultak 51,97 százaléka ment el voksolni.

Borut Pahor kormányfő korábban már kijelentette, hogy a relatív győztesnek, ez esetben elsőként Janez Jansának ad mandátumot a kormányalakításra. Ezután a parlamentnek legkorábban 48 órán múlva, legkésőbb 7 napon belül szavaznia kell a miniszterelnök-jelöltről. Amennyiben nem jár eredménnyel a szavazás, az államfő 14 nap múlva új miniszterelnököt jelölhet, de a parlamenti pártok is megtehetik ezt, ehhez legalább 10 aláírásra van szükség.

Jansa jelezte: tisztában van vele, hogy a koalíciós tárgyalások nem lesznek könnyűek.
"Meg kell várni, hogy kihűljenek a felforrósodott fejek" - mondta a választások éjszakáján.

A szlovéniai választás hátteréről korábban részletesen írtunk.

Ma eldől, működnek-e az orbáni módszerek Szlovéniában

Választásokat tartanak délnyugati szomszédunknál. A Fidesz mindent megtett, hogy a jobboldal nyerjen, számolatlanul adta a pénzt Janez Janša pártjának.

Figyelmébe ajánljuk