Orbán Viktor 500 férőhelyes onkológiai kórházat építtet, és 440 millió euró értékben átfogó kötött segélyhitelprogramot indít

  • narancs.hu
  • 2017. szeptember 25.

Külpol

Na, de hol?

Orbán Viktor Vietnamban címmel hír- és képáradat zúdul ránk az MTI-ből. Reggel óta a "közszolgálati" média több fronton is nyomatja, hogy Magyarország miniszterelnöke hivatalos vietnami látogatáson Hanoiban vendégszerepel, ahol sok szépet és jót mondott a vietnamiakról.

false

 

Fotó: MTI

Különleges kapcsolatot szeretne kiépíteni a kormány Magyarország és Vietnam között – mondta Orbán Viktor kormányfő a Nguyen Xuan Phuc vietnami miniszterelnökkel folytatott tárgyalását követő közös sajtótájékoztatón.

false

 

Fotó: MTI

Orbán kifejtette, hogy Magyarország azért választotta Vietnamot térségi stratégiai partnerének, mert hosszú ideje jó a diplomáciai együttműködés a két ország között, továbbá mert mintegy háromezer olyan vietnami állampolgár van, aki az iskolai képzettségét Magyarországon szerezte, Magyarországon pedig él egy becsületes és szorgalmas családokból álló többezres vietnami kolónia. A miniszterelnök azt is kiemelte, hogy stratégiai elemzők szerint a következő harminc évben Vietnam lesz a világ egyik leggyorsabban fejlődő országa.

A magyar miniszterelnök szerint a következő évtizedekben erősödni fog az a tendencia, hogy a világgazdaság fókusza Nyugatról keleti irányba tolódik, és ehhez az új világhelyzethez a Nyugatnak is igazodnia kell, ami azonban nem könnyű folyamat. Orbán Viktor szerint a Nyugatnak együtt kell élnie azzal az új világhelyzettel, hogy „a következő évtizedekben nem ő fújja a passzátszelet”.

Persze, Közép-Európa ugyanakkor jól halad előre az alkalmazkodásban Orbán szerint: a közép-európai országok szélesebb kapcsolatokat építettek ki a világ keleti felével, mint jó néhány nagy, meghatározó európai ország.

false

 

Fotó: MTI

Orbán Viktor négy olyan területet is megjelölt, ahol Magyarország a továbbiakban is jól tudna segíteni Vietnamnak: ilyen az egészségügyi ipar, a vízgazdálkodás és vízipar, az informatika, valamint a mezőgazdaság, különös tekintettel az élelmiszer-biztonságra.

Orbán Viktor Hanoiban azt is bejelentette, hogy Magyarország kórházat épít Vietnamban. A megállapodásról később Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta, hogy Magyarország és Vietnam között már lebonyolítottak két sikeres kötött segélyhitelprogramot, ezek egy víztisztítómű és egy tartományi népesség-nyilvántartási rendszer kivitelezését foglalták magukban.

Erre alapozva indult meg egy egészségügyi témájú kötött segélyhitelprogram, amelynek keretében Can Tho városában 60 millió euróból 500 ágyas onkológiai kórházat épít Magyarország. Hétfőn az Eximbank pedig már alá is írta az erről szóló finanszírozási szerződést.

Szijjártó közlése szerint a vietnami gazdaság bővülését, igényeit, valamint a nemzetközi szinten is versenyképes magyar iparágakat látva most olyan döntés született, hogy egy minden eddiginél nagyobb és átfogóbb kötött segélyhitelprogramot indít Magyarország 440 millió euró értékben.

Eddig 11 vietnami projekt megvalósításáról állapodtak meg: öt vízgazdálkodási – egy víztisztítómű, egy vízerőmű, valamint városi csatorna- és vízhálózatok modernizálása, illetve építése – és négy egészségügyi projektről, utóbbi három általános és egy szülészeti-nőgyógyászati kórház építését foglalja magában. A fennmaradó két beruházás közül az egyik egy radioaktív sugárzást mérő rendszer kiépítése, a másik pedig az elektronikus személyi igazolványok bevezetésére vonatkozó projekt.

Figyelmébe ajánljuk