Oroszországban az újságokat is külföldi ügynökként regisztálják
putyin22.jpeg

Oroszországban az újságokat is külföldi ügynökként regisztálják

  • MTI
  • 2017. november 15.

Külpol

Egyhangúlag elfogadta az orosz parlament alsóháza szerdán azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi a külföldi vagy a határon túlról finanszírozott sajtóorgánumok külföldi ügynökként történő bejegyzését.

A törvénymódosítást arra válaszul fogadták el a képviselők, hogy az Egyesült Államokban hétfőn külföldi ügynökként jegyeztették be az orosz állam által működtetett RT America televíziót, amelyet Washingtonban azzal vádoltak meg, hogy propaganda terjesztésével beavatkozott a tavalyi amerikai elnökválasztási kampányba. A jogszabályi változtatást várhatóan a jövő héten jóváhagyja a felsőház is, és Putyin aláírásával emelkedik majd törvényerőre.
A törvénymódosítás azokat a médiumokat érinti, amelyek külföldi kormányok, kormányszervek, külföldi állampolgárságú vagy állampolgársággal nem rendelkező személyek, avagy azok megbízottjai részéről részesülnek pénzügyi vagy más anyagi támogatásban. A szabályozás kiterjed azokra a sajtóorgánumokra is, amelyeket az ilyen forrásokból részesülő orosz jogi személyek támogatnak.
A törvénymódosítás nem érinti az orosz tömegtájékoztatási eszközöket, azokat sem, amelyeknek külföldi résztulajdonosaik vannak. A változtatás az érintett médiumokra kiterjeszti a hivatalos megítélés szerint politikai tevékenységet folytató, külföldi ügynökként működő nem kormányzati szervezetekre (NGO) vonatkozó törvény hatályát. Annak eldöntése, hogy mely tömegtájékoztatási eszközöket sorolják be az ügynök kategóriába, a kormány illetékessége lesz. Az új szabályozás értelmében az ekként bejegyeztetendő médiumoknak nyilvánosan be kell jelenteni, hogy külföldi ügynökként működnek, és rendszeresen be kell számolniuk pénzügyeikről és személyzeti politikájukról.

Figyelmébe ajánljuk