Országok, ahol a miniszterelnök is büszkén vonul a Pride-on

  • Gera Márton
  • 2018. július 6.

Külpol

Írországban még a kereszténydemokrata politikus is menetel. Nálunk nagyon más a helyzet.

Szinte napra pontosan egy héttel az idei Pride-felvonulás előtt beszélt arról Novák Katalin családügyi államtitkár, hogy vigyázni kell, mivel vannak fenyegető jelek, amelyek azt mutatják, hogy sokan meg akarják bontani a család egységét. Novák egyértelműen utalt a homoszexuálisokra, akikkel kapcsolatban azt mondta, hogy nem élhetnek igazi családban, mert szerinte a családhoz egy férfi és egy nő kell. Ez a gondolat elég jól mutatja, hogyan viszonyul a kormány a homoszexuális párokhoz: Orbán Viktor három éve például azt találta mondani, hogy hálás a magyarországi homoszexuálisok közösségének, mert „nem azt a provokatív viselkedést folytatják”, amit szerinte a nyugati országokban látni. Amikor pedig néhány évvel ezelőtt a 444.hu megkérdezte Orbánt, hogy megy-e a Pride-ra, ő csak annyit mondott, hogy nem kapott meghívót, ami egyébként nem volt igaz, mert a szervezők több ízben is hívták. Tarlós István is válaszolt akkor, a szokásos stílusban. „Én a másik oldalon állok” – mondta Budapest főpolgármestere, aki két évvel később már visszataszítónak nevezte a Budapest Pride-ot.

Máshogy is lehetne

Kormánypárti politikus nem vett részt az elmúlt évek felvonulásain. Pedig a jelenlétüknek egyértelmű üzenetértéke lenne. Karlik Cintia, a Pride szóvivője azt mondja, a politikusok és kormánytagok részvétele mintául szolgálhatna a társadalom számára, Karlik ezért is tartja elképesztően károsnak az olyan mondatokat, amilyeneket például Tarlós István mondott a rendezvény kapcsán. Az Amnesty International 2013-ban pedig azt írta, hogy az ország vezetőinek részvétele a Pride-on azt üzenné az ország számára, hogy szexuális orientációtól és nemi identitástól függetlenül minden magyar állampolgár a nemzet teljes jogú és értékű tagja. Magyarország ugyan nem tartozik közéjük, de vannak országok, ahol a vezető politikusok pont ezt üzenik a jelenlétükkel.

Kanada

Justin Trudeau már hivatalának második évében felvonult a torontói Pride-on. Ezzel ő volt az ország első vezetője, aki részt vett a melegfelvonuláson, ahol a torontói polgármester és Trudeau kormányának más tagja is megjelent. Trudeau egyébként a rá jellemző lazasággal azt mondta, egyáltalán nem kellene nagy dolognak lennie, hogy egy miniszterelnök részt vesz a felvonuláson, sőt, szerinte mostantól Kanadában nem is lesz nagy dolog. Ezzel nem lódított, hisz a következő évben is elment a Pride-ra.

Justin Trudeau and family march in Toronto Pride Parade

Justin Trudeau and his family marched alongside Ontario Premier Kathleen Wynne and other dignitaries in Toronto's Pride Parade on Sunday. The prime minister delivered a message of inclusivity at the start of the procession.

Írország

Írországban először tavaly vett részt miniszterelnök a Pride-on. Leo Varadkar, az ország kereszténydemokrata, már korábban coming outoló vezetője júliusban csatlakozott az ünneplők ezreihez, és akkor azt mondta, arra szeretné használni a pozícióját, hogy nemcsak az országban, hanem az egész világon megerősítse az LMBTQ-jogokat. Bár Írországban még a kilencvenes évek elején is büntették az azonos nemű emberek közötti kapcsolatot, 2015-ben már népszavazáson mondták ki a lakosok, hogy támogatják a melegházasságot.

Varadkar makes historic speech at Dublin Pride 2017

Leo Varadkar speech at Smithfield for Dublin Pride Parade.

Új-Zéland

Új-Zélandon idén februárban írt történelmet az ország 39 éves, első nő miniszterelnöke. Jacinda Ardern személyében ugyanis először vett részt vezető politikus az Auckland Pride-on, de Ardern nemcsak vonult, hanem meg is nyitotta a rendezvényt. Az új-zélandi Pride rendezője akkor azt mondta, ez a kiállás nemcsak azt üzeni, hogy progresszív kormány vezeti az országot, hanem azt is, hogy a kormány mindenkiért kiáll.

Koszovó, Szerbia

Koszovóban tavaly rendeztek először melegfelvonulást, de már az első rendezvény maga mögé tudta állítani az ország elnökét és a kormány több politikusát. A Pristinában tartott Pride-on ugyanis részt vett Koszovó elnöke, Hashim Thaçi is, s azt mondta, hogy mindenkinek joga van ahhoz, hogy kinyilvánítsa hitét és identitását. A Koszovó függetlenségét a mai napig eltagadó szomszédos Szerbiában is az ünneplőkkel vonult az ország kormányfője. A homoszexualitását nyíltan vállaló Ana Brnabić szerint ezzel az ország azt üzeni, hogy tiszteli a különbözőségeket, és nem tűr semmilyen gyűlöletbeszédet. Az országban az utóbbi években valóban változások kezdődtek: míg korábban az ellentüntető neonácik miatt többször is betiltották a felvonulást, tavaly már csupán néhány tiltakozó zavarta meg a belgrádi Pride-ot.

Polgármesterek, miniszterelnöki üzenetek

Bár a világ legtöbb országában a vezetők nem jelennek meg a melegfelvonuláson, az üdvözlő- és támogatóüzenetek egyáltalán nem ritkák. Nagy-Britanniában Theresa May folytatta elődje szokását, és tavaly videóval üzent a Pride résztvevőinek, de így tett Emmanuel Macron is, aki tavaly a Twitteren üzent a felvonulóknak. Vannak ugyanakkor városok, ahol a polgármesterek nem visszataszítónak nevezik a Pride-ot, hanem a menet élén vonulnak: Anne Hidalgo, Párizs polgármestere többször is részt vett a felvonuláson, és hasonlóan tett London polgármestere, Sadiq Khan is, aki már megválasztása évében részt vett a Pride-on.

Karlik Cintia a magyarnarancs.hu-nak azt mondta, hogy a szombati Pride-felvonulásra szokás szerint az összes parlamenti politikusnak küldtek meghívót. A kormánypártiaktól idén sem jött válasz, az MSZP, a DK, a Párbeszéd, a Liberálisok, a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt viszont jelezte, hogy ott lesz a rendezvényen.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.