Országos polgári engedetlenségi mozgalmat hirdettek Örményországban

  • narancs.hu
  • 2018. május 2.

Külpol

Az ellenzéki vezetőt nem választották meg miniszterelnöknek, útblokádok jönnek.

Kedden este kilenc órán át tárgyalt a parlament arról, hogy megválasszák-e az ellenzéki vezető Nikol Pasinjánt miniszterelnöknek, de a tanácskozás végül nem járt sikerrel: 56-45 arányban leszavazták Pasinjánt. Ezért egy hét múlva újra szavazásra bocsátják, ha akkor sem jutnak dűlőre a politikusok és nem lesz eredményes a szavazás, feloszlatják a parlamentet.

Közben Pasinján országos polgári engedetlenségi akciót hirdetett. "Blokkolni fogjuk az utakat, a reptereket, a metrót, a vasutat és minden mást, amit csak blokkolni lehet" – mondta kedden este támogatóinak az örmény fővárosban. Hozzátette: ha mindenki részt vesz a mozgalomban, teljes győzelmet arathatnak az örmény emberek. A harcnak viszont erőszakmentesnek és békésnek kell lennie, figyelmeztetett.

false

Szerda reggel az MTI arról számolt be, hogy ellenzéki tüntetők lezárták a Jereván felé vezető egyes utakat, illetve a kereszteződéseket az örmény fővárosban, és a repülőtér felé vezető utakat.

Az örmény tüntetésekről itt írtunk bővebben.

11 nap alatt elzavarták Jerevánban az új miniszterelnököt

Ezek az örmények tudnak valamit. 11 nap tüntetés után a lemondott Szersz Szargszján örmény miniszterelnök. Szargszján két cikluson keresztül, összesen 10 évig töltötte be az elnöki pozíciót Örményországban, és mandátuma lejártával az alkotmány szerint távoznia kellett volna. Ezt azonban nem tette meg, hanem egy 2015-ös népszavazásnak köszönhetően úgy módosították az alaptörvényt, hogy az elnöki rendszert kancellárivá állítsák át.

Figyelmébe ajánljuk