Polgári kezdeményezés vetne véget az uniós pénzek lenyúlásának

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. szeptember 19.

Külpol

A kezdeményezők szankcionálnák, ha egy ország nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez.

Az Európai Bizottság úgy döntött, nyilvántartásba veszi az uniós források esetében előforduló csalások megelőzését sürgető európai polgári kezdeményezést - közölte az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testülete szerdán.

A tájékoztatás szerint a polgári kezdeményezés fokozott ellenőrzések és szigorúbb szankciók alkalmazását szorgalmazza azokban a tagállamokban, amelyek nem csatlakoznak az Európai Unió pénzügyi érdekeit védelmező Európai Ügyészséghez. Magyarország a kevés kimaradó tagállam között van.

Nyomozás kizárva

Az eredeti elképzeléshez képest szerényebb hatáskörökkel állhat fel az Európai Ügyészség, de Magyarország így is kivonná magát a hatálya alól. Brüsszelből az uniós támogatások megvonásával fenyegetik a kormányt.

A kezdeményezés élét ugyanakkor elveheti, hogy a biztosi testület megállapította: a támogató nyilatkozatok gyűjtésének  feltétele, hogy azok olyan javaslatok támogatására irányulnak, amelyek nem tesznek különbséget a tagállamok között kizárólag az Európai Ügyészségben való részvételük alapján. Ez arra vezethető vissza, hogy az uniós szerződések értelmében nem lehet különbséget tenni a tagállamok között kizárólag azon az alapon, hogy részt vesznek-e egy megerősített együttműködésben vagy sem. Csak akkor megengedett az az ilyen különbségtétel, ha objektíven indokolt, például amennyiben bizonyítható, hogy az unió pénzügyi érdekei eltérő szintű védelemben részesülnek a tagállamokban - tették hozzá.

A  nyilvántartásba vételre vonatkozó döntés csak a javaslat jogi elfogadhatóságát érinti. A bizottság ebben a szakaszban nem vizsgálta a javaslat tartalmát - közölték.

Amennyiben a kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, az uniós bizottságnak három hónapon belül reagálnia kell arra. A bizottság eldöntheti, hogy helyt ad-e a kérelemnek vagy elutasítja azt, de döntését mindkét esetben indokolnia kell.

Figyelmébe ajánljuk