Politico: a magyarok torpedózták meg az EU Trump-ellenes egységét

  • narancs.hu
  • 2017. december 16.

Külpol

Csak összejön már az a randi.

Magyarország akadályozta meg a Politico értesülései szerint, hogy hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatban ítéljék el Donald Trump lépését, miszerint elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, komoly krízist idézve ezzel elő a Közel-Keleten. A lap diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a magyar kormány Budapestről más visegrádi országokat is igyekezett meggyőzni arról, hogy a V4-ek együtt bontsák meg a közös EU-s Trump-ellenes nyilatkozatot tevők egységét. Ez végül nem jött össze, Magyarország magára maradt, bár ennek ellenére sikerült a közös fellépést megakadályoznia.

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint nem volt hivatalos nyilatkozattervezet sem, amiről szavazni lehetett volna, vagyis nem volt mit meghackelni.

Ehhez képest a Politico szerint több EU-s diplomata fene dühös amiatt, hogy a magyarok hozzáállása miatt már nem egységes az EU a Trumppal szembeni ügyekben sem.

A magyarok renoméját illetően persze nem oszt, nem szoroz a kormány újabb dacos ámokfutása. De a nagy randira alighanem így is sokáig kell még várni.

(Politico, 444.hu)

Figyelmébe ajánljuk