Putyin gyorsan visszavágott az újabb amerikai szankciók hírére

  • Narancs.hu/MTI
  • 2017. július 28.

Külpol

Diplomatákat tilt ki, ingatlanokat vesz vissza az orosz elnök.

Válaszlépéseket jelentett be pénteken az orosz külügyminisztérium, miután előző este az amerikai szenátus nagy többséggel megszavazta az Oroszország elleni újabb szankciókat bevezető törvénycsomagot.

Oroszország felszólította Washingtont, hogy szeptember 1-jéig csökkentse 455 főre oroszországi diplomatáinak és műszaki-adminisztratív személyzetének számát, ugyanannyira, ahány orosz külügyi alkalmazott az Egyesült Államokban dolgozik. Az első értékelések szerint ez több száz amerikai diplomata kiutasítását jelentheti.

Moszkva azt is tudatta, hogy az amerikai nagykövetség munkatársait augusztus 1-jétől kitiltják a külképviselet által eddig használt moszkvai raktárakból és az orosz főváros Szerebrjannij Bor elnevezésű zöldövezetében található üdülőkomplexumból.

Világossá tették azt is, hogy ha az Egyesült Államok további orosz diplomatákat utasít ki az országból, akkor Moszkva is hasonlóképpen fog eljárni. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő közölte: a Kreml nem várta meg, amíg Donald Trump aláírja a törvényt, mert „a szenátus határozata után a kérdés technikailag eldőlt”.

Barack Obama előző amerikai elnök kormánya a tavaly novemberi amerikai választások után az orosz beavatkozásra hivatkozva 35 orosz diplomatát utasított ki, és több, az orosz követség tulajdonában álló ingatlant lefoglalt Washington térségében. Ezeket a retorziókat az orosz fél, amely Donald Trump elnökké választásától a kétoldalú kapcsolatok javulását várta, mindeddig válaszlépés nélkül hagyta.

Az Obama korlátozó elnöki rendeleteit törvénybe emelő jogszabályban megfogalmazott új amerikai szankciók megtiltják az orosz privatizációs ügyletekben való 10 millió dolláron felüli részvételt, valamint a gáz- és kőolajvezetékekbe történő 5 millió dolláron felüli beruházást. Ez jelenleg elsősorban az Északi Áramlat 2 földgázvezeték befektetőit sújtja.

A törvényt az USA európai uniós partnerei is bírálták a kellő egyeztetés hiánya és az európai energiacégeket fenyegető esetleges negatív hatások miatt.

Figyelmébe ajánljuk