Semmi különös, csak a világ két legnagyobb hatalmú vezetője még vagy egy órát beszélgetett a díszvacsora mellett

  • Narancs.hu/MTI
  • 2017. július 19.

Külpol

Tiszta House of Cards!

Donald Trump és Vlagyimir Putyin első személyes találkozója eddig is számos találgatásra adott okot, elsősorban azért, mert az oroszok rögtön a meeting után eladták a sajtónak, hogy mindenben – az amerikai választásokba való orosz beavatkozás kérdésében is – nagy volt az egyetértés a két elnök között. Ezt Trump stábja utólag volt kénytelen cáfolni.

Most kiderült, Trump és Putyin a G20-as csoport hamburgi csúcstalálkozóján nem egyszer, hanem kétszer találkozott. Másodszorra nem külön találkozóról volt szó, hanem a vacsora melletti beszélgetésről.

A második megbeszélés ténye eddig nem került nyilvánosságra.

Kedd este a Reuters brit hírügynökség és a CNN hírtelevízió közölte a hírt, s percek múlva megerősítette a Fehér Ház egyik illetékese is.

Később az is világossá vált, hogy a két államfő nem külön találkozót tartott, hanem a vacsoraasztalnál beszélgettek. Vlagyimir Putyin mellé ültették az amerikai first ladyt, Melania Trumpot, majd a vacsora végeztével Trump csatlakozott hozzájuk, és bekapcsolódott a beszélgetésbe.

A „második találkozóról” szóló információ kedd este bejárta az amerikai sajtót, a legnagyobb televíziós csatornák a beszélgetés feltételezett tartalmát vitatták. A CNN hírtelevízióban például azt latolgatták, hogy Melania Trump – mivel szlovén születésű – valószínűleg oroszul beszélgetett Putyinnal; ki tudja, miről, az amerikai közszolgálati rádió (NPR) pedig Sean Spicer szóvivőre hivatkozva „tálalta” a történetet.

Az NPR szerint a második tárgyalásról szóló információ Ian Bremmertől, a politikai konzultációval foglalkozó, New York-i székhelyű, a demokratákhoz közel álló Eurasia Csoport elnökétől származott, aki ugyan nem volt ott Hamburgban, de azt állította, hogy a csúcstalálkozón részt vevő politikusoktól hallott Trump és Putyin újabb, eddig nyilvánosságra nem hozott tárgyalásáról. A közszolgálati rádió megszólaltatta Bremmert, aki azt állította, hogy a két államfő másodjára egy órán keresztül beszélgetett, és ezzel „meghökkentette” a világ vezető politikusait. Bremmer hosszasan fejtegette azt is, hogy tudomása szerint Trump és Puyin „bizalmasan” beszélgetett egymással.

Donald Trump a hírek és találgatások megjelenése után, kedden késő este, Twitter-bejegyzésben reagált. „Beteg dolog a hamis híreket gyártó média története a titkos találkozóról Putyinnal. Németország kancellárja a G20-ak valamennyi vezetőjét a hitvesükkel együtt meghívta. A sajtó tudott erről!” – írta az elnök.

A leadkép forrása: MTI/AP/Evan Vucci

Figyelmébe ajánljuk