Szabad választásokat követelt, erre azonnal őrizetbe vették

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. január 19.

Külpol

Még a helyi TEK is kivonult. Vár ránk Kína!

Őrizetbe vettek egy kínai ügyvédet Pekingben pénteken, mert az alkotmány módosítására és szabad elnökválasztás megrendezésére szólította fel az ázsiai ország kommunista vezetését – írta az AFP francia hírügynökség egybehangzó értesülésekre hivatkozva.

A források szerint

Ju Ven-sengért több mint tíz rendőr – köztük a különleges osztag is – vonult ki az iskolához, ahová gyermeke jár.

Az AFP megkérdezte a helyi rendőrség illetékeseit is, de ők azt mondták, nem tudnak az ügyről.

Az ügyvéd előző nap nyílt levélben követelte Pekingtől a politikai rendszer reformját: Ju azt szeretné, ha több jelöltből választhatnának a kínai állampolgárok az általános választójog alapján szabad elnökválasztáson. „Nem nevezhető választásnak az, hogy az ország elnökéről az egyetlen létező párt szavaz” – írta. Szerinte „ezzel nem nyerheti el sem a nemzet, sem a civil társadalom, sem a külföld bizalmát”. Ju arra utalt, hogy Hszi Csin-ping kínai elnököt tavaly októberben újraválasztották a Kínai Kommunista Párt (KKP) élére, és egy márciusi voksolást követően minden bizonnyal újabb öt évig viselheti majd az államfői tisztséget.

Képünk illusztráció!

Képünk illusztráció!

Fotó: MTI/EPA/Alex Hofford

Ju Ven-seng tevékenysége régóta szúrja a kínai rezsim szemét.

Az ügyvéd 2014-ben támogatta a demokráciáért zajló hongkongi tüntetéseket, az úgynevezett esernyős forradalmat. Állítása szerint ezt követően három hónapra bebörtönözték, és megkínozták.

A férfi a múlt évben a KKP kongresszusához címzett nyílt levelet. „A Kínai Kommunista Párt beszélhet szabadságról, demokráciáról, egyenlőségről és jogállamiságról, de ezek közül egyik sem létezik Kínában.

Az elit és a legvagyonosabbak kezében a hatalom, a korrupció pedig mindent áthat.”

– írta akkor. Levelének közzététele után a rendőrség három órán át vallatta az ügyvédet.

Figyelmébe ajánljuk